Vaticaan roept op tot meer ethiek in financiële sector

Paus Franciscus

"Laat je portemonnee spreken!” Dat is de oproep van het Vaticaan aan alle mensen in het recent verschenen document Oeconomicae et pecuniariae quaestiones. Het Vaticaan roept op tot meer ethiek in het economisch-financiële systeem. Het huidige systeem dient de mensheid niet meer. Volgens het Vaticaan kan ieder mens invloed uitoefenen op het huidige systeem. Simpelweg door je portemonnee te laten spreken. Koop alleen producten die het welzijn van de mensheid dienen en laat producten in het schap liggen die de rijkdom van individuen bevorderen, is de boodschap van het Vaticaan.

Na de crisis hadden we volgens het Vaticaan de kans om meer aandacht te besteden aan ethische principes en een nieuw toezichtsysteem te ontwikkelen dat een halt toeriep aan speculatie en roofzucht. “Hoewel er op verschillende niveaus veel positieve inspanningen zijn geweest, blijven achterhaalde economische criteria  de wereld domineren. Het egoïsme viert nog altijd hoogtij.”

Volgens het Vaticaan buit een absolute minderheid de meerderheid van de mensheid uit. “Zelfverrijking betaalt zich echter niet uit, iedereen betaalt er een hoge prijs voor. Geld moet dienen, niet regeren.” Het Vaticaan doelt hier onder meer op de complexe producten uit de financiële sector die niet transparant zijn, niet begrijpelijk zijn en vooral zijn bedoeld om de financiële sector zelf te verrijken. Financiële producten dienen echter dienstbaar te zijn aan de samenleving. Daarom dienen onder meer zakenbanken van andere banken te worden gescheiden, dienen belastingparadijzen te worden aangepakt en moet er een einde komen aan de hoge rentelasten die individuen en landen tot meer armoede brengen.

Het Vaticaan vindt dat financieel dienstverleners de morele plicht hebben om een nieuwe economie te ontwikkelen, waarbij het algemeen welzijn als uitgangspunt dient. Het Vaticaan pleit voor meer ethiek in de financiële sector. “De mens is vooral een sociaal wezen. Als we dit erkennen, beschouwen we anderen niet langer als concurrenten, maar als bondgenoten. Vanuit dit oogpunt kunnen economische strategieën worden ontwikkeld die de mondiale kwaliteit van leven bevorderen. “Winst kan nooit legitiem zijn als deze het welzijn van de mens niet bevordert, de aarde uitbuit en de armoede in de wereld vergroot.”

Het Vaticaan pleit ervoor dat er op scholen en in universiteiten een andere visie op economie en finance wordt gegeven, een stelsel dat wel het welzijn van alle mensen als uitgangspunt neemt. Het Vaticaan roept de financiële sector op mee te bouwen aan een inclusieve samenleving die ook gastvrij is voor de armen en zwakken. “Nu is het zo dat winst zaligmakend is. Dit wordt onderwezen in de business schools. Elke ethische claim wordt gezien als irrelevant en naast het hogere doel van maximale winst geplaatst.” Het Vaticaan pleit onder meer voor het installeren van ethische commissie binnen banken, die de raden van bestuur moeten gaan ondersteunen.

Neem verantwoordelijkheid

Het Vaticaan doet een oproep aan alle mensen. “De economie is geen entiteit buiten ons. Iedereen dient binnen zijn mogelijkheden zijn verantwoordelijkheid te nemen. De markten bestaan er dankzij de vraag. Als wij de vraag veranderen, veranderen de markten. En ieder individu kan zijn steentje bijdragen. Wie producten van bedrijven blijft kopen die de elementaire mensenrechten schenden, houdt dit mede in stand. Je hebt altijd de keuze om een product niet te kopen. Stem met uw portemonnee. Daarmee maakt iedereen zelf de keuze om het schadelijke in stand te houden of te bouwen aan welzijn voor iedereen.”

Cynisme is volgens het Vaticaan geen oplossing. “Iedereen kan een bijdrage leveren. De invloed wordt groter als mensen zich bij elkaar aansluiten. Talloze groepen die uit het maatschappelijk middenveld voortkomen, vormen in die zin een reservoir van bewustzijn en sociale verantwoordelijkheid, waar we niet zonder kunnen. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid was het zo urgent om als mens op te staan en als schildwacht het echte leven te bewaken.”

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Alex van der Slujjs - Mezelf 23 mei 2018

Altijd leuk hoe een kerk die wemelt van sexueel misbruik het over ethiek durft te hebben. Rare jongens die Romeinen.

Meer over