quote

"Key is aanbieders ontdekken met bedrijfscultuur met gezond verstand" Constant Moolenaar (Reaal) op New Financial Forum

stelling

"In de praktijk kom ik veel schrijnende voorbeelden tegen van doorgeschoten regelgeving"

nieuws

DIRECTIE DAZURE IN 'ONDERNEMEN DOEN WE ZO'

De directie van Dazure, Odette Bakker en Indra Frishert, zijn aankomende zondag te zien in het programma 'Ondernemen doen we Zo' op RTL7!

Dazure heeft een kort item in het programma gekregen. ‘’Het voelt als erkenning, omdat we het al jaren net iets anders doen dan de rest’’ aldus Indra Frishert.

 

Onlangs is Frishert benaderd voor het programma 'Ondernemen doen we Zo'. De programmamaker wilde graag spreken met ondernemers uit de financiële dienstverlening die een verschil maken. ‘’En toen ze ons op Social Media tegenkwamen vielen we meteen op! En dat is niet alleen omd...

 

VSZ LANCEERT ZIEKMELDING-APP

VSZ heeft een app ontwikkeld die er voor zorgt dat mkb-ondernemers met één simpele ‘veeg' een ziekmelding kunnen doorgeven. De melding wordt opgevolgd door een casemanager van Acture. Ondernemers hebben hiermee in één keer 104 weken Poortwachter-rompslomp geregeld.

 

REGIOBANK IN TOP-3 VAN BANKEN MET POSITIEVE NPS

RegioBank heeft voor het eerst in haar geschiedenis een positieve net promoter score (+3) behaald. Dit schrijft SNS Bank in het tussentijds verslag over het eerste halfjaar. Samen met concernonderdeel ASN Bank en Triodos is RegioBank één van de drie banken met een positieve klanttevredenheid.

 

AON: PENSIOENUITKERING BPR STIJGT

De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling is in het tweede kwartaal van 2015 met 20 procent gestegen, zo blijkt uit de Pensioenvergelijker van Aon Hewitt.

 

VERTROUWEN IN VERZEKERAARS HERSTELT FORS

Het vertrouwen van Nederlanders in verzekeraars vertoont fors herstel, zo blijkt uit de meest recente meting van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

 

laatste reacties op berichten

Chris de Bruin / Een verdiende pr-beloning! Een van de weinige clubs in onze branche waar echt innoverend wordt gedacht én gedaan. Vanuit een filosofie en marktbenadering die helemaal in het nieuwe financiële adviesklimaat past. Ik hoop dat ze het nog lang zo volhouden.

Rien Eyzenga / Ik lees net dat de AFM in hoger beroep gaat tegen CAS Assurantien om na te kunnen gaan wat een 'redelijke' beloning is. Wanneer de AFM dit wint heeft dit twee gevolgen 1. CAS gaat failliet aan de eur.100.000 boete. En dat ondanks het feit, dat de betrokken consument akkoord was gegaan met de beloning 2. we hebben er weer een nieuw regeltje bij: de overeengekomen beloning mag alleen overeengekomen worden wanneer die zich binnen bepaalde kaders beweegt Futiliteiten noem ik dat En dat geinitieerd door een AFM die, zo lees ik eveneens, wel tamelijk riante vergoedingen overeenkomt met haar topbestuurders. Mag ik hier een diepe moedeloze zucht slaken?

Thomas van Duin / Beste Albert, Inderdaad is die bescherming intussen een wassen neus geworden en worden de spelregels voortdurend tijdens de wedstrijd gewijzigd. En vrijwel nooit in het voordeel van de klant die toch volgens de heren beleidsmakers centraal dient te staan. Maar het gaat niet alleen om de voorwaarden maar ook om de rente. De NHG rente is toch meestal zo'n kleine procent lager dan die voor een tophypotheek. Uiteraard sluiten we zo'n zaak als het mogelijk is over naar een rente zonder NHG want die kan je al krijgen vanaf zo'n 2,7% voor 5 jaar vast voor een tophypotheek. In onderhavig geval werd zelfs 4,35% voor 5 jaar vast aangeboden. Maar het ging hier om het melden van doorgeschoten regelgeving en dit lijkt me toch een sprekend voorbeeld hiervan.

Albert van der Poll / @ Thomas, u kunt zich dan ook afvragen wat voor bescherming de NHG nog biedt, als de normen bij behoud zoveel veel ruimer zijn dan bij verstrekking. Als het veel scheelt (en verder ook kan) zou ik dan toch maar oversluiten naar een hypotheek zonder NHG.

Franca Snoeijs / @Albert en Thomas: wat jullie beschrijven is inderdaad hel schrijnend. Hier zou echt iets aan gedaan moeten worden. Onlangs een hypotheek met NHG overgesloten die met oude grens van E 300.000 zat. Echtscheiding: oversluiten was gunstiger dan OHA. Alleen moest wel de hypotheek zwaar worden verlaagd (gelukkig nog voor 1-7 aangevraagd, anders nog erger). Dankzij lening ouders kwam alles nog goed. Maar voor hoeveel mensen geldt dat? Er moet echt iets worden gedaan voor mensen met oude NHG-hoogtes , die kunnen idd nauwelijks tot geen kant meer op. Wie zegt dat hypotheken simpel zijn, dat mensen dat gewoon zelf via internet kunnen, op execution only basis? NHG is voor ons al lastig, maar voor de klant zelf niet? En wat te doen met de regel dat er geen NHG kosten zouden zijn als er ivm relatiebreuk wordt overgesloten, maar er geen enkele bank te vinden is die dat doet? Dus gewoon 1% rekent? Waar blijft dat geld? Kan wel raden... in die bufferzone van de bank.

Albert van der Poll / @Franca, die 3% extra hypotheek i.v.m. energiebesparing heeft me laatst nog een klant gekost. Bij de -slimme- collega hoefde hij géén eigen geld te hebben, bleek een of ander raampje opeens HR+ glas of zo. Gaat toch ook eigenlijk nergens meer over.

E. Meijlemans / Wij komen geen onduidelijkheden tegen; wel hele vreemde bokkesprongen van o.a. internetverzekeraars. Wij hebben er ons beroep van gemaakt, en lopen dan niet tegen deze problemen aan.

Franca Snoeijs / Iedereen kent wel de truc om NHG te krijgen terwijl er eigenlijk niks te verbouwen/verbeteren valt. Wij voeren dan i.h.a. schilderwerk op, bijv. voor een bedrag van E 50. Onlangs eiste een geldverstrekker om een nieuw taxatierapport, omdat die E 50 schilderwerk er niet in was meegenomen. Ook moest er een foto bij van het te schilderen onderdeel. Taxateur sputterde, er zou toch geen waardevermeerdering zijn daardoor? Uitgelegd dat het ambtenarij was en toen ging hij overstag. Ook maar gauw een fototje aangeleverd, want er is altijd wel iets te vinden in huis dat een likje verf behoeft...

Thomas van Duin / De HNG grens was ooit E. 350.000 en gaat per 1-1-2016 naar E. 225.000. Een ongelooflijk aantal consumenten zit hierdoor muurvast bij de bestaande geldverstrekker. Als dat een betrouwbare partij is dan is dat niet zo erg. Wel als je bij een buitenlandse partij zit die inmiddels gestopt is met nieuwe verstrekkingen of zit bij de club van bijvoorbeeld Scheringa. Ik zag recentelijk verlengingsvoorstellen onder ogen met een rente van boven de 4% voor 5 jaar vast. Zit je dan met je hypotheek boven de huidige NHG grens dan kan je geen kant op en kan je de komende jaren verder met een soort woekerrente of een hypotheek zonder NHG moeten nemen met een rente die daardoor veel hoger ligt en zonder de bescherming van de NHG. Een lopende hypotheek met NHG zou je ongeacht de hoogte van deze hypotheek moeten kunnen oversluiten naar een nieuwe hypotheek met NHG van dezelfde hoogte en eventueel te verhogen met de financieringskosten.

Albert van der Poll / Ik wil nog wel toevoegen de sterk gewijzigde criteria voor woningbehoud bij NHG. Tegenwoordig soms behoud tegen wil en dank met zeer hoge lasten in schrille tegenstelling met de steeds strengere acceptatie van nieuwe hypotheken. Niet dat het doorschiet, maar wijzigen gedurende de looptijd vind ik ongepast. Wet- en regelgeving zou ook een zekere mate van consistentie moeten inhouden: als burger moet je daarop kunnen vertrouwen. Ondanks 8 jaar crisis -nou ja crisis- is de stroppenpot nog steeds zeer welgevuld en groeit zelfs nog. Nieuwe NHG sluiters betalen 1% voor hun 100% aflossende hypotheek, wat een veel te hoog bedrag is, na drie vier jaar is het risico op restschuld vrijwel nihil.

Agenda

10 en 11 september 2015

Den Haag - WorldPensionSummit

23 september 2015

Breukelen - Van duurzaamheid tot zingeving

New Financial Forum
24 september

Amsterdam - BeFrank Pensioenevent 2015

BeFrank
8 oktober

Zeist - Letselschade Raadsdag 2015

8 oktober

Nieuwegein - FFP-congres

overig nieuws

 • PAUL VAN DER MEIJS NAAR NIEUW ADVIESBEDRIJF

  Na een leidende rol bij geldverstrekker Florius (ABN Amro) en De Hypotheker heeft Paul van der Meijs opnieuw emplooi gevonden in de financiële dienstverlening. Van der Meijs treedt per direct toe tot de directie van het nieuwe adviesbedrijf Romeo. De andere leden zijn Martin Keegstra (ex-Welke Beheer) en Edsel de Graaf (ex-NIBC, ex-GMAC).

 • ASR VERBETERT SOLVABILITEIT EN BOEKT HOGERE WINST

  "De resultaten van vandaag laten zien dat ASR klaar is voor een zelfstandige toekomst." Aldus bestuursvoorzitter Jos Baeten in een toelichting op de resultaten over het eerste halfjaar van 2015. De staatsverzekeraar zag de solvabiliteit op basis van Solvency II toenemen van 175 naar 185 procent. De nettowinst steeg naar 397 miljoen euro (H1 2014: 171 miljoen), vooral dankzij een beter beleggingsresultaat.

 • "NIET POSTCODE MAAR CONCURRENTIE LEIDT TOT PREMIEVERSCHILLEN" (1 reactie)

  "De concurrentie tussen verzekeraars zorgt voor een divers en scherp geprijsd aanbod." Aldus het Verbond van Verzekeraars in een reactie op een publicatie van de Consumentenbond over de premieverschillen bij inboedel- en autoverzekeringen. "Het is onjuist dat een enkele factor - zoals een huisnummer of postcode - bepalend zou zijn voor de premie."

 • SCHOUTEN ZEKERHEID LANCEERT EIGEN MAGAZINE

  Schouten Zekerheid heeft een eigen magazine gelanceerd. De eerste editie heeft een oplage van 2.500 exemplaren die worden verspreid onder de zakelijke relaties van de Rotterdamse verzekeringsmakelaar.

 • DRIE VAN TIEN WANTROUWEN ZORGVERZEKERAAR (1 reactie)

  Drie van de tien Nederlanders vertrouwen zorgverzekeraars niet.

 • VENN GAAT HYPOTHEKEN VERKOPEN ONDER EIGEN LABEL

  Marc de Moor, verantwoordelijke voor de Nederlandse hypotheekactiviteiten van de Britse investeerder Venn Partners, denkt dat Venn op termijn voor 2 miljard euro aan hypotheken in Nederland zal verstrekken. Eerder dit jaar sprak hij van 1 miljard.

 • STARTPUNT GELDZAKEN ONTWIKKELT TWEEDE GELDPLAN

  Startpunt Geldzaken heeft een stappenplan gemaakt om consumenten te helpen bij het maken van de keuze: sparen, beleggen of aflossen van schulden of de hypotheek. Het is het tweede Geldplan van de organisatie.

 • NIBC MELDT AANSLAAN BUY-TO-LET HYPOTHEEK

  "De onlangs gelanceerde buy-to-let-hypotheken hebben een veelbelovende start gemaakt, zeker gezien het feit dat het distributienetwerk voor deze producten nog in opbouw is." Aldus NIBC bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

 • RUIM HELFT WIL UIT SLECHT PRESTEREND PENSIOENFONDS

  Ruim de helft van de respondenten zou ervoor kiezen uit hun pensioenfonds te stappen als dat er slecht voor stond. Dat blijkt uit de woensdag verschenen publicatie 'Pensioenen: solidariteit en keuzevrijheid' van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

 • ROL ADVISEUR OP KLEINZAKELIJKE MARKT ONDER DRUK (5 reacties)

  IG&H verwacht dat de rol van de financieel adviseur in de (klein)zakelijke markt onder druk komt te staan. 

Meer nieuws...

New Financial Forum

Goed zeemanschap als gezond verstand regel

In deze dagen van SAIL 2015 wil ik een pleidooi houden voor een nautisch concept waar ook de financiële sector veel baat bij kan hebben. En dat betreft het uitgangspunt van goed zeemanschap. Dit begrip, dat is vastgelegd in het Binnenvaart Politie Regelement, stelt in essentie dat een schipper dient af te wijken van de regels indien de omstandigheden dat vereisen. Zoals het er letterlijk staat: “De schipper moet in het belang van de veiligheid of de goede orde van de scheepvaart,...   Lees meer »

Petrosjan Damen - Potentieel ontsluiten over grenzen, voor een waarde(n)vollere financiële sector. Dat is waar ik mij op richt, zowel in mijn rol als onderzoeker als in mijn rol als adviseur en ondernemer. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de sector een stuk sterker kan worden als we anders omgaan met drie soorten grenzen: 1. de grenzen die worden gesteld door wetten & regels, door deze in te zetten op een manier die aanzet tot zelf blijven nadenken, 2. de grenzen tussen financiële instellingen, door vaker samen te werken op niet-concurrentiele gebieden en 3. de grens tussen financiële waarde en maatschappelijke waarde, door in meervoudige waarde ('shared value') te denken en doen.