Verzekeraars waarschuwen voor kunststof isolatiemateriaal

Vuur via Pixabay

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt in Zembla voor brandgevaarlijke kunststof isolatiematerialen. Het Verbond pleit er voor om in gevels en daken uitsluitend te werken met onbrandbare materialen. Vooral in panden waar oudere en kwetsbare mensen wonen, moet de veiligheid volgens het Verbond omhoog.

Zembla ontdekte dat de gevels van seniorencomplex De Meiberg in Nijmegen niet voldoen aan de bouwvergunning. De gemeente Nijmegen bevestigt die conclusie. Het complex telt 161 appartementen. De gemiddelde leeftijd van de bewoners is 84 jaar. 

Zembla: "Volgens het bouwdossier zou de gevel voldoen aan brandklasse B, ofwel ‘heel moeilijk brandbaar’. Na vragen van Zembla heeft woningcorporatie Woongenoot een test laten uitvoeren. De voorlopige uitslag is klasse D: ‘goed brandbaar’. Dat komt door het gebruik van brandbare isolatiematerialen en een luchtspouw."

"Dit komt heel veel voor", aldus directeur van ingenieursbedrijf Nieman Ruud van Herpen. "Het is populair om gebouwen die niet of matig geïsoleerd zijn opeens een veel betere isolatieschil te geven door ze van buitenaf te isoleren. En dan kom je op dit soort systemen uit ja."

In het bouwdossier van de Meiberg zat alleen een testrapport van het buitenste paneel. "Vaak wordt er ook niet verder gekeken dan dat," zegt van Herpen. In Nederland moet de combinatie van alle materialen in een gevel aan bepaalde brandklassen voldoen: isolatie, spouw en gevelpaneel.

Minister Ollongren laat aan Zembla weten dat er binnen Europa wordt gewerkt aan een specifieke geveltest. Ook schrijft ze dat de "beoordeling van bouwplannen bij de vergunningverlening kan worden verbeterd".

Reactie toevoegen

 
"overheid laat woekerpolishouder in de steek"

"overheid laat woekerpolishouder in de steek"

De overheid laat de woekerpolishouder in de steek. Dat stelt hoogleraar Arnoud Boot in Zembla. Boot: “Het ministerie van Financiële Zaken en ook De Nederlandsche...

Zembla over woekerpolisaffaire

Zembla over woekerpolisaffaire

Het tv-programma Zembla onderzoekt in zijn uitzending van woensdag (NPO2, 20.25 uur) waarom de woekerpolisaffaire maar blijft voortwoekeren. Verdere programmadetails...

Zembla: verzekeraars spelen ook doktertje

Zembla: verzekeraars spelen ook doktertje

Volgens Zembla spelen verzekeraars voor doktertje en is de zieke werknemer handel geworden. In de uitzending van donderdag 19 september besteedt Zembla aandacht...