quote

"Kostentransparantie bij beleggingsfondsen is na jarenlange discussie een wassen neus die steeds langer wordt" Paul van Dijk (MoneyView) in VVP 18

stelling

"Woekerpolisdossier zal nooit een bevredigende oplossing voor alle partijen kennen"

nieuws

OPROEP CONSUMENTENBOND VOOR LAGERE ZORGPREMIE

De Consumentenbond roept zorgverzekeraars op de premie in 2015 te korten met een verrekening per verzekerde van de winst over 2013, de berekening van deze korting op een heldere manier aan de verzekerden uit te leggen én een helder plan te presenteren waaruit blijkt wat er met de overreserves gaat gebeuren.

Dit blijkt uit een brief die de Consumentenbond vandaag stuurt aan negen zorgverzekeraars (Achmea, VGZ, ASR, CZ, DSW, ENO, Menzis, ONVZ, Zorg en Zekerheid) als afsluiting van de actie Premiejagen van de bond. In een maand tijd stuurden 47.265 zorgverzekerden een e-card naar hun verzekeraars. Zij steunen de oproep van de Consumentenbond om de premie voor volgend jaar te verlagen en de hoge reserves van zorgverzekeraars ten goede te laten komen aan de verzekerden. “Winst moet worden gebru...

 

AFM WAARSCHUWT VOOR OBLIGATIES MET HOOG RISICO

De AFM waarschuwt voor obligaties met een hoog risico. “Obligaties worden nog vaak gezien als minder risicovol dan aandelen. Maar sommige beleggingen in obligaties kennen meer risico dan op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn”, schrijft AFM-woordvoerder Imre de Roo in haar column op telegraaf.nl.

 

GROOTBANKEN HOUDEN PERSONEELSKORTING IN STAND

Terwijl Nationale-Nederlanden haar personeel al geen korting meer geeft op nieuwe hypotheken en ASR aankondigt dit vanaf 2015 niet meer te doen, houden de grootbanken (ING, Rabo en ABN Amro) de personeelskorting in stand. Dit blijkt uit een rondgang van het FD langs de financiële instellingen.

 

COMPLIMENTENINSTITUUT WIL VERTROUWEN IN SECTOR HELPEN HERSTELLEN

Het Complimenteninstituut Financiële Dienstverlening wil inzichtelijk gaan maken dat er ook heel veel goeds gebeurt in de financiële sector. Met als doel: het vertrouwen van consumenten herstellen door positieve verhalen uit de financiële sector te delen.

 

NN: GIRLS JUST WANNA HAVE FUNDS

How2spendit.nl en Nationale-Nederlanden organiseren op 28 oktober, dag één van de landelijke Pensioen3daagse, het Girls just wanna have funds event in het Nationale-Nederlanden DE Café in Rotterdam.

 

laatste reacties op berichten

Albert van der Poll / Wat is het toch ontzettend moeilijk voor toezichthouders om zichzelf ook langs de strenge meetlat die zij voor anderen hanteren te leggen. afgezien van "perverse prikkels" voor productiegedreven hypotheekadviseurs van de bank, die de toezichthouders natuurlijk niet hebben dit is een bijzonder slecht signaal, die in elk geval de A van de AFM verzwakt.

Rob Goedhart / Grappig dat dit soort aansporingen altijd gedaan worden door mensen die er zelf wel bij gaan varen als zoiets gebeurt. Er wordt altijd maar vóór de (financieel bewusteloze) consument gedacht. Er is nooit gevraagd of die consument dat ook wil. Ben graag bereid L&G bij te staan bij het opstellen van een aantal onderzoeksvragen. Laat ze dat eerst doen voordat ze dit soort dingen verkondigen.

Albert van der Poll / @ Enrico, het blijft een wonderlijk fenomeen dat de overheid ter verbetering van de financiële sector er kennelijk op uit is de kleinere generalisten kantoren van de markt te verdrijven, zodat consumenten aangewezen raken op de aanbieders en vergelijkingssites zonder vergunning, en er nog grotere klantgroepen komen die geen adviseur meer hebben. Haal je je hypotheek/levenvergunning niet dan kan de hele portefeuille terug naar de verzekeraar of aanbieder, want reken maar niet dat je een overnemende partij vindt. Ik zit nu een proefexamen te maken waarbij ik voor hypothecair PE de pensioengrondslag moet berekenen, mijn antwoord was fout "u heeft de AOW-franchise in mindering gebracht op het inkomen, dat is lang niet altijd het geval" toelichting "niet elk inkomensbestanddeel of niet het gehele salaris zal meetellen als pensioengevend salaris" Vervolgens wordt een bedrag als goede oplossing genoemd, met als toelichting "normaliter staat in de UPO ook wat het pensioengevend salaris is, het pensioengevend salaris verminderd met de AOW-franchise is de pensioengrondslag" U weet dat haar huidige OP bedrag X is. U weet dat het OP tot en met 31-12 vorig jaar is, ze blijft op basis van OP overzicht nog tot 65 in dienst, Ze bouwt dus nog op OP minus huidige opbouw is bedrag Y... Y deelt u door het aantal jaren dat zij nog gaat deelnemen 29 (trap niet in 28 dus...) , dat is bedrag Z per jaar. Z is dan 1,6% van haar pensioengrondslag. Haar pensioengrondslag is dan Z gedeeld door 0,016 kennelijk telt een bedrag van A (ongeveer een kwart van het inkomen) niet mee bij het vaststellen van het pensioengevend salaris. Nou, eerlijk gezegd heb ik van dit geheel de vage notie dat ik dit ooit wel eens theoretisch heb gedaan. Kennelijk draagt dit soort inzicht bij aan de kwaliteit van hypotheekadvies? De gedachte dat je uit een UPO het indicatieve pensioenbedrag kunt halen en daar dan van uitgaat is blijkbaar wat te simplistisch. Dus fluks aan de studie met z'n allen.

Dennis Jellema / Kan mij nog goed de zin in het verhaal herinneren welke ik kreeg van de AFM op mijn brief. "Rondvraag bij "Opleidingsinstituten leverden een zelfde beeld op" Natuurlijk is het voor de opleidingsinstituten Kassa dit verhaal, vreemd genoeg is dat bij deze zelfde opleidingsinstituten een belangenverstrengeling aanwezig is om meer Diploma's Toetsen en Opleidingen te verkopen. Vreemd dat de AFM en MINFIN dit dan ook niet verder wilden beargumenteren. Natuurlijk is kennis vergaren nooit een verkeerd iets, maar hoe deze partijen, waaronder natuurlijk de CDFD welke ook een financieel gewin had hiermee om zijn gesprongen is uiterst betreurenswaardig. Tevens ook de uitruil over dit dramastelsel in de 2e Kamer roept vragen op, dat zaken voordat ze worden ingevoerd niet goed worden getoetst of alle feiten wel correct zijn welke genoemd worden, en dus gewoon maar klakkeloos ter kennisgeving worden aangenomen.

Teun Feddema / Dat opleidingsinstituten zich zorgen maken heeft alleen te maken met eigen belang, men zag het zeer positief in zonder aan hun klanten te denken. Het is natuurlijk belachelijk dat hoe eerder je examen doet, hoe eerder je weer moet. Tevens is het voor mijn kantoor een extra kostenpost van ca. 25.000,- per jaar om alle werknemers te kunnen behouden!! Als je dat afzet tegenover de omzet van de afgelopen jaren die ook door wettelijke maatregelen niet toeneemt is het logisch dat er een afwachtende houding aangenomen wordt. Ook zijn de examens nog niet voor 100% correct en CDFD reageert niet op verzoeken uit de branche, alleen ambtenaren kunnen zich dat veroorloven, de geldstromen gaan uiteraard gewoon door en het intermediair wacht dan als goed ondernemer af. Het wordt de hoogste tijd dat het intermediair zich verenigt en onder leiding van CFD het Europees hoger op zoekt, ook qua PE PLUS zijn wij evenals het provisieverbod namelijk de uitzondering in Europa, met GB als goede 2de. Ik zou van mijn collega intermediair wel een willen weten waarom men zich niet organiseert voor 10,- per maand en wel ontevreden is over de gang van zaken rond wet en regelgeving en hoe denkt men anders oplossingen te vinden.

Enrico den Daas / Levenslang: Pistorius is veroordeeld tot 5 jaar zitten. Met een maand of 10 zou HIJ weer vrij kunnen zijn. Met alle vergunningen en dus de noodzaak tot het halen van alle PE Plus examens ben ik veroordeeld tot levenslang :-). Met een gezin met 3 kinderen en een kantoor met 15 jaar historie en 7 personeelsleden is dat een ongekende studiebelasting omdat je je toch tot in detail moet voorbereiden. Als examinator WFT Pensioen en auteur voor oefenvragen over alle onderdelen heb ik een kleine voorsprong, maar desondanks is het vernederend dat al mijn diploma's en ervaring wordt geparkeerd. De cursus klein vaarbewijs gaat maar weer voor 2 jaar de kast in .. Wens me succes, vanavond weer een afspraak ... Enrico den Daas

Frans Lampe / Ik schuif het op omdat vanaf het moment van slagen het examen maar 2 jaar geldig is. Ik ben denk ik niet de enige. Dat heeft dus niets met de overgangstermijn te maken.

Roelof Radstaake / Het verenigen binnen een goed en vastberaden orgaan is van alle tijden en het verleden heeft geleerd dat alleen door eenheid kan je dingen bereiken. Kijk naar de franse vakbonden, de opstand in Polen en de diverse oostblokrevoluties. Alleen eensgezindheid kan muren slechten. Het mooiste zou zijn dat niet alleen het intermediair zich verenigt, maar dat de diverse belangenorganisaties ook eens in alle eensgezindheid gaan optrekken. Anders worden ze nog steeds tegen elkaar uitgespeeld. Dus heren intermediars, verenigt u en u, belangenorganisaties, zet eens persoonlijk belang opzij en ga voor het groter goed, namelijk een samengebonden eenheid tegen die andere grote eenheden, zijnde den haag en het Verbond. Als ik lees dat er meer dan 7000 assurantiekantoren zijn en er alles bij elkaar maximaal 2000 op min of meer vaste of vrijwillige basis verenigd zijn, dan wordt het mij angstig te moede. Als dit aantal niet toeneemt, dan maakt het intermediair van zichzelf een makkelijke schietschijf.

Rob Goedhart / @Willem, ik ga je bellen. Zeker nu ik weet dat je secretaris van CFD bent. Want ik denk dat het intermediair (ik noem het liever iuxtamediair) een belangrijke rol kan spelen bij de oplossing van het verhaal. Tenslotte hier dan: Als mevrouw Van Vroonhoven zegt dat ze zelf zo'n ding heeft en dat niet snapt, dan moet ze alle begrip hebben voor de (idd vaak niet hoog opgeleide) consumenten-leek. Maar zij kan natuurlijk wel beredeneren waar het fout zit. En waar het fout is gegaan. En waarom niemand daar iets aan gedaan heeft zodra dat opgemerkt is geworden, Zoals door kritische vragen die jij hiervoor van jezelf beschreef... Als we fouten (h)erkennen dan kunnen we van daaruit naar een oplossing werken. Nogmaals: we bellen!

Willem van Spronsen / @ Rob, ik ben dan wel analytisch en scherp in mijn bewoordingen maar daarnaast ben ik ook gewoon een gevoelsmens die enorm vergevingsgezind is. Verbruid, nee waarom? Wel nog een kanttekening bij het de dupe zijn van de consument, bij mw. de voorzitter van de AFM, onze aardige Merel, kun je daar naar mijn belevenis niet van spreken, ze is hoogopgeleid, verkeerde zelfs in die omgeving en had zich minstens in de materie kunnen verdiepen of ze nu wel of geen advies heeft gevraagd of gekregen. Ik ben secretaris van CFD en reis bij regelmaat het land door. Geen idee waar je vanuit opereert. De uitnodiging tot persoonlijke kennismaking neem ik graag aan, ik ga voor een goed gesprek onder het genot van een cappuccino. Have a nice day!

Agenda

6 november 2014

Rotterdam - Leading yourself

Erasmus Instituut voor Financiële Planning ism Marja Harrijvan (Life Inspirations)
12 november 2014

Driebergen - Ja maar... als het wél kan...

De Baak, NIMA en VVP

overig nieuws

 • SPANNING DOOR PEPLUS-EXAMEN LOOPT OP (5 reacties)

  Lindenhaeghe raadt financieel adviseurs aan zich te focussen op de PEplus-examens voor de beroepskwalificaties die ze echt nodig hebben in hun actuele beroepspraktijk.  

 • CDFD WIL VOLMACHT OOK IN VAKBEKWAAMHEIDSGEBOUW

  Het CDFD adviseert de vakbekwaamheid van Gevolmachtigde Agenten ook te regelen in het nieuwe deskundigheidsgebouw. Dit staat in een conceptadvies, waar de markt tot 21 november op kan reageren. 

 • "WOEKERPOLISHOUDER KOM ZELF IN ACTIE"

  IEXGeld.nl roept woekerpolishouders op niet te wachten tot ze door hun verzekeraar worden geactiveerd, maar zelf in actie te komen.

 • "SCHAF PENSIOENFONDSPLICHT AF" (1 reactie)

  Schaf de pensioenfondsplicht af. Aldus algemeen directeur Arno Dolders van Legal & General op de vier actualiteitenbijeenkomsten die de verzekeraar hield met als centraal thema 'Financieel inzicht noodzaak voor consument'. 

 • SCHOUTEN NEEMT TRAP VOOR DANIEL DEN HOED

  Schouten Zekerheid doet volgende week woensdag mee aan de Trappenrace voor de Daniel den Hoed Stichting. 

 • "INTERMEDIAIRLOBBY PROFESSIONELER ORGANISEREN" (6 reacties)

  In een bijdrage in de nieuwe VVP op persoonlijke titel roept Pjotr van Tilburg (OAWM) op tot beter organiseren van de intermediairlobby.

 • "ONTTREKKEN AAN UITSPRAKEN KIFID BLIJFT MOGELIJK"

  "Financieel dienstverleners hebben nog steeds te veel mogelijkheden om zich aan Kifid-uitspraken te onttrekken." Dat zegt Marcel Hooft van Huysduynen, campageleider bij de Consumentenbond, in de Geldgids.

 • SCHADEGARANT KIEST VOOR KLEINER NETWERK

  Schadegarant kiest voor een kleiner netwerk in 2016. Dit als belangrijkste onderdeel van een strategische herorIëntatie.  

 • AFM EN DNB: VERANDERINGSBEREIDHEID VERZEKERAARS EN BANKEN IS GROOT (1 reactie)

  Bij banken en verzekeraars is er een grote veranderbereidheid en dat de urgentie om te veranderen groot is, zo blijkt uit onderzoek van DNB en AFM onder vijf grote banken en verzekeraars.

 • BOEKJE OVER MEDIATION IN VERZEKERINGSBRANCHE

  De Nederlandse Vereniging van Mediators in de Verzekeringsbranche (NVMV) heeft een boekje uitgegeven om de verzekeringsbranche vertrouwd te maken met het relatief nieuwe fenomeen mediation.

Meer nieuws...

New Financial Forum

KLANT WIL VOORAL DIENSTBAARHEID

Oprechte aandacht, empathie, eerlijkheid. Ofwel dienstbaarheid. Dat is wat klanten willen van een financieel dienstverlener. Dit bleek tijdens de elfde New Financial Inspiration (NFI) van het New Financial Forum, dinsdag bij gastheer a.s.r. in Utrecht.   Met dank aan adviseurs Chris de Bruin en Ozewald Wanrooij betraden zes particuliere klanten het podium: Monika en Willy Uitslag, Els Los en Laurens Bos, Wilma Kemp en Erik Bette. Al snel werd duidelijk dat de klanten grote waardering hebb...   Lees meer »

Toon Berendsen - Consument moet nieuwe financiële wereld beleven