quote

"Ik hoop dat in 2015 iets van de British Spirit overwaait naar Nederland" Advocaat Femke de Jong-Struiksma in VVP 22

stelling

"Nu de sector zelf het financiële toezicht gaat betalen is het logisch dat AFM en DNB de personeelskorting schrappen"

nieuws

AFM: KLANTBELANG NIET CENTRAAL BIJ HERSTELADVIES

De AFM ontvangt regelmatig marktsignalen dat het belang van de klant niet centraal wordt gesteld bij het geven van hersteladvies. Op dit moment doet de AFM onderzoek bij GFH Giro, omdat er "opvallend veel meldingen zijn over de wijze waarop deze partij klanten met een woekerpolis benadert".

De komende tijd blijft de oversluitmarkt voor beleggingsverzekeringen veel aandacht vragen van de AFM. Op dit moment zijn meerdere partijen actief die financiële dienstverleners aanbieden om het hersteladvies voor consumenten met een woekerpolis uit handen te nemen. Uit marktsignalen die de AFM ontvangt blijkt echter dat partijen als GFH Giro tijdens het gesprek bij de consument thuis geen hersteladvies geven. "De onderneming komt langs om enkel de beleggingsverzekering over te slui...

 

SNS DEFINITIEF BEBOET VOOR MADOFF-BELEGGINGEN

De bestuurlijke boete van 5.000 euro die de AFM in 2011 oplegde aan SNS Bank voor fouten bij beleggingen in de zogenoemde Madoff-fondsen is onherroepelijk geworden. SNS was tegen de boete in beroep gegaan bij de rechtbank Rotterdam.De bank verloor niet alleen het beroep bij de rechtbank, maar ook het hoger beroep bij het CBp.

 

HANS COFFENG IN NIVRE-BESTUUR

Hans Coffeng, CEO bij CED, treedt per 1 januari toe tot het bestuur van het NIVRE als portefeuillehouder ‘marketing en communicatie’.

 

TIPS VOOR PREVENTIE VUURWERKSCHADE

Uit cijfers van Delta Lloyd blijkt dat de schadelast bij bedrijven op 1 januari vijf keer hoger is dan op een gemiddelde andere dag. Ook worden er bijna twee keer zoveel schademeldingen gedaan op 1 januari. De verzekeraars heeft negen tips opgesteld om schade rond de jaarwisseling (onder meer door vuurwerk) te voorkomen.

 

SAMENWERKING ADVIESKEUZE.NL EN HYPOTRUST

Advieskeuze.nl is een samenwerking aangegaan met Hypotrust. De module 'Zoek hypotheekadviseur' van Advieskeuze.nl is verder zichtbaar op de websites van Consumentenbond, ABN Amro, Florius, NNEK, Obvion, DAK en Reaal. Ruim 3.800 advieskantoren hebben hiervoor een profiel aangemaakt.

 

laatste reacties op berichten

Peter Veldhuizen / AFM staatsbedrijf. ASR een staatsverzekeraar, nog aan het infuus, staat in de etalage om verkocht te worden! Een geldstroom van een verzekeraar naar een intermediair/serviceprovider...Vreemd.... Als je iets wil verkopen, dan tuig je iets op, mooier maken dan het is.... Maar wil een mogelijke investeerder, of een andere verzekeraar iets kopen, waar ze helemaal geen belang bij die tak hebben???? of is er nog heel iets anders aan de hand. Leuk verhaal wordt er verteld, maar je zou ook anders kunnen denken???? Maar goed, het is de overheid die weer onder en boven de wet werkt/regelt. Waar is de geloofwaardigheid van de overheid/AFM?

Francine Broos / Vorige week benaderd door een man van GHF. Hij bleef aandringen om de polissen of over te nemen of de relaties hersteladvies te geven voor de woekerpolissen. Ook toen ik zei dat ik er weinig had en de meesten al na een paar jaar uitgekeerd worden, bleef hij aandringen. Toen ik zei dat ik mijn zaak verkoop (hoopte ik van hem af te zijn) was hij ook daarin erg geïnteresseerd. Ik kreeg associatie met een andere tp die alles maar kocht. daarna ik zei dat ik zelfs bij 10x de provisie de zaak niet aan hen verkocht, legde hij snel de hoorn erop.

Theo van Geel / AFM heeft in oktober een dringend schrijven naar banken en verzekeraars gestuurd, om het hersteladviesproces niet te frustreren. Tot op heden laat (in elk geval) SNS de klant tekenen om €250,- te mogen incasseren. Tot op heden wenst Nationale Nederlanden (waar mijn kantoor een aanstelling heeft!!) mij GEEN informatie te verstrekken aangaande klanten die mij schriftelijk machtigen hun belangen te behartigen. Dat schiet niet op jongens. Ik vermoed dat banken en verzekeraars zich niet zullen laten leiden door een column. Als we er iets positiefs uit willen halen: dit is een ander geluid vanuit AFM dan we tot nu toe hoorden.

Roelof Radstaake / Over deze Ubocht constructie zijn de specialisten het nog niet eens. Een AMVB gaat over nadere uitwerking wat in de wet staat. Maar.....die wet was toch gesneuveld? Als het op deze manier uiteindelijk gaat, dan kon dit wel eens het failliet van de democratie zijn en tevens het einde van dit kabinet. Maar het weinige geloof wat er dan nog was in de politiek is dan wel volledig weggeslagen. Dan is er niemand meer geloofwaardig daar. Ik vrees alleen maar extra voedingsbodem voor de PVV en de SP. Zal me benieuwen wat de provinciale statenverkiezingen op gaan leveren. Dit kon wel eens een enorme afrekening gaan worden voor de kabinetspartijen.

Hans van Rheenen / Eerst wurgen, second opinion halen en dan re-animeren......? Fijne feestdagen, tenminste......voor de gezonde burgers!

Ilse Hoofs-Roeleveld / Netjes!

Ilse Hoofs-Roeleveld / Het woord hersteladvies roept bij mij al vanaf het begin vragen op. Misschien zijn de afspraken over wat hersteladvies precies inhoudt en voor wie die regels gelden dan toch niet duidelijk. Wie is er verantwoordelijk voor het geven van hersteladvies? Verzekeraar? Tussenpersoon waar de polis is afgesloten? Of gewoon iedere adviseur die aan tafel komt te zitten? Een bepaalde verzekeraar betaalde destijds een vast bedrag per gegeven hersteladvies aan het (grotere) intermediair waar de klanten de polis destijds hadden afgesloten (of bij andere bedrijven die in een later stadium zijn overgenomen door deze grotere intermediair. Hiervoor had de verzekeraar ook een bepaalde online module aangemaakt. Wat deze verzekeraar in ieder geval begreep is dat, aangezien de verzekeraar het product heeft bedacht en heeft “verkocht” aan het intermediair, zij niet kunnen verwachten dat alleen het intermediair kosteloos tijd in de gedupeerde klanten steekt. Persoonlijk zou ik het fair vinden als verzekeraars meer de hand in eigen boezem zouden steken. Zij zijn immers de ontwikkelaars van deze producten en hebben de producten door hun commerciële accountmanagers laten verkopen aan het intermediair. Met betrekking tot het “hersteladvies” wordt er nu (heel naïef) een “Postbus 51 instelling” verwacht bij het intermediair. Dit terwijl er nog genoeg tussenpersonen als uitgehongerde hyena’s op zoek zijn naar nieuwe inkomstenbronnen vanwege allerlei maatregelen in de branche! En ja, hier zitten ook “adviseurs” tussen die eigenlijk al lang uit de branche geschopt hadden moeten worden.. Dus wat had men anders verwacht? Na het lezen van bepaalde nieuwsberichten ben ik het een en ander met elkaar gaan linken. Verzekeraars hebben het moeilijk etc. etc. .. Ze hebben behoorlijk compensaties moeten betalen. Nu wordt ook nog de ene na de andere polis bij ze weggetrokken. Misschien ben ik wel meester in het verzinnen van complot theorieën maar wat is nu makkelijker dan de AFM inschakelen om hier maatregelen in te treffen.

Rob Goedhart / Het is 1983. Misschien 1984. Ik word gekozen in de OR van Meeus. Moet even langs bij Tim Meeus. Krijg de mededeling: "Wij zijn van Ennia (later Aegon; rg) Wil je hier even tekenen dat je dat nooit bekend zal maken. Daarmee verliezen wij ons onafhankelijke imago". Toen begreep ik ineens waarom hoofd verkoop (afkomstig van Ennia) mij als jong binnendienstmedewerker 'leven' bij iedere offerte in ieder geval een Ennia-product mee liet nemen. En waarom er een Ennia-inspecteur bij Meeus in huis zat, die toen alle hypotheken deed.... (Eerlijkheidshalve: er zat er ook een van Delta Lloyd die de pensioenen deed. Maar dat was een persoonlijke vriend van Tim). Pas rond de jaren negentig werd openbaar dat Meeus van Aegon was. Als je als verzekeraar een intermediairbedrijf over neemt en zegt dat het verder onafhankelijk zijn gang zal mogen gaan is dat volstrekt ongeloofwaardig. En het is het zoveelste bewijs dat de consument vanuit de financiële sector een rad voor ogen gedraaid wordt. Bah! Rob Goedhart vz Geldbelangen

Mark van den Broek / Tja, wat moet je daar van denken.....Ik dacht dat er geen kapitaal stromen meer mochten vloeien tussen "advieskantoren "en "verzekeraars".....Wat is VKG ???? In mijn ogen toch meer het advieskantoor maar ik kan het natuurlijk mis hebben....

Geert Sijbring / Nou AFM doe er wat aan en blijf niet 15 jaar de signalen negeren, net als bij de DSB bank, waar de branche ook tegen heeft geageerd, maar waar u ook niets aan deed. Pak deze partij onmiddellijk de vergunning af. Wat ik wel wil aantekenen, is het volgende, bij een herstel advies lopen we er tegenaan dat de banken en de maatschappijen niet willen meewerken. Bijvoorbeld: bij het onder water staan van de hypotheek terwijl er genoeg kapitaal in de polis zit om de hypotheek weer boven water te trekken en dan oversluiten naar annuïteiten of lineair: geen medewerking! Dus AFM pak ook de banken en maatschappijen aan, en zorg er voor dat jullie niet elke maand ons moeten bedanken voor jullie salaris, maar werk er voor. Sterkte! Geert Sijbring

Agenda

8 januari 2015

Amersfoort - Hoe sterk ben jij als merk?

Adfiz
11 en 12 februari 2015

Almere - 24e Hypotheken Event

IIR

overig nieuws

 • WIJMENGA EN HOFSTÉ IN RVC ACHMEA

  Roel Wijmenga en Petri Hofsté treden per 1 januari toe tot de Raad van Commissarissen van Achmea. Zij nemen de plaats in van Marinus MInderhoud en Bé van der Weg.

 • KABINET DWINGT INPERKING VRIJE ARTSENKEUZE ALSNOG AF (2 reacties)

  Minister Schippers van Volksgezondheid dient de aanpassing van de Zorgverzekeringswet opnieuw in bij de Tweede Kamer. Mocht de Eerste Kamer opnieuw dwarsliggen, dan valt het kabinet terug op een algemene maatregel van bestuur. Hierin komt de inperking van de vrije artsenkeuze te staan.

 • FLORIUS: UITZONDERING PROVISIEVERBOD VOOR 'KLANT IN NOOD' (1 reactie)

  Samen met een groep intermediairs is Florius gestart met de pilot ´klant in nood´. De uitzondering op het provisieverbod maakt het - vanaf 1 januari 2015 - mogelijk dat hypotheekklanten met voorzienbare betalingsproblemen niet hoeven te betalen voor financieel advies.

 • AANPASSING PENSIOENREGELING KAN NOG NA 1 JANUARI

  De deadline van 1 januari 2015 voor de aanpassing van pensioenregelingen aan het versoberde fiscale kader is voor veel werkgevers en ondernemingsraden (die de aanpassing moete goedkeuren) onhaalbaar. De fiscus heeft onlangs goedgekeurd dat de aanpassing van de pensioenregeling na 1 januari 2015 definitief mag worden geregeld.

 • ASR WORDT EIGENAAR VAN KAMPEN GROEP (5 reacties)

  ASR Nederland neemt per 1 januari 2015 alle aandelen over van de Van Kampen Groep (VKG) uit Hoorn. ASR treedt op als investeerder en zal zich niet bemoeien met het beleid. VKG blijft zelfstandig en onafhankelijk opereren vanuit Hoorn.

 • DAZURE LEVERT ORV-POLIS BINNEN 24 UUR

  Met een in eigen stijl ontwikkelde digitale gezondheidsverklaring garandeert Dazure een ORV-polis binnen 24 uur.

 • "NIBUD-NORMEN SLECHTS RADERTJE IN GEHEEL"

  Vereniging Eigen Huis deelt de kritiek op de strengere hypotheeknormen niet zonder meer, blogt directeur Rob Mulder.

 • RÉMON CHATTELLON DIRECTEUR NH1816

  Rémon Chattellon is benoemd tot directeur Nh1816 Verzekeringen. 

 • CDFD-BROCHURE VOOR EXAMENKANDIDATEN (1 reactie)

  Altijd goed om nog even te lezen: de brochure van het CDFD voor examenkandidaten. Het CDFD zoekt momenteel overigens een tweede toetsdeskundig adviseur.

 • "AANBIEDERS, OPEN DE DEUR VOOR GOEDE ADVISEUR" (14 reacties)

  In een column in VVP 22 roept Michiel Denkers, hoofd Toezicht AFM, aanbieders van financiële producten op "de deur open te zetten voor goede adviseurs". "Goede onafhankelijke adviseurs die financiële oplossingen van een grote groep aanbieders vergelijken voorzien in een behoefte van de klant. Om dit waar te maken, hebben deze adviseurs toegang nodig tot de beste producten en tot juiste informatie."

Meer nieuws...

New Financial Forum

Het nieuwe verhaal over economie

Satish Kumar wist enkele jaren geleden de meer dan 500 bezoekers aan de VVP Ondernemersdag diep in het hart te raken. Onlangs deelde hij in 12 minuten zijn visie op het nieuwe paradigma van zaken doen. Buitengewoon inspirerend. Voer voor elke financiele dienstverelener die geld, en de betekenis van het leven wil samenbrengen.     Lees meer »

Ivo Valkenburg - We hebben het teveel over geld en te weinig over liefde. Vandaar mijn pleidooi voor de liefde als wettig betaalmiddel. Wie durft?!