quote

"Kritische denkers leggen het in financiële sector steeds vaker af tegen ja-knikkers" Pieter Lakeman (SOBI)

nieuws

LAKEMAN KRAAKT DNB-TOETSING BESTUURDERS

De geschiktheid van bestuurders en commissarissen wordt door DNB amateuristisch en niet onafhankelijk getoetst. Dat stelt voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) in een rapport.

Naast een gebrek aan kennis is er volgens Lakeman sprake van misbruik van bevoegdheden. De werkwijze van DNB leidt er volgens hem toe dat "in de financiële sector onafhankelijke, kritische denkers het steeds vaker afleggen tegen ja-knikkers. Meer dan 90 procent van de door DNB in twijfel getrokken kandidaten trekt zich met het oog op mogelijke reputatieschade terug".

Lakeman baseerde zijn onderzoek onder meer op een groot aantal openbare bronnen en diverse gesprekken met ...

 

ADVISEUR MOET DEEL HONORARIUM TERUGBETALEN

De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van Kifid heeft onlangs bepaald dat een hypotheekadviseur een deel van zijn vooraf overeengekomen honorarium aan de klant moet terugbetalen. De adviseur zou volgens de klant tegelijkertijd een aantal hypotheekoffertes opvragen. Doordat de adviseur het in eerste instantie hield bij één offerte ontstond volgens de klant onnodige vertraging.

 

NVHP-CAMPAGNE: TIJD VOOR EEN GESPREK

Onder het motto 'Tijd voor een gesprek met een Erkend Hypothecair Planner' heeft de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) mini-advertenties toegevoegd aan haar campagnemateriaal.

 

 

SITE VERGELIJKT PAY HOW YOU DRIVE AUTOPOLISSEN

DeKilometerverzekering.nl is gestart met www.rijgedragverzekering.nl, waarop Pay How You Drive-autoverzekeringen worden vergeleken.

 

LEGAL & GENERAL HERHAALT FD-ACTIE

Klanten die een overlijdensrisicoverzekering bij Legal & General afsluiten, ontvangen tijdelijk een gratis digitaal abonnement op Het Financieele Dagblad.

 

 

laatste reacties op berichten

Albert van der Poll / Het blijven toch wonderlijke uitspraken, die aanleiding geven tot veel vragen. Voor zover mij bekend is het heel goed mogelijk de voorwaarden van een geldverstrekker te bemachtigen zonder hiervoor een offerte te hoeven aanvragen, waarom zouden die voorwaarden achteraf afwijken? Offertes aanvragen waaruit de consument dan kan kiezen? De consument kan toch vooraf zijn wensen aangeven, waarna de best passende (1) offerte wordt opgevraagd? Daar heb je nou juist een adviseur voor! De consument beroept zich vervolgens op de verouderde bepaling die helaas nog veel makelaars hanteren om tot ontbinding van de koop over te gaan "afwijzing van tenminste twee geldverstrekkers" dat zegt toch helemaal niets over de afspraak met een hypotheekadviseur? De makelaar / hypotheekadviseur schiet hier wel een beetje in eigen doel, maar deze bepaling heeft ook dan nog steeds niets te maken met hypotheekadvisering, maar met ontbinding van de koop.. Tegenover de dubieuze bewijsvoering van de consument, dat er met hem afspraken zijn gemaakt die nogal afwijken van de standaard praktijk uitoefening ( of vragen er nog veel adviseurs her en der lukraak offertes aan) wordt dan de bewijslast plotseling bij de adviseur gelegd. Die moet maar aantonen dat hij NIET meerdere offertes zou aanvragen. Dat is altijd bijzonder lastig. Toon maar eens aan dat je iets niet hebt afgesproken! Het lijkt er op dat de leden van de geschillen commissie weinig voeling hebben met de gewone dagelijkse praktijk.

Leo Tol / Boos makend zwamverhaal. Met een gierende werkeloosheid, open grenzen en gierende immigratie verkorten we de WW uitkering en dan komt het allemaal goed. Werkt in de hele EU fantastisch.

Rob Bastian / Merkwaardige uitspraak: voor een vergelijking van rente en voorwaarden heb je geen offerte nodig!

Paul Schoo / De financieringsclausule is altijd een ramp. Zeker nu de markt weer aantrekt. Ik probeer zoveel mogelijk de regie naar mij toet te trekken om dergelijke situaties te voorkomen. Het is inderdaad zo dat banken niet voor niets offertes willen uitgeven en terecht. Dit zal de klant dan ook moeten betalen. Bij NHG speelt het niet. Alle banken zijn dan gelijk. Daarboven, en dat komt vaker voor nu de NHG-grens steeds wordt verlaagd, wel. Voorberg heeft het niet handig gespeeld. Kifid heeft een stok gevonden om de hond te kunnen slaan. Dit siert het Kifid niet. Andere zaken laten ze de consument zwaar in de kou staan, maar dan gaat het om de bank en niet om het intermediair. Hoezo onafhankelijk?

Paul Schoo / Kan iemand uitleggen waarom ziel en zaligheid wordt verruild voor een Chinese bretel? Kan Nederland zijn eigen broek niet meer ophouden??

Peter Veldhuizen / Als adviseur geef je een advies. Je bent geen offerte opvrager en financiële instellingen geen offerte afgevers. Je neemt een bank met de goedkoopste en de duurste rente voor de zelfde periode. Wat neemt de klant: De goedkoopste. Waarom dan als je het weet, de duurste dan aanvragen?? Van de 100 opgevraagde offertes moeten er zeker 85% door gaan bij een instelling. Met de vergelijkingssoftware kan een adviseur toch ook al laten zien, wat de beste deal is! Kifid zijn (veel - te) duurbetaalde juristen, die geen affiniteit hebben met de adviseur en consumenten en zich niet kunnen verplaatsen in een transactie Kifid wordt door aandringen van o.a. de AFM in stand gehouden en er is geen vrije marktbewerking, conform Europese regelgeving. De branche zou zelf wel in staat kunnen zijn, e.e.a. beter, sneller (objectief consument vriendelijker) en goedkoper kunnen doen.

Michel Scheiuit / Het moet niet gekker worden. Dat Kifid even gaat bepalen dat een adviseur de helft moet inleveren. Als ik voor elke klant meerdere offertes moet gaan aanvragen en vervolgens - nadat de keuze door de klant is gemaakt - de overige geldverstrekkers moet gaan afleggen lig ik er binnen de kortste keren uit bij die gasten. Die zitten niet op het opmaken van onnodige offertes te wachten. Volgens mij staat in het dvd de dienstverlening van de adviseur beschreven en heeft dit niets te maken met het koopcontract waar standaard in staat dat er meerdere offertes dienen te worden overlegd. Nu heeft in deze zaak wellicht de makelaar de schijn tegen omdat ie ook het koopcontract heeft verzorgd maar moet ik nu in mijn dvd gaan opnemen dat er maar één offerte wordt aangevraagd en dat dit bij afwijzing tot oponthoud kan leiden?? Omdat anders de heren en dames Kifid kunnen besluiten om de helft van mijn honorarium in te houden? Wat moet er nog meer in het dvd? Ik kan tientallen oorzaken bedenken die tot oponthoud leiden, buiten de invloedssfeer van de adviseur. Moet ik die allemaal gaan afvangen in het dvd cq een overeenkomst? Het wordt steeds leuker, dit vak...

Roy van Zijp / Het is prima dat DNB onafhankelijk werkt en het besluit genomen heeft de rente te verlagen. Leuk is het niet maar is de werkelijkheid.

Rob Goedhart / Ik zou de mensen niet de kost willen geven die 'financieel bewusteloos zijn' en het heel plezierig vinden dat dingen voor hen geregeld zijn en worden. De roep om het 'zelf regelen' en 'nemen van eigen verantwoordelijkheid' hoor ik vaker uit de hoek van de financials dan van de kant van degenen om wie het gaat: de consument of de burger. Langzamerhand zijn er heel wat mensen het ZZP-schap in geschoven. (Ik geloof er ook niet in dat alle ZZP-ers zo ondernemend zijn dat ze daar bewust voor hebben gekozen.) En wat blijkt? Het eerst wat ze doen is NIET meer zorgen voor oude dag, overlijden of arbeidsongeschikt worden. Tevens blijkt dat de meeste mensen - als ze zelf mogen beschikken over 'hun' geld - uit financieel oogpunt 'domme dingen' doen. Zie maar: http://ez.vara.nl/Newsdetail.14342.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=118622&cHash=88ff2ae067ffa4ec4c5c9059b7ae8e08 Wat is er mis met de aloude waarden van 'voor elkaar' zorgen? Willen we naar puur individueel? Dan kom je dus in situaties zoals nu. mensen die een heel lage uitkering gaan krijgen. Terwijl hun soortgenoten, die bij pensioenfondsen zitten, (nagenoeg) gewoon krijgen wat ze ooit was voorgerekend. (Bij kapitaaluitkeringen is dat 35% tot 50% minder.) Verzekeraars moeten terug naar hun roots. Lasten én lusten verdelen over de verzekerden. Dat doen ze op dit moment niet bij de direct ingaande lijfrenten.... Wil je inspraak in de nieuwe weg? Hier info over de consultatie van het nieuwe wetsvoorstel: http://ez.vara.nl/Newsdetail.14342.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=118622&cHash=88ff2ae067ffa4ec4c5c9059b7ae8e08

Ruud Junge / de laatste zin is me uit het hart gegrepen. maar laten we dan eens outside the pensionbox gaan denken in plaats van ons te blijven binden aan het huidige pakket aan regels, die pasten in een vorige eeuw. Burgers zijn tegenwoordig overal zelf verantwoordelijk voor behalve voor pensioen. Beschouw pensioen niet meer als uitgesteld loon, maar als loon dat kan worden uitgesteld. Niet alleen tijd voor bewustwording maar met name voor een wake up call!

Agenda

10 en 11 september 2015

Den Haag - Building Better Pensions: Creating Long Term Value

23 september 2015

Breukelen - Van duurzaamheid tot zingeving

New Financial Forum
1 oktober 2015

Woerden - Post HBO Registeropleiding Geschiktheid Pensioenfondsen

Swalef
7 oktober 2015

Woerden - Pensioenactualiteiten

Swalef
8 oktober

Nieuwegein - Investeren in geluk

FFP

overig nieuws

 • FLIPSE IN GESPREK MET RABOBANK OVER RENTEMIDDELING

  Financieel adviseur Ab Flipse heeft over twee weken een gesprek met de Rabobank over zijn open brief, waarin hij de bank oproept rentemiddeling bij hypotheken in te voeren.

 • ZOMERSTORM: TENMINSTE 13 MILJOEN EURO SCHADE

  De ‘Julistorm’ die zaterdag met windstoten tot ver boven de 100 kilometer per uur over Nederland raasde, heeft naar schatting zeker 13 miljoen euro schade aangericht. Deze schade is vooral ontstaan aan opstal, inboedel en voertuigen van particulieren en bedrijven, aldus het Verbond van Verzekeraars.  

 • HYPOTHEEKRENTE VERDER GEDAALD

  Ten opzichte van april is de hypotheekrente in mei met 11 basispunten gedaald. Op nieuw afgesloten hypotheken moest gemiddeld 2,83 procent worden betaald. Aldus DNB.

 • FNV FINANCE: "KANS BESTAAT DAT VIVAT-MEDEWERKERS ALSNOG HUN BAAN VERLIEZEN" (1 reactie)

  FNV Finance omschrijft de verkoop van Vivat aan Anbang als "waarschijnlijk de beste optie voor werkgelegenheid". 

 • NO CURE NO PAY JAAGT AUTOPREMIE OMHOOG

  Goedkoopsteautoverzekering.net verwacht een stijging van de motorrijtuigenpremies. Dit door de opmars van no cure no pay-advocaten.  

 • VERKOOP REAAL DEFINITIEF

  De verkoop van Vivat Verzekeringen aan de Chinese verzekeraar Anbang is definitief. De Chinese toezichthouder op de verzekeringssector heeft ingestemd met de aankoop. De statutaire naam van Reaal NV is gewijzigd in Vivat NV.  Vivat Verzekeringen, onder welke naam de holding sinds vorig jaar actief is, blijft gehandhaafd als handelsnaam van Vivat NV voor de Nederlandse activiteiten. De merken onder Vivat Verzekeringen blijven ongewijzigd: Zwitserleven, Zelf, Route Mobiel, Reaal, Proteq, Proteq Dier & Zorg en Actiam. 

 • NRC: DNB ZETTE TOP DELTA LLOYD ONDER DRUK

  DNB zette druk op de top van Delta Lloyd om op te stappen. Dat schreef zaterdag NRC Weekend. 

 • SCHADE DOOR ONGEBRUIKELIJKE ZOMERSTORM

  De storm die zaterdag over Nederland raasde, heeft voor miljoenen euro's schade aangericht. Financieel adviseur Maarten Kostet twitterde bijgaande foto van stormschade bij de overburen.

 • INGREPEN IN SOCIALE ZEKERHEID HEBBEN EFFECT (1 reactie)

  De afgelopen decennia is er veel hervormd in de voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, waardoor de overheidsuitgaven op dit vlak nu in lijn zijn met die van andere Europese landen. Uitzondering op het gunstige beeld, aldus DNB, is de ontwikkeling van de langdurige werkloosheid.

 • DEUTSCHE, MORGAN STANLEY EN ABN IN BEURSTEAM ABN AMRO

  Deutsche Bank. Morgan Stanley en ABN Amro gaan de beursgang van de 'Staatsbank' begeleiden als global coordinator. NL Financial Investments (het administratiekantoor van de Staat dat de aandelen beheert in ABN Amro, ASR, SNS Reaal, Propertize en RFS) maakte dit vrijdag bekend.

Meer nieuws...

New Financial Forum

Niet te missen...

De Stichting het New Financial Forum bruist ook dit najaar als kraamkamer van vernieuwing en innovatie in de financiële sector. Tal van activiteiten die de doelstelling (een gezonde én gerespecteerde financiële sector) een stap dichterbij brengen passeren de revue. Zo verschijnt begin september een themanummer van het New Financial Magazine over het klantbelang met tal van grensverleggende nieuwe inzichten. Ook biedt het Forum in september een workshop met de 91-jarige Paul de B...   Lees meer »

Willem Vreeswijk - Alleen als wij honderd procent verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in ons leven gebeurt, kunnen we een bijdrage leveren aan een nieuwe financiële wereld.