Verbond hekelt verhoging assurantiebelasting

Verhoging van de assurantiebelasting gaat elke verzekeringnemer of huishouden gemiddeld meer dan 100 euro per jaar kosten. Dit stelt het Verbond van Verzekeraars in een reactie op het voorstel van formateurs Rutte en Samsom om de assurantiebelasting met ingang van 2013 te verhogen van 9,7 naar 21 procent.

Het voorstel van Rutte en Samsom lijkt vooral bedoeld om geld vrij te spelen voor de afschaffing van de zogeheten forensentaks, die deel uitmaakt van het Lenteakkoord maar inmiddels bij de (nieuwe) Tweede Kamer op grote bezwaren stuit. Gemiddeld betalen Nederlanders ruim 800 euro per jaar voor hun schadeverzekeringen. Volgens berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek kost elke procent meer assurantiebelasting verzekerden 125 miljoen euro extra kost. “Met de afschaffing van de forensentaks wordt de forens misschien niet langer financieel geraakt op de weg, maar dan alsnog gewoon thuis", zegt Verbondsdirecteur Leo de Boer, die spreekt van "een sigaar uit eigen doos". "Door een streep te halen door de forensentaks, treffen ze diezelfde consument alsnog door de belasting op zijn verzekeringen te verhogen.”
 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Nico van der Zee - 25 oktober 2012

De assurantiebelasting wordt door de overheid verhoogd naar 21%. Dezelfde overheid, die het intermediair wil uitschakelen door provisieverboden, verhoogt haar provisie maar met liefst 11,30%. Hoe vreselijk is dit alles!

Lui in de pels - 3 oktober 2012

Het vvv: inhoudsloos en behoorlijk schijnheilig. Zie ook Maxima opent pensioensite. Gewoonweg niet te geloven wat er op die site aan onzin en onjuistheden wordt vermeld. Ik roep al jaren dat alle exercities van het vvv erop gericht zijn om het intermediair volledig uit te schakelen en de markt rechtstreeks te bedienen. En helaas mensen, jullie geloofden ons niet, maar wij krijgen helaas gelijk blijkt nu uit alle acties van het vvv. De overheid, AFM, Adfiz etc. etc. geven de banken en verzekeraars nog steeds alle ruimte om hun wanpraktijken uit te bouwen, zonder dat zij aan de eisen moeten voldoen, waar het intermediair al jaren mee te maken heeft. Ben benieuwd waar al die gevallen kamerleden, met Jan Kees de Jager voorop, binnenkort weer aan de slag kunnen tegen een vet salaris.

Flip - 2 oktober 2012

Raar is dat, als ik moet bezuinigen moet ik minder geld uitgeven. Bij de overheid werkt dat schijnbaar anders, bezuinigen betekend bij hen meer geld binnenhalen.

M. Vermeulen - 2 oktober 2012

De heer De Boer slaat de plank inderdaad volkomen mis met zijn opmerking. Hij had beter iets kunnen zeggen over de positie van kapitaalintensieve bedrijven. Deze krijgen te maken met een premieverhoging van ruim 10% op het verzekeringspakket. Voor bijvoorbeeld de transportbranche, die het toch al moeilijk heeft, komt deze verhoging hard aan.

Rob van Horssen - 2 oktober 2012

Een sigaar uit eigen doos? Wie een kuil graaft voor een ander wordt moe? Ik snap het (weer) niet, maar dat heb ik meestal als ik iets lees van deze man. Volgens mij gaat geheel nederland nu meebetalen aan de vervanging van de forensentaks en niet slechts een deel van de nederlanders. Dus als het al een sigaar uit eigen doos is, dan is deze veel kleiner dan voorheen. Welke motivatie kan de Boer nu geven om een dergelijke verhoging te weerleggen? Tja, ik ben het niet eens met een verhoging van de AB omdat de positie van het intermediair indirect weer onder vuur komt te liggen. Prijsverhogingen zijn voor consumenten (terecht) momenten om opnieuw gemaakte keuzes te overwegen. En bij een steeds kleiner wordende portemonnee, kan dat ook een nadelig effect hebben op de relatie met het intermediair. Daarnaast zitten veel adviseurs midden in het opzetten van een nieuw verdienmodel (abonnementen) waarbij de drempel om te acteren naar de consument nu nog hoger komt te liggen (extra kosten). Kunnen we inmiddels spreken over de "woekerschadeverzekering"? De overheid graait dan toch even meer weg dan het hardwerkende intermediair. Tja, het zijn bittere tijden. En om in de stijl van Leo af te sluiten; "Er moeten harde appels worden gekraakt en misschien hebben we dan later toch nog een nootje voor de dorst". :-)

Hans - 2 oktober 2012

Verhoging assurantiebelasting kost ons allemaal inderdaad geld. Het is het grote nadeel van bezuinigingen. Ergens komt het vandaan. Mij persoonlijk zou de forensentax ongeveer 250 euro per maand inleveren betekenen. Het is niet alleen het brutoloon wat daardoor hoger wordt, maar het heeft invloed op huur en zorgtoeslag. Het is voor mij dus geen sigaar uit eigen doos, maar een sigaretje. Het is zo eerlijker verdeeld over alle Nederlanders en niet alleen de groep werkenden.

rianne - 2 oktober 2012

INLEVEREN ! INLEVEREN ! Waarom moet iedere burger maar steeds weer het gelach blijven betalen van een regering, die maar steeds weer ANDEREN blijft SPEKKEN !!!! Het is maar steeds weer de kaal geplukte burger, die overal de dupe van wordt hier in Nederland. Het is me nogal niet een stijging van lasten om de AB te verhogen van 9,7 % naar EFFE 21 %. Dit is toch niet meer uit te leggen !!!!! Al degenen die nu in de WW/BIJSTAND/AOW enz. zitten, kunnen het allemaal niet meer op hoesten !!!!! Waarom afschaffen van de langstudeerboete ? de heren en dames studenten mogen gerust maar weer een jaartje gaan Back-packen in Australiën, China enz. enz. Allemaal van ons geld !!!!!!!! Belachelijk !!!! Eerst studeren en dan hebben ze recht om te gaan werken en genieten. Dat moeten wij ook !!!!

Pieter - 2 oktober 2012

Een simpele opportunistische reactie van Leo de Boer. Daar zullen Rutte en Samsom niet van schrikken. Inderdaad moet de verhoging van de assurantiebelasting de geplande inkomsten van de "forensentax" en de langstudeerboete (die De Boer niet noemt) opbrengen, maar hoe onredelijk is dat? Niet. Want beide eerder geplande heffingen zouden elk een beperkte doelgroep treffen, die elkaar ook nog gedeeltelijk zouden overlappen (dan betaal als werkende ouder èn de forensentax èn de langstudeerboete voor je zoon of dochter ......). In het akkoord spreid je die lasten over de gehele bevolking in plaats van over twee nogal willekeurige groepen. Hoe redelijk is dat? Heel redelijk. Sigaar uit eigen doos? Welke doos? Die kleine doos van elk individu, of die grote doos van de beperkte doelgroepen: forensen en studenten?

Lees meer over
Máxima geeft kantoor Verbond van Verzekeraars tweede jeugd

Máxima geeft kantoor Verbond van Verzekeraars tweede jeugd

Hare Majesteit Koningin Máxima onthult op 17 oktober als eregast bij het 40 jarig bestaan van het Verbond van Verzekeraars een plaquette waarmee het gemoderniseerde...

Fraudeopsporing succesvoller dan ooit

Fraudeopsporing succesvoller dan ooit

“Fraudeopsporing is topprioriteit. Wij accepteren niet dat onze klanten onnodig extra premie betalen door verzekeringsfraude”, aldus Richard Weurding,...

SnelZekerCheck.nl biedt jongeren inzicht in risico’s

SnelZekerCheck.nl biedt jongeren inzicht in risico’s

Jongeren die op zichzelf gaan wonen kunnen met de online tool SnelZekerCheck.nl controleren of ze voldoende verzekerd zijn. De tool is bedacht door jonge professionals...

Verzekeraars: transparant zijn over beloningsbeleid

Verzekeraars: transparant zijn over beloningsbeleid

Het Verbond van Verzekeraars heeft zijn reactie gepubliceerd op de Maatschappelijke consultatie beloningsmaatregelen financiële sector. Verzekeraars schrijven...

Verdienen, vernieuwen en vakmanschap

Verdienen, vernieuwen en vakmanschap

Verdienen, vernieuwen en vakmanschap blijven ook in de tweede helft van 2018 de drie strategische thema’s voor schadeverzekeraars. Waar schadeverzekeraars...

Willem van Duin nieuwe Verbondsvoorzitter

Willem van Duin nieuwe Verbondsvoorzitter

Willem van Duin (ceo Achmea) volgt David Knibbe (ceo NN) op als Verbondsvoorzitter, zo is besloten tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars. Knibbe:...