Zonder ander systeem geen nieuwe financiële wereld

Boom Bust Boom

De vele financiële crises in de loop van de tijd laten zien dat mensen zich steeds opnieuw stoten aan dezelfde steen. Daar is weinig tegen te doen. Bouw daarom een financieel systeem waarin de steen niet zo hard is. Aldus hoogleraar Theo Kocken, mede-auteur van de film ‘Boom Bust Boom’, woensdagmiddag op de New Financial Inspiration van het New Financial Forum in Amsterdam.

De New Financial Inspirations worden georganiseerd door het New Financial Forum, opgericht door hoofdredacteur Willem Vreeswijk van VVP. Het New Financial Forum wil mensen in de financiële sector inspireren bij de vernieuwing, die volgens Vreeswijk in de eerste plaats uit het hart dient te komen. Ook deze bijeenkomst, in het Ketelhuis van de Westergasfabriek, bood weer meer dan voldoende stof tot nadenken.

De bijeenkomst begon met de vertoning van de film ‘Boom Bust Boom’. In de film vraagt Terry Jones, één van de leden van het legendarisch Monty Python, zich af waarom er steeds weer financiële crises zijn. Hij maakt hierbij veel gebruik van leuke animaties zoals Monty Python die ook veel had en van Spitting Image/Muppets-achtige poppen. Dit houdt de film heel toegankelijk.

De conclusie is dat de mens veel minder rationeel is dan economen met hun modellen lijken te denken. Er is ook weinig voor nodig of er ontstaat collectieve gekte. Het is zeer de vraag of dit gedrag te veranderen is. De film meent dat er een financieel systeem zou moeten zijn dat het menselijk gedrag compenseert.

Hoogleraar Theo Kocken schreef samen met Terry Jones het script en is een van de executive producers. Na de filmvertoning ging hij in debat met de aanwezige Ambassadeurs van het New Financial Forum en andere belangstellenden.

Kocken gaf als voorbeeld van compensatie voor het nu eenmaal ingebakken menselijk gedrag een belegging waarbij de klant maximaal een bepaald percentage kan verliezen, zodat hij niet alles kwijt is.

Kocken zei niet te geloven dat financiële instellingen uit zichzelf op de rem gaan staan, daarvoor kijken ze te veel naar elkaar; als de ene instelling meer risico neemt, wil de andere niet achterblijven. Wie moet die rem er dan op zetten? Kocken verwacht niks van de politiek. “Je komt bij regelgevers die een soort macht moeten hebben buiten de politiek om.”

Kocken noemde het een verloren kans dat financiële instellingen na de crisis van 2008 niet zijn gesplitst “in kleine instituten, die ook moeten kunnen verongelukken. In plaats van te proberen de grote instellingen bulletproof te maken. Dit heeft alleen maar tot meer centralisatie en daardoor grotere kwetsbaarheid geleid”.

Volgens Kocken, en dat is ook een boodschap van de film, is het zaak dat er een nieuwe generatie economen opstaat. Een generatie die minder gelooft hecht aan modellen, maar met beide voeten in de realiteit staat. Een generatie ook waarbinnen veel meer aandacht is voor diversiteit. Gelukkig, aldus Kocken, is er sprake van een kentering. In de film komen ook studenten aan het woord die vinden dat het anders moet en kan.

Zolang er niets verandert, meent Kocken, “gaan bankiers door met zichzelf te bezeren en is de centrale bank nog steeds bezig booms te creëren”. En, zoals de film treffend laat zien, op iedere boom volgt een bust.

Voor meer info over de film: www.boombustclick.com. De film is te zien op NPO Doc.
 

Reactie toevoegen

 
New Financial inspiration: denken met je handen

New Financial inspiration: denken met je handen

Een middag Lego Serious Play bracht de deelnemers aan de New Financial Inspiration woensdagmiddag dichter bij het concretiseren van vernieuwing in de financiële...

Jezelf verzekeren in ruil voor data in plaats van premie?

Jezelf verzekeren in ruil voor data in plaats van premie?

Betalen voor bescherming en preventie met je data in plaats van in euro’s. Dat business model van een toekomstbestendige verzekeraar, op 4 oktober 2016 bedacht...

New Financial inspiration: wat wil de klant

New Financial inspiration: wat wil de klant

New Financial Forum/VVP organiseert op dinsdagmiddag 14 oktober de inspiratiebijeenkomst 'Wat wil de klant?'. Deelnemers gaan in gesprek met échte klanten....

Nog veel discussie over nieuwe rollen

Nog veel discussie over nieuwe rollen

Welke waarden en verantwoordelijkheden horen er bij de nieuwe rollen die ontstaan in de nieuwe financiële wereld? Die  waarden laten zich nog wel bepalen,...

Wat betekent integer zijn

Wat betekent integer zijn

“Wat betekent het als je met twee vingers in de lucht gaat staan en belooft integer te zijn?” Via levendig debat bracht Femke de Jong (Van Beem de Jong...

Femke de Jong op New Financial inspiration: "afspreken hoe sector met klant wil omgaan"

Femke de Jong op New Financial inspiration: "afspreken hoe sector met klant wil omgaan"

Tijdens de zevende New Financial Inspiration van New Financial Forum/VVP heeft Femke de Jong (van Beem de Jong Advocaten) de branche opgeroepen afspraken te maken...