quote

"Onze inschatting is dat de huidige shake-out nog wel even aanhoudt" MIchiel Elich (foto) en Justin Bergman van IG&H in VVP 13

stelling

"AFM gaat te ver in zaak Cas Assurantiën"

nieuws

"SLAGEN ZAT INGEBAKKEN IN OUDE PE"

De opmerkelijk hoge slagingspercentages bij de oude PE, rechtvaardigen volgens het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) de nieuwe, sinds 1 januari geldende PE-aanpak.

"Met een onafhankelijke toetsing in de nieuwe structuur zullen dergelijke slaagpercentages zeker niet realistisch zijn. Met vooraf niet bekende toetsvragen zullen deelnemers zich feitelijk moeten voorbereiden op hun Wft-deskundigheidstoets", aldus het College in zijn 'Evaluatie Wft-Permanente Educatie PE-cyclus 2011/2012'. Uit dit overzicht blijkt dat vrijwel iedereen ...

 

SUMMA BESTE FINANCIEEL ADVISEUR

Summa Adviesgroep is door het RTL 7-businessprogramma De Succesfactor uitgeroepen tot beste financieel adviseur van Nederland.

 

COMMERCIAL CENTRAAL BEHEER ROND ZELFRIJDENDE AUTO

In de nieuwste commercial van Centraal Beheer draait alles om een zelfrijdende auto.

 

 

MEER GELD DAN OOIT OP SPAARREKENINGEN

Nederlandse huishoudens hebben met zo'n 335 miljard euro meer op binnenlandse spaarrekeningen staan dan ooit.
 

 

COMBINATIE ASR/CVC LIJKT HEEL KANSRIJK

De Telegraaf voorspelde maandagochtend dat staatsverzekeraar Reaal wordt overgenomen door ASR en een aantal investringsmaatschappijen met daarbij ASR en CVC Capital Partners als grootaandeelhouders.

 

laatste reacties op berichten

Leo Tol / Gefeliciteerd, we praten!

Mark van den Broek / Ik ben het gedeeltelijk eens met AFM....CAS heeft in het verleden AFSLUITprovisie ontvangen voor 30 jaar......Als zij dan nu e.e.a. moeten gaan aanpassen is de vraag of daar de afsluit provisie niet al voor betaald is.....Ik denk gedeeltelijk wel al moet ik gelijk een kant tekening maken dat toendertijd geen rekening is gehouden met alle poespas van vandaag de dag...dus wellicht is een kleinere factuur op zijn plaats.....Ik denk ook dat daar de discussie op dit moment over gaat. Hoe hoog mag die factuur dan wel/niet zijn...Dit moet in verhouding staan met het geleverde werk ( de arbeids prestatie). Als CAS aan kan tonen dat zij daar uren werk mee heeft gehad is het wellicht wel gerechtvaardigd .....vandaar de tweestrijd.

Mark van den Broek / Dus de strekking van het verhaal is : Voorheen slaagde nagenoeg iedereen, dat is niet goed, waarschijnlijk dus te makkelijk....Dus tegenwoordig maken we examens die dusdanig moeilijk zijn dat de helft zakt en nogmaals op mag gaan.....Das beter, levert meer geld op....Gaat dus niet over de inhoud maar puur over slagingspercentages......Belachelijk !

Willem van Spronsen / @ Frans, Alle opties die in de praktijk een betere invulling gaven zijn zinnebeeldig direct na lancering door het CDFD zonder enige nadere motivatie uit de lucht geschoten. Het is gewoon een kwestie van het eigen opgestelde draaiboek afwerken. Een constructieve overleg situatie met het CDFD bestaat niet en de politiek in Den Haag is na aanname van een niet uitgevoerde motie op deze weg (het dictaat) meegegeaan.

Frans Boom / In de fysiotherapie en andere gezondheidszorg kent men ook een PE systeem waarbij deelnemers binnen bij 5 jaar een aantal punten moet verzamelen. Dit vergaren van punten kan gedaan worden Door het volgen van diverse cursussen. Deze cursussen kennen echter geen eindtoets of dergelijke maar participeren is voldoende. Deze mensen waken over onze gezondheid en daar kan het blijkbaar wel. Zal wel niet te vergelijken zijn, maar toch.

Willem van Spronsen / Verdient het CDFD een brevet voor onvermogen? Wat ze doet is zaken naar haar hand zetten door achteraf over PE met een eigen opgesteld rapport te gaan beweren wat zij er nu van vindt, ook daar heeft mijns inzien de branche helemaal geen ene fluit aan. Dit is eigenlijk je disfunctioneren als semioverheidsapparaat nu op voorhand willen verdoezelen door zaken achteraf in een eigen perspectief te plaatsen. Impliciet is het ook beweren met zogenaamde (gecreëerde) feiten achteraf dat het hoogst nodig is dat zij de markt hun maat nemen. Het bevestigt tevens haar houding en non communicatie met de branche. Feitelijk houdt dit optreden in dat men geen enkele feeling heeft met een beroepsgroep dat gewoon zijn werk wil doen onder normale omstandigheden.

Gerrit Hallema / Doe nu gewoon het examen eens zelf met het voorbereidend leeswerk. Dan weet je zelf hoe dit gaat, voordat iedereen weer gaat meezeulen. Heb het zelf gedaan en ben geslaagd voor pensioenadviseur. Zou het zwaarste pakket zijn. Vond examen realistisch en was goed te doen. Was binnen 20 minuten klaar, had er een uur voor.

Peter Huizinga / Dus als ik de CDFD goed begrijp is het in hun ogen een kwestie; Als je slaagt doe je iets niet goed (genoeg) Verder, geachte CDFD bobo's, bestaat er in de Nederlandse taal ook een bekend spreekwoord luidende: Eén gek kan meer vragen dan zeven wijzen kunnen beantwoorden. Hoe verzinnen ze het. Of ben ik nou te kort door de bocht........

Rien Eyzenga / Je kunt als (semi-)overheid ook doorschieten: Op verzoek van deze (semi-)overheid is de beloning voor 'complex' vanuit de aanbieder afgeschaft en zou dat tussen adviseur en consument moeten worden geregeld. CAS heeft precies dat gedaan. En dan zou het opnieuw niet goed zijn? AFM moet zich niet overal mee moeten willen bemoeien.

Berend Tooms / Zo zwak. Duurde nóg lang voor deze (te verwachten) tegenaanval. PE in deze branche betekende echt, in tegenstelling tot veel (alle?) andere branches, dat je het overnieuw moest doen. Dat je dus kon "zakken". Het leverde in ieder geval ook een dag op waarin je weer eens over het vak en de stof met elkaar sprak. Dat gebeurt nog zo weinig. Misschien maar eens vergelijken hoe het met opleidingen stond zo'n 10-15 jaar geleden en hoe het er nu mee staat? Afgezien van de noodzakelijke diploma's A, B en reddend zwemmen gebeurt er in veel organisaties nog maar weinig meer. Behalve dan het PE(+)-programma waar de nadruk meer lijkt te liggen op slagen dan kennis vergaren. Opleidingen, zoals Pensioenpraktijk I en II, ook zeer leerzaam en bruikbaar voor mensen die niet WFT-Pensioen nodig hebben of willen behalen zijn, bijvoorbeeld, van het toneel verdwenen. Zoals gezegd, toetsen (en dus slagen en aan die leiband meelopen) wordt belangrijker gevonden dan kennis opbouwen, uitbreiden en onderhouden. Tijd en geld voor nog meer inspanningen dan de noodzakelijke programma's ontbreekt vaak. Daarnaast ook de veronderstelling (houding) dat men wel klaar is als men aan het getelde voldoet.

Agenda

26 augustus 2014

Vught - Ontslaguitkering, WW en Pensioen. Wat kan er nog vanaf 2015?

Aegon Adfis
3 september

Bussum - Adviseren over Pensioen

IIR en Dukers & Baelemans
4 september 2014

Nootdorp - Ontslaguitkering, WW en Pensioen. Wat kan er nog vanaf 2015?

Aegon Adfis
8 september 2014

Leusden - Week van het Samenwonen

How 2 Spend it/Finance for Women ism EPN
8 en 9 oktober 2014

Den Haag - Het 19e Nationaal Hypothekencongres

IIR

overig nieuws

 • STROOMSCHEMA KLACHTMOGELIJKHEDEN ZORG

  De vereniging van klachtenfunctionarissen in instellingen voor gezondheidszorg, VKIG, en medische aansprakelijkheidsverzekeraars Centramed en MediRisk hebben in samenwerking met koepels van patiënten, belangenbehartigers en zorgverleners een stroomschema klachtmogelijkheden ontwikkeld. 

 • VAKER SERVICEABONNEMENT BIJ NIEUWE HYPOTHEEK

  Eén op de vijf recente hypotheeksluiters kiest voor een serviceabonnement. Bij een nieuwe hypotheek bieden financieel adviseurs in de helft van de gevallen een dergelijk abonnement aan. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Hypotheken van de AFM.

 • "NAUWELIJKS PENSIOENSCHADE BIJ HOOG SALARIS" (2 reacties)

  Werknemers met een salaris van meer dan 100.000 euro hoeven er op pensioengebied niet op achteruit te gaan vanaf 2015. "Weliswaar is vanaf 2015 de fiscale ruimte voor pensioen van de werkgever beperkt, maar door gebruik te maken van overige financiële mogelijkheden kan deze werknemer er zelfs op vooruit gaan", stelt Judith Scherrenberg van Edmond Halley.

 • WEER KAMERVRAGEN OVER AFKOOP KLEINE PENSIOENEN

  De Tweede Kamer heeft opnieuw vragen gesteld over afkoop van kleine pensioenen in relatie tot de mogelijke korting op de AOW-partnertoeslag of de ANW-uitkering die dit tot gevolg heeft.

 • PROVISIE-ADMINISTRATIE ASR NOG NIET VLEKKELOOS (1 reactie)

  "De aanlevering gaat helaas nog niet helemaal goed. De provisiebedragen worden nu als premie vermeld op de provisie-overzichten." Dit schrijft ASR aan het intermediair naar aanleiding van de overdracht van de administratie van de hypotheekportefeuille naar Direktbank. De verzekeraar biedt excuses aan, maar intussen moet het intermediair een maand langer wachten op uitbetaling.

 • ACHMEA VERKOOPT AANDEEL IN MYLER

  Achmea heeft haar aandeel in zzp-bemiddelaar Myler verkocht aan Numa Innovations. Achmea begon vijf jaar geleden samen met Numa het online zzp-platform om opdrachtgevers en hoogopgeleide zelfstandige professionals bij elkaar te brengen. Inmiddels heeft de onderneming een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljoen euro.

 • BOETE VOOR PENSIOENFONDS NOTARISSEN

  De AFM heeft een bestuurlijke boete van 4.687 euro opgelegd aan de Stichting Notarieel Pensioenfonds (SNPF).

 • NETWERKSTORING TREFT RABOBANK

  Door een netwerkstoring is de dienstverlening van Rabobank woensdag ernstig verstoord. Onder meer Rabobank Internetbankieren en Mobielbankieren waren niet beschikbaar. 

 • BOETEBESLUIT NIET ZONDER GEVOLGEN (3 reacties)

  Bureau D&O betwijfelt of het (fikse) boetebesluit van de AFM tegen CAS Assurantiën (wegens hanteren van kennelijk onredelijke tarieven in vijf onderzochte zaken) voor de rechtbank houdbaar blijkt.

 • AFM START CONSUMENTENPANEL

  AFM begint in samenwerking met het onafhankelijke marktonderzoeksbureau Gfk Panel Services een online consumentenpanel, genaamd 'AFM Consument&Panel'. Het panel gaat in juli van start. 

Meer nieuws...

New Financial Forum

Hoogste tijd om mee te doen…

Het New Financial Forum bruist. Een trotse korte update. Met trots en genoegen presenteren we de zomereditie van het New Financial Magazine. Dit maal gaan we op zoek naar het hart in de financiële sector. Een editie vol inspiratie hoe de financiële sector met hart, hoofd en handen de consument – en daarmee de samenleving – beter kan dienen. Met bijdragen van onder meer verzekeraar Bart Janknegt, Bancograaf Owen de Vries, ondernemende wereldverbeteraar Marcello Palazzi (o...   Lees meer »

Willem Vreeswijk - Alleen als wij honderd procent verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in ons leven gebeurt, kunnen we een bijdrage leveren aan een nieuwe financiële wereld.