quote

"Ook voor intermediair is je echt verplaatsen in de klant geen overbodige luxe" Ruud Dekker in VVP 20

stelling

"Bedrijfscultuur financiële sector zet niet aan tot onethisch gedrag"

nieuws

"START BREDER ONDERZOEK NAAR EFFECTEN PROVISIEVERBOD"

Ruim 75 procent van de consumenten wil meer keuze hebben over de wijze waarop zij intermediairs kunnen betalen, aldus onderzoek van GfK in opdracht van Legal & General, dat pleit voor breder onderzoek naar de effecten van het verbod op provisie in aanloop naar de evaluatie van het provisieverbod in 2017. "De vraag in welke mate de sterke daling van het aantal ondernemers met een aov ook te wijten is aan bijvoorbeeld de financiering van advies is relevant."

Legal & General laat regelmatig onderzoek doen naar de effecten van het provisieverbod. Uit dit onderzoek blijkt dat 76 procent van de consumenten aangeeft de keuze te willen hebben om de kosten van de adviseur in één keer te betalen dan wel om deze kosten als een transparante opslag op de premie gespreid ver de looptijd van de verzekering/hypotheek te betalen. Tussen de verschillende productgroepen (overlijdensrisico, pensioen, hypotheek) is nauwelijks verschil. De percenta...

 

LIJFRENTEPOLIS LEGT HET AF TEGEN BANCAIR PRODUCT

Wie spaart voor zijn oude dag in een lijfrenteproduct, hoeft alleen nog maar te kijken naar bancaire producten. Die leveren altijd meer op dan verzekeringsvarianten. Dit blijkt uit MoneyView’s Special Item over lijfrentes.

 

ENO STOPT MET VROUWENLABEL ENERGIEK

ENO stopt met het zorgverzekeringslabel speciaal voor vrouwen, Energiek.

 

"GEEN OPLOSSING VOOR KEURSLIJFGEPENSIONEERDEN"

Geldbelangen is diep teleurgesteld dat de wet ‘variabele pensioenuitkering’, die gisteren door staatssecretaris Klijnsma naar de Tweede Kamer is gezonden, geen oplossing biedt voor de mensen die de afgelopen jaren door verzekeraars met een zeer laag pensioen de toekomst zijn ingestuurd.

 

 

CONSUMENTENBOND DIST NATIONAL ACADEMIC EN PROMOVENDUM

De Consumentenbond roept de NZa op om op te treden tegen zorgverzekeraars die zich schuldig maken aan risicoselectie. Voorbeelden van risicoselectie zijn selecteren aan de poort door cadeautjes weg te gooien en reclames waarin gesuggereerd wordt dat bepaalde zorgverzekeringen alleen voor specifieke doelgroepen zijn. "Dit soort calculerend gedrag past niet in een solidair stelsel", aldus de bond.

 

laatste reacties op berichten

Cees Vernooij / 38% Geeft aan dat men zonder hulp van een adviseur geen huis had kunnen kopen. En die 'overige' 62%? Zonder adviseur? De ervaring bij Finam leert dat zeer veel consumenten (onbewust) onbekwaam zijn op financieel gebied. Dus 38% geeft het aan en ik maak mij sterk dat van de overige 62% het meerendeel het ook niet had gekund. Althans niet op een financieel optimale wijze.

Alex van der Sluijs / Grappig om te zien dat iets wat ik in de jaren 90 al propagandeerde en altijd door "pensioendeskundigen" werd weggehoond nu gewoon de werkelijkheid wordt. Complimenten aan Klijnsma. De pensioenknip was dus een voorbode? Ze mag wat mij betreft all the way dus elke beperking eraf v.w.b. de keuze hoe je je pensioen wilt aankopen. Die "zekere mate" van inkomenszekerheid mag er wat mij betreft gewoon af. i.c.m. met een hoog risicoprofiel. Wat nou als je ruim vermogend bent, je levensverwachting niet al te hoog is? Waarom zou je dan niet mogen gokken op de allerhoogste rendementen.... En naar keuze gedeeltelijk of alles gebruiken om de EWS ermee af te lossen staat ook nog hoop het lijstje.

Ton Gabriëls / "Al vanaf € 6,85 per maand is je gebit verzekerd tot € 10.000 bij een ongeval èn spaar je voor je reguliere tandartskosten. Naast de minimale maandinleg voor je spaarpotje van € 2,00 betaal je € 4,85 per maand voor de ongevallenverzekering en dienstverlening van ixorg. Elke volgende deelnemer binnen je gezin betaalt maar € 3,85 per maand. En kinderen tot 18 jaar betalen geen kosten bij ixorg voor bijvoorbeeld hun potje voor orthodontie. Kinderen onder de 18 jaar hebben geen ongevallendekking omdat dit onder de Basisverzekering valt." 4,85/Mnd. aan doorlopende kosten? (Dit lijkt wel een woekerpolis :-) Mensen neem dan beter AV-Start van CZ = € 1,95/Mnd.

Jan Willem van Woudenberg / "De positie wordt gelijk aan die van een inzittende" Ik zeg: SVI, schade verzekering inzittende. Falende techniek... is nu toch ook al een issue bij autoverzekering... verzekeraar van verzekerde betaalt en gaat verhalen. Casco voor iedereen? Rare gedachte: Iedereen voor alle eigen schade verzekerd... aansprakelijkheid bij wet afschaffen... iedereen betaalt de staat... de staat betaalt alles... omslagstelsel... geen uitvoeringsaparaat, geen productmanager, geen actuarissen... incasso via belasting (graag nominaal en niet naar draagkracht ;-). O ja, ook gelijk een basisinkomen voor iedereen.

Roelof Radstaake / Voor wat betreft aanrijdingen tussen auto-auto en auto-boom prima initiatief. Al zal wel de WAM dan veranderd moeten worden want die verplicht een WA dekking. Bij aanrijdingen van auto-voetganger, auto-fietser, auto-brommer en auto-huis zie ik wel wat meer hobbels en bij buitenlandschades, zoals terecht werd opgemerkt, ook. Maar waarom wordt er dan niet simpel een mogelijkheid geboden voor iedereen om eenvoudig een WA+casco verzekering te bieden voor alle auto’s, ongeacht leeftijd en km en casco en premie gebaseerd op dagwaarde, net als nu de beperkt casco. Dan heb je een eigen verhaalsrecht op je casco verzekeraar voor de dagwaarde, net als je op een wederpartij hebt. Want die gaat ook niet verder dan de dagwaarde ogv de wet. Zo, uitgedacht, even de actuarissen op een premie loslaten en verder gaan met simpele produkten te bedenken.

Rob Bastian / Marketing, Marketing, Marketing: de dekking is beperkt maar geeft een goed gevoel... Kunnen wij deze extra dekking ook aan onze klanten aanbieden?

Peter Veldhuizen / Vreemd vooruitzicht... Verzekeraars denken dit dan simpel te kunnen oplossen? Verzekeraars hebben nog genoeg problemen met de zorgverzekeringen en woekerpolissen. Laten ze die problemen maar eerst eens oplossen.

Martin van Rossum / Ik kan hier geen weblinks vermelden, maar die zouden veel verhelderen. Dus zelf maar even zoeken. Om te beginnen laat het Verbond van Verzekeraars op 28 oktober 2015 in een persbericht weten dat het Verbond werkt aan de inrichting van een onafhankelijk adviesloket waar consumenten kosteloos hersteladvies kunnen krijgen ("Extra stappen..."). Op de AFM-website is een Stappenplan Hersteladvies voor adviseurs aan te treffen, evenals leidraden als 'Klant in beeld'. Dus niemand moet zeuren dat ie niet weet waar een deugdelijk AFM- & WfT-conform hersteladvies aan moet voldoen. Zie artikelen 4:23 - 4:24 - 4:25 WfT en artikel 81b Besluit Gedragstoezicht voor alle zorgplichten. Intermediairs die jarenlang doorlopende provisie hebben uitbetaald gekregen voor een wanproduct waarover ze a) in den beginne niet goed hebben geadviseerd en b) in 2007 bij het van kracht worden WfT hebben verzuimd het klantprofiel te actualiseren en te checken of het product passend was moeten niet zeuren en op de blaren zitten. Maar intermediairs die nooit provisie hebben ontvangen kunnen niet opdraaien voor de kosten van een deugdelijk hersteladvies. Conform artikel 81b Besluit Gedragstoezicht zijn verzekeraars daarvoor aansprakelijk. Volg ook mijn blog als woekerprofi.

Martin van Rossum / Ach, wat heb ik toe te voegen aan de vaststelling van Van der Poll? Niets toch? Oh ja, mijn reactie had betrekking op het artikel zelf: "WANTROUWEN WEGENS WOEKERPOLISSEN BLIJFT". Wie denkt hier dat hij hier zijn eigen artikel mag starten? En voor de finesse: een hersteladvies is een volledig WfT-conform advies, wie anders denkt moet de AFM richtlijnen nog maar eens nalezen. En nee, een quick-fits-all doet geen recht aan deugdelijke advisering, die rekening heeft te houden met de individuele omstandigheden van het geval. En was het maar waar dat alle verzekeraars deugdelijke productalternatieven op basis van index-beleggen zonder torenhoge verzekeringstechnische en fondsbeheerskosten aanbieden. En dan nog dient er een deugdelijke beleggingsstrategie te worden geadviseerd, anders laat je de consument achter met een sub-optimaal opbouwend product. Ik lees net in Amweb dat veel dienstverleners hun bewijs van integriteit hebben ingeleverd bij DSI. waarom verbaast mij dat niet?

Martin van Rossum / @VanderPoll, ja dat terugroepen naar de garage is een goeie. Zit ook altijd standaard in al mijn klachtomschrijvingen. Immers Wabeke (in zijn Opmaat advies) wees er al jaren geleden op: was vanaf 2004 geboden. Maar voor wie het toen nog niet doorhad: die zorgplicht (om klantprofiel te actualiseren en na te gaan of product nog passend was) ontstond per 1 januari 2007 met de invoering van de WfT, die niet langer de beleggingsverzekeraars afzonderde, zoals voorheen de WTE. Dus mijn begrip voor 'slapers' (Boot-1995 gemist) is begrensd. maar intermediairs die kunnen aantonen dat ze een eerlijk verdienmodel hadden en niet wisten of konden weten dat "vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van" een uitnodiging was nadere vragen te stellen, kunnen in mijn procedures altijd terecht als getuige-deskundige voor de Consument. Waarom verbaast het mij niet dat dat nooit gebeurt?

Agenda

1 december 2015

Woerden - Fiscale actualiteiten

Swalef

overig nieuws

Meer nieuws...

New Financial Forum

Hoe krijg ik mijn mensen mee?

Heb je als ondernemer een richting gekozen, bijvoorbeeld aan de hand van het traject dat ik eerder beschreef? Dan is het tijd voor de tweede stap. Hoe krijg je jouw mensen mee?   Jouw visie krijgt alleen handen en voeten als ook je medewerkers zich erachter scharen. Als zij de neuzen één kant op hebben. Ze moeten jouw richtingaanwijzer kortom volgen in hun dagelijkse werk. Het liefst niet omdat ze dat verplícht zijn, maar omdat ze het wíllen. Omdat ze het n...   Lees meer »

Arno Brons - Ik voorzie een mooie toekomst