quote

"In hoeverre is een strafblad een rechtmatige grond om een autoverzekering te weigeren?" Nine Kooiman (SP) in Kamervragen

stelling

"Verlenging overgangs-termijn PEplus met drie maanden is te kort"

nieuws

WEL DEGELIJK REDEN TOT ZORG OVER SLAGINGSPERCENTAGES

De slagingspercentages initiële Wft- en PEplus-examens lopen inderdaad op, zoals minister Dijsselbloem onlangs stelde tegenover de Tweede Kamer. Maar de cijfers tot en met februari 2015 laten zien dat de percentages bij belangrijke modules echt nog niet hoog zijn. Bovendien zijn in de slagingspercentages de herkansingen meegenomen en dat zijn er nogal wat.

Tot en met februari waren er bijvoorbeeld 7.617 PEplus-examens Hypothecair Krediet afgenomen. Het slagingspercentage tot en met dan: 51,1 procent. PEplus Inkomen: 6.388 examens, slagingspercentage tot en met februari 58,8 procent. PEplus Schade Zakelijk: 15.480 examens, slagingspercentage 73,3 procent. PEplus Vermogen: 3.075 examens, slagingspercentage 42,8 procent.

Bij de initiële Wft-examens is het beeld niet anders (zelfs slechter). Hypothecair Krediet 2.501 examens tot en met f...

 

AFM: HYPOTHEEKADVIES VERBETERD, ADVIESKWALITEIT AOV BLIJFT ACHTER

Er is een aanzienlijk verschil tussen de kwaliteit van adviezen over hypotheken en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De kwaliteit van advies over hypotheken is gemiddeld goed. Bij advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan zelfstandigen gaan adviseurs nog te vaak onzorgvuldig te werk. In de meeste adviezen over deze verzekeringen staat te weinig informatie om een zorgvuldig advies aan de klant op te baseren. Dit blijkt uit een marktbreed onderzoek dat de AFM heeft verricht naar de kwaliteit van advies.

 

VVP PE PLUS EVENT: EXAMENPROOF IN 1 MIDDAG

VVP Vakblad voor Financieel Adviseurs organiseert op woensdagmiddag 3 juni in samenwerking met Dukers & Baelemans en Lindenhaeghe het PE Plus Event.

 

VKG: LAAT ZIEN DAT JE ANDERS IN DE WEDSTRIJD ZIT

“De regelgeving is doorgeschoten, maar we hebben er wel mee te maken. Ik vraag onze adviseurs om het positief op te pakken en te gaan voor kansen. Richt uw blik op de toekomst en bewijs samen met uw collega’s dat de financiële sector nu anders in de wedstrijd zit, aldus Ruud van Kampen, algemeen directeur VKG tijdens VKG On Stage.

 

REAAL KOMT MET BETERE WOONHUISVERZEKERINGEN

Reaal lanceert op 22 juni een nieuwe woonhuis- en inboedelverzekering.

 

laatste reacties op berichten

Rien Eyzenga / Natuurlijk is het verstandig de inventarisatie vast te leggen. Al was het alleen maar omdat we discussies willen voorkomen. Daar zal iedereen het over eens zijn. Overigens moeten we dan wel meewegen, dat onze beroepsaansprakelijkheidverzekering ons heel wat rugdekking zal geven wanneer wij beroepsmatig fouten maken. Ik heb de indruk dat de AFM dat nog wel eens wil vergeten. Maar mijn irritatie richt zich op het feit, dat de AFM onze beroepsgroep (helaas opnieuw) publiekelijk aan de schandpaal nagelt, niet omdat een advies niet klopte, niet omdat er een ontevreden consument is opgestaan, niet omdat (vul maar een misstand in) maar uitsluitend omdat een administratieve procedure niet werd gevolgd! En alleen vanwege die 'grote misstand' wordt de beroepsgroep weer als 'onzorgvuldig' weggezet. Waar dan nog bij komt, dat de 'conclusie' wordt getrokken, dat de consument 'dus' een te duur product heeft afgenomen. Dit heeft niets meer te maken met opkomen voor consumenten, dat doen wij heel wat beter dan die hele AFM, maar dit heeft te maken met bureaucratische regeldrift. Waar dan ook nog eens volstrekt ongefundeerde 'conclusies' op worden gebaseerd. Wie legt deze AFM een keer uit wat haar taak werkelijk is?

Arnoud Wennekus / @albert Jeroen is van harte welkom op de koffie ... Wij doen ook ons uiterste best en ook wij proberen steeds beter en ook efficienter te werken en te adviseren. Er is altijd wat te leren van elkaar. Maar als je 750 adviezen doet heb je gewoon meer leermomenten :-).

Albert van der Poll / @ Berend: ik heb meevergaderd, een korte toelichting: als er in een dossier al geen snipper inventarisatie zit, maar alleen een aanvraagformulier en geen toelichting, gespreksverslag of wat dan ook maar en er is ook niets te produceren waar het advies op is gebaseerd, dan kan het controlemechaniekje niet functioneren. Wat je dan nog wél hebt is de afgesloten polis, waaruit de AFM-ers afleidden dat vrijwel altijd voor de meest uitgebreide maximale dekkingen wordt gekozen. Ik heb moeite met de conclusie dat dat overtrokken of teveel is, maar echt in vrijwel geen enkel geval zelfs maar een summiere inventarisatie?, ik kan er met de pet niet bij. Positief is wel dat er nu niet meer kan worden beweerd dat de onafhankelijk adviseurs die dure dekkingen aanraden in het kader van de provisiejacht, daar kun je bij loondienstadviseurs en hang yourself for a dime execution only aanbieders nog wel twijfels bij hebben. We komen er lang niet zo slecht vanaf als sommigen nu denken! @ Arnoud treffende omschrijving van de praktijk, en zo ga ik niet aan de slag. Stuur jouw manier van inventarisatie en uitwerking maar eens naar Jeroen Gevaert, die zal niet weten wat hij ziet .

Berend Tooms / Wat blijkt uit deze discussie is dat velen precies weten wat er in ieder geval moet gebeuren. Dat geen enkele adviseur de klant doelbewust de klant knollen voor citroenen verkoopt, sorry.... adviseert. Dat het dus met de intentie wel goed zit en ik ben dus ook benieuwd, kennelijk geen onderzoek naar gedaan, op welke misstanden de AFM gestuit is. Dat we de checklist niet correct afgewikkeld hebben. Dat we misschien, de klant wil eerst wel eens weten wat nou zo'n AOV gaat kosten, niet de juiste volgorde aangehouden hebben, Dat we dus de procedures niet helemaal 100% gevolgd hebben? Maar dat wij zeker de kosten voor de klant in de gaten moeten houden. Meer of minder verzekerd, dat kan een risico opleveren en dus ook verantwoordelijkheden. Voor de adviseur én de klant. Ik denk dan aan die 2 dames vorige week bij Pauw op TV, de dames die "achter" 112 zitten. Waarbij de procedures inmiddels zo heilig zijn (een checklist en check en dubbelcheck en dan nog doorvragen), dat het slachtoffer al overleden zou kunnen zijn, als zij daar et enige regelmaat niet zelf aan voorbij gaan (de procedures dus). De ambulance al laten rijden voordat ze de procedures afgewikkeld hebben. Die worden aangesproken op hun gedrag. Ik zie wel enige gelijkenis. Gelukkig hebben deze dames een gezond stel hersens, zoals de meesten (misschien wel allemaal) van ons ook hebben. Het komt dus wel goed. Administreren is een middel, geen doel.

Arnoud Wennekus / @Albert Kip en het ei. Helaas geven veel collegae vaak zomaar rekenvoorbeelden weg. Roep beroep en inkomen en wij draaien. Waarbij de ondernemer dan weer denkt dat het een heus uitgebreid advies is. Als hij dan zegt doe die maar, komen er ineens vragenlijsten en advieskosten en moet het dossier achteraf in elkaar geflanst. Dan blijkt dat het toch die andere duurdere moet worden, want dat rekenvoorbeeld was natuurlijk erg voordelig. Zoooooo "#advies 90-er jaren denken en doen". Er is een verschil tussen advies en en marktbreed onafhankelijk vergelijk van premies en voorwaarden. En een groot verschil tussen een rekenvoorbeeld uitpoepen van een maatschappij en uitgebreid persoonlijk advies en marktbreed vergelijk. (met standaard niet-goed-geld-terug-garantie bij ons trouwens)

Albert van der Poll / @ Hein, dat ben ik met je eens, ik kan je informeren dat er gewerkt wordt aan een soort sjabloon: wanneer is het dan wél goed. Nu blijf je hinken op twee gedachten: het maximaal haalbare qua adviesniveau (inclusief dossiervorming en breed en diep advies) en het -denk ik- gegeven dat zo'n advies al gauw richting de € 1.000,-- gaat, wat nog afgezien van de premie, veel kleine ondernemers te duur vinden. Ik heb zelf nu al enkele keren gehad dat zo'n ondernemer dan eigenlijk eerst wil weten wat zo'n verzekering dan wel gaat kosten, voordat hij advies wil. Dan zit ik ook in een wonderlijke spagaat, een puur praktijkprobleem, hoe ver ga je daarin, is dat dan al advies, hoe globaal kun je een indicatie geven?

Arnoud Wennekus / @ Mark Startende ondernemers: Meer werk, meer kennis, begeleiding en toelichtende documentatie nodig, maar verder eigenlijk geen enkel probleem hoor. Hooguit in een enkel geval een hertoetsing van inkomen na 2 of 3 jaar. Intussen gewoon sommendekking.

Mark van den Broek / @ Albert, en hobbel 6 is er ook nog....De AFM heeft in het verleden gesteld dat er duidelijkheid moet zijn voor verzekerde waar hij recht op heeft bij eventuele arbeidsongeschiktheid. Het advies moet dus eigenlijk een SOMMEN AOV zijn....Bij startende ZZP'ers is het vaak lastig om het toekomstige inkomen ( geschat) verzekerd te krijgen, inkomen uit het verleden is vaak anders ( lager) dan geschat inkomen voor de toekomst maar het kan zomaar zijn dat de eerste jaren van ZZP schap er nog geinvesteerd wordt en dat het werkelijke inkomen dus lager is, of zelfs negatief.....

Arnoud Wennekus / Hoe je het ook wendt of keert. Al geen eens een inventarisatie in dossier is een 100% NO-GO. Een goede inventarisatie is de basis. Dat is pas het begin van een mogelijk goed advies (5% kans geloof ik?). Dat op zich is natuurlijk dramatisch. Ja de AFM's politieke doelen veranderen. Nu moeten weer meer ondernemers aan de AOV dus de focus wordt anders. (Nu graag budgetdekkingen/eindleeftijd 50 en schadeverzekeringen i.p.v. sommendekking?).Voorspelbaar op zich, alleen wij hebben te maken met de grillen en de willekeur van de AFM. Aangeven hoe je kan voldoen aan hun eisen doen ze niet. Weten ze namelijk zelf helemaal niet. AFM u bent van harte uitgenodigd om te sparren met ons aov-zzp.nl, de AOV Specialist voor de ondernemer pur sang sinds 2008. Kunnen we van elkaar leren en het proces/advies nog beter maken!

Hein Brouwer / @Albert: natuurlijk heeft de AFM op het gebied van dossiervorming een belangrijk punt en natuurlijk zijn een aantal zaken uit het onderzoek heel goed bruikbaar in het verder verbeteren ervan. Moet ook echt gebeuren! Het is alleen jammer dat men niet inziet dat zij weliswaar meer kijk hebben op dossiervorming dan de meesten van ons en daarin meestal gewoon gelijk hebben, maar dat de goede adviseurs meer verstand hebben van de producten, de bijwerkingen, de klanten en hoe ze vaak reageren. Op die manier wordt vanaf de tekentafel een "best practice" over ons uitgegooid die dat helemaal niet is, maar het wel wórdt bij gebrek aan dialoog vooraf. Soort ISO-normering: kan niet schelen of het goed werkt, als het maar vast ligt.

Agenda

28 mei 2015

Utrecht - Big Data?

AG
3 juni

Utrecht - PE Plus Event

VVP in samenwerking met Lindenhaeghe en Dukers & Baelemans
11 juni

Rotterdam - FFP Kennis & Actualiteit: Oudedagsvoorziening zzp'er

FFP
8 oktober

Nieuwegein - FFP Congres 2015

FFP

overig nieuws

 • LUC REIFF IN BESTUUR STICHTING CERTIFICERING FFP

  Luc Reiff FFP (46) is toegetreden tot het bestuur van de Stichting Certificering FFP (SCFFP).

 • "SPAREN LEVERT ONVOLDOENDE OP VOOR PENSIOEN"

  “Alleen sparen levert in veel gevallen onvoldoende op voor een welvaartvast pensioen. Ook vormen van beleggen zullen vaker onderdeel van vermogensopbouw moeten zijn.” Dit zei Arno Dolders tijdens een bijeenkomst die Legal & General organiseert voor financieel adviseurs. Centraal thema is de terugtredende overheid en het belang van beleggen bij het opbouwen van vermogen.

 • SAMENWERKING PGGM EN ADVIESKEUZE

  De coöperatie van pensioenuitvoerder PGGM is een samenwerking aangegaan met Advieskeuze.nl om haar 695.000 leden te helpen bij het vinden van een hypotheekadviseur.

 • DITZO WINT CUSTOMER CENTRICITY DNA AWARD

   Ditzo heeft de CCDNA award in de categorie verzekeraars gewonnen.. De prijzen voor de meest klantvriendelijke bedrijven in elf categorieën werden  op 24 april  itgereikt in De Fabrique in Utrecht. Overall winnaar was Toyota.

 • VERBOND LUIDT NOODKLOK OVER NOODWEER

  Volgens het Verbond van Verzekeraars neemt de schadelast op particuliere opstal- en inboedelverzekeringen toe als gevolg van klimaatverandering fors toe. Het Verbond roep de waterschappen en (lokale) overheden daarom op om in actie te komen.

 • MARCEL MOONS TREEDT TOE TOT BESTUUR DE GOUDSE

  Marcel Moons is op 17 april 2015 toegetreden tot het bestuur van De Goudse. Binnen het bestuur richt hij zich op ‘verzekeringen en operatie’.

 • VERBOND: "ADVIESKWALITEIT MOET IMPULS KRIJGEN" (2 reacties)

  Het Verbond van Verzekeraars ziet ruimte voor verbetering van de advieskwaliteit. Samen met Adfiz en de AFM zal het Verbond nagaan op welke wijze vooral bij de advisering van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen de kwaliteit een impuls kan krijgen.

 • ADFIZ WERKT AAN VERBETERING AOV-ADVIES (1 reactie)

  "Adfiz en haar leden pakken de handschoen op." Dit schrijft de branchevereniging in haar reacie op het AFM-rapport over de advieskwaliteit bij hypotheken en op het vlak van aov. Goed aov-advies staat al langer op de agenda bij Adfiz. "Het rapport geeft aanleiding om verdere stappen te zetten in het verbeteren van kwaliteit van advies."

 • DONATUS STOPT MET DONA RE

  Donatus stopt in 2016 met de herverzekeringsactiviteiten bij Dona Re in Zwitserland. Daarmee komt een eind aan een langlopend geschil met de fiscus.

 • LEGAL & GENERAL: HERWAARDERING VOOR BELEGGEN

  In een "extreem moeilijke markt" zag Legal & General de omzet van nieuwe levensverzekeringen met 8,4 procent stijgen. Ook op het gebied van collectief pensioen boekte de verzekeraar een forse groei. Voor belasting haalde Legal & General in 2014 een resultaat van 84,5 miljoen euro.

Meer nieuws...

New Financial Forum

Je geld of je leven

Maskers af De uitspraak: ‘JE GELD OF JE LEVEN’ is zo gek nog niet. Ook al sta je raar te kijken als er een mes op je borst is gericht en je ineens beseft dat het om je portemonnee te doen is. De keus is dan gauw gemaakt. Overleven dan maar. Geld geeft het leven niet. Precies, daartoe is geld niet in staat. Maar als geld leven gaat dienen is dat heel mooi. Om geld die rol te geven is authentiek leiderschap nodig. En authentiek leiderschap begint voor elke mens met de vraag: Wie b...   Lees meer »

Jan Willem Kirpestein - Als geld de rol krijgt waarvoor het geld is bestemd, kan leven in al zijn concreetheid blijven bloeien en groeien. Om geld deze rol te laten vervullen is onvoorwaardelijke liefde voor het leven nodig. Geld als zodanig kan geen leven geven. Dat kan alleen degene die met geld omgaat. En dat is een kwestie van leiderschap.