quote

"Uitzondering toont maatschappelijk nut provisie" Edwin Herdink (CFD)

stelling

"Financieel adviseurs moeten net als banken maatschappelijk statuut ontwerpen"

nieuws

NN COMPENSEERT GEEN PROVISIE OP GEROYEERDE AOV

Positief dat NN ten onrechte verhoogde aov-premies verlaagt en dat zonder provisie van de adviseur terug te vragen. "Maar", werpt een adviseur de vraag op, "hoe zit het met de provisie die ik ben misgelopen doordat klanten hun polis royeerden vanwege de premieverhoging?" NN antwoordt tegenover VVP daar geen compensatie voor te bieden.

De adviseur: "Stel een aov met een restant looptijd van 25 jaar en een provisievergoeding van 50 euro per maand wordt opgezegd door de premieverhoging. Vijftig euro maal twaalf maanden maal 25 jaar is 15.000 euro aan provisie weg. Een nieuwe aov afsluiten kan niet meer met provisie. Gewoon een verliespost dus voor de adviseur. Los nog van het feit dat door deze actie de verzekeraar de adviseur behoorlijk opzadelt met extra werk, eerst om de verhoging uit te leggen en nu weer om de klant ...

 

ONAFHANKELIJK ADVISEUR SOMS FEITELIJK NIET VRIJ

Klaverblad Verzekeringen constateert in het jaarverslag 2013 dat er adviseurs zijn die formeel onafhankelijk zijn maar in werkelijkheid nauw verbonden zijn aan één aanbieder.

 

ADVIES BIJ BETALINGSACHTERSTAND KOST 3,69 UUR

Adviseurs die deelnamen aan een onderzoek door Bureau D&O denken gemiddeld 3,69 uur nodig te hebben voor advies bij betalingsachterstand op de hypotheek. Als passende vergoeding komen de adviseurs op een bedrag van 343 euro.

 

 

AFM GAAT PRAKTIJKERVARING OPDOEN IN DE MARKT

De komende twee maanden gaan verschillende toezichthouders van de AFM twee werkdagen meelopen met de dagelijkse werkzaamheden van financiële dienstverleners. Dit schrijft Michiel Denkers (hoofd Toezicht AFM) in zijn column Vaker met de voeten in de klei in VVP.

 

"PENSIOENPLANNEN KABINET SOMS OVERAMBITIEUS"

De NOPD zegt blij te zijn met de ambitie en voortvarendheid die het kabinet toont bij het onderwerp pensioen, maar plaatst in haar traditionele LenteStatement ook een aantal kritische kanttekeningen. Bovendien trekt de NOPD de conclusie dat de doorsneepremie moet sneuvelen.

 

laatste reacties op berichten

Rob Goedhart / Nog even gecheckt: inderdaad, zonder 'h'. Dus maar invoeren? iuxtamediair?

Bart Hermanussen / En een nieuwe affaire wordt geboren.

Thomas van Duin / Beste Albert/Pollo, Jij maakt dezelfde denkfout als vele anderen. Er is hier geen sprake van provisie. Er wordt ook geen product geadviseerd. De bank huurt de adviseur slechts in om werk voor hem te doen wat hijzelf niet aankan. Wat is daar mis mee? Ik zie geen perverse prikkel. Moeten we het dan voor niets doen of via zo'n gedrocht van een regeling die door Adfiz is verzonnen? In hun voorstel betaalt overigens de klant de kosten en wordt hij met een nog hogere schuld opgezadeld. In het voorstel van Financiën betaalt de bank. Kan het nog mooier? Collegiale groet, Thomas.

Rob van Horssen / Mooi woord... iuxta-mediair, maar wel zonder de "h". Tot zover de les "Latijn". :-)

Albert van der Poll / @ Thomas, 74% is dan voorstander van wat? Het idee van Financiën om een soort provisiebetaling toe te staan? En die 74% denkt dat de bank hem dan zal bellen om z'n klant zo goed mogelijk bij te staan en dan "provisie" gaat uitkeren?

Frans Lampe / " Te denken valt aan het stellen van een maximum-termijn tussen het incasseren van de premie door de bemiddelaar en het doorgeven daarvan aan de aanbieder. In de praktijk zal moeten worden bezien of hiermee de beoogde omslag zal slagen " Die termijn is er allang in de rc. De AFM wil voorkomen dat de bedrijfsvoering via de rc gefinancierd wordt, dus elke maatschappij zit er boven op.

Dick Aardenburg / In de kern heeft Adfiz gelijk... géén uitzonderingen. Waarom niet? Want dan is het eind zoek.. lees de opmerkingen van Leo de Boer maar.. Sleche wetgeving moet z.s.m. worden gerepareerd, niet verder uitbreiden. De klant heeft altijd centraal gestaan bij onafhankelijke adviseurs, maar de aan-vink dossier-geil burocraten hebben er voor gezorgd dat dit een holle kreet is geworden. De oplossing? Laat "adviseurs" van AFM en Min v Financiën noodlijdende huishoudens helpen. Het intern berekende tarief moet uiteraard markt-conform zijn.

Thomas van Duin / Inmiddels is er een onderzoek van Buro D&O geweest. 74% van de respondenten zijn voor het genoemde traject, 14% zijn neutraal en 12% zijn tegen. Dat zijn toch heel duidelijke cijfers! Net als bij andere dossiers vraag ik mij af wie Adfiz nu eigenlijk vertegenwoordigt? Spreken zij namens hun achterban of ................? Waarom zou een bank mijn diensten niet in mogen huren? Ik adviseer toch geen product? Volgens mij ga je met de klant de pijnpunten onderzoeken en kijken wat voor soort oplossingen er zijn. Als de geldverstrekkers hier zelf genoeg mensen voor zouden hebben dan zouden ze dit zelf doen, zo ga je met klanten om. Het is ook in het belang van de geldverstrekker want bij een (gedwongen) verkoop is er vaak een schuldrest en worden er tijdens het traject ook door de geldverstrekker kosten gemaakt. Dus dat de geldverstrekker voor de betaling zorgt lijkt mij logisch. En dan de door Adfiz voorgestelde constructie, dat slaat werkelijk nergens op, onwerkbaar!

Dennis Jellema / Geen provisie, maar in advieskosten in rekening bregen bij de bank is een prima oplossing, Klant de de kosten fiscaal verrekenen, dit zou je mee kunnen nemen in de totale oplossing. Hierdoor is de belasting op het budget van de klant een stuk minder groot. Ook een extra aflossing in een x-aantal jaren zou een oplossing zijn. Maar in iedergeval geen provisie!

Paul van Brederode / Banken gaan echt niet betalen voor het oplossen van deze problemen omdat zij 'echt niet' de oorzaak zijn. Dat is 'de markt zelf', aldus de vos die de passie preekt. Dit voorstel van Adfiz is een heel praktische oplossing en ook een heel terecht voorstel. Ik was dan ook onaangenaam verrast toen ik las dat Dijsselbloem met zo'n slechte oplossing kwam. Daaruit bleek eens te meer dat het provisieverbod helemaal niet zo heilig is en dat de argumenten om het in te voeren anders lagen dan het etiket wat men er op heeft geplakt.

Agenda

18 april 2014

Leusden - Verkoop van assurantieportefeuilles

SVC|Dullemond Bedrijfsadvies
24 april 2014

Soesterberg - De zelfredzaamheid van de klant

Life Navigator
24 april 2014

Schipluiden - Inspiratiedag

Vereniging Lifeplanners Nederland
16 mei 2014

Leiden - Seizoensafsluiting

Vereniging Haags Verzekeringscentrum
5 juni 2014

Madrid - International Bancassurance Forum

Inese

overig nieuws

 • FORSE WINSTDALING DONATUS

  Het nettoresultaat van Donatus daalde in 2013 van 11,9 naar 4,6 miljoen euro. Dit vooral als gevolg van drie grote schades van ruim elk 1,5 miljoen euro en het treffen van een voorziening van 3,5 miljoen euro, voortvloeiend uit een rechtszaak.

 • WINSTHERSTEL DE GOUDSE NA WGA-INGREEP

  "Het aandeel zakelijke verzekeringen in onze productie bedraagt inmiddels zo'n 80 procent en wij zetten in op verdere groei in de MKB-markt." Aldus bestuursvoorzitter Michel Lamie bij de presentatie van de jaarcijfers 2013 van De Goudse.

 • CONSUMENT IS FINANCIEEL BEWUSTELOOS...NOU EN? (2 reacties)

  "Degene die zich als financieel adviseur profileert helpt de consument in eerste instantie om zijn wens of behoefte in kaart te brengen en daarvan de consequenties voor zijn geldzaken te laten inzien. Door een goede balans te houden tussen inkomsten en uitgaven." Dat schrijft consultant Rob Goedhart in het boek 'De consument is financieel bewusteloos... nou en?' dat hij woensdag heeft gepresenteerd.

 • EUROPEESCHE: DIGITAAL SCHADEFORMULIER

   De Europeesche verwacht voor het zomerseizoen een digitaal schadeformulier gereed te hebben voor reis- en annuleringsschades. Dat schrijft de reis- en recreactieverzekeraar aan het intermediair. 

 • AFM-BOETE VOOR WIJNKAMP VASTGOED

  De AFM heeft een bestuurlijke boete van 2.100 euro opgelegd aan Wijnkamp Vastgoed wegens het zonder vergunning bemiddelen in hypotheken in 2010 en 2011. 

 • "MARKT HYPOTHEKEN ZONDER NHG NOG ONDERONTWIKKELD"

  Het eerste hypotheekproduct via het beleggingsmandaat van Quion en Dynamic Credit is volgens eigen zeggen goed gestart. "In nog geen maand tijd zijn honderden offertes verstrekt en de eerste hypotheek is afgelopen vrijdag gepasseerd."  

 • VVP PRESENTEERT E-ZINE OVER VERBINDING

  'Verbinding' is het thema van de lente-editie van het New Financial Magazine. Het e-zine is een initiatief van het New Financial Forum van VVP en een must read voor iedereen die gelooft in en wil bijdragen aan een toekomstbestendige financiële sector.

 • DRIEKWART ZORGVERZEKERDEN NOOIT OVERGESTAPT

  Sinds 2006 is iets minder dan driekwart van de verzekerden nog nooit van zorgverzekeraar veranderd, blijkt uit Vektis-cijfers. 

 • MARKEL: RISK TOOL COMPLEXE RISICO'S

  Markel heeft een online tool neergezet waarmee adviseurs hun klanten inzicht kunnen geven in aansprakelijkheids- of technische risico’s.

 • DE FINANCIEEL ADVISEUR ALS STERK MERK

  Legal & General, Movir, Nh1816 en Onvz hebben het initiatief genomen voor de organisatie van de masterclass ‘De financieel adviseur als sterk merk’ op dinsdagmiddag 13 mei in Driebergen. Zij zien mogelijkheden om onafhankelijk advies als een sterk merk te positioneren. 

Meer nieuws...

New Financial Forum

Het klimaat is veranderd!

De verzekeringsmarkt is de laatste jaren flink opgeschud. De meest ingrijpende verandering is dat tussenpersonen geen provisie meer mogen ontvangen voor de advisering en bemiddeling in complexe verzekeringsproducten. Het was natuurlijk even wennen maar al snel voelde het goed en is het een prima ontwikkeling “De markt is nu veel transparanter en dus duidelijker.”   Volgens ons hebben door al deze ontwikkelingen - in combinatie met de steeds strengere kwaliteitseisen opgelegd d...   Lees meer »

Bas Engelenberg -