"Ongelooflijk! Banken die klagen over kosten toezicht terwijl winsten stijgen" Ewald Engelen (financieel geograaf, politicus en publicist) op twitter

"Evaluatieonderzoek 'markteffecten provisieverbod complexe producten' negeert de innovatieslagen die zijn gemaakt"

Inhoudsopgave

ADVISEUR VAN DE MAAND

“Onze klanten beschrijven ons kantoor als een warm bad en waarderen onze huiselijkheid", zegt Renee Lagerwaard van AdviesNet Noord-Nederland (Drachten). "Grootste compliment voor ons is als klanten onze dienstverlening ac tief aanraden bij anderen. Misschien zijn we niet de goedkoopste in de regio, maar we blinken wel uit in klantbeleving. Met dit team wil ik de uitdaging aangaan om het kantoor van de toekomst te bouwen. Ik heb er alle vertrouwen in. Hier werken geen droeftoeters, maar bruistabletten.”

ZEVEN VRAGEN

"Digitalisering zal er voor zorgen dat steeds meer processen eenvoudig te regelen zijn maar het biedt zeker ook kansen", zegt Erik Rebergen, hypotheekadviseur bij Heilbron Groep, in de rubriek Zeven praktijkvragen in VVP. "De vraag naar gedegen financieel advies zal toenemen. Denk aan de financiële afwikkeling van een echtscheiding, samengestelde gezinnen die een woning kopen, de enorme hoeveelheid aflossingsvrije hypotheken die op een zeker moment toch echt afgelost moeten worden. Een proactieve instelling van jou als adviseur is al uitermate belangrijk maar zal alleen maar belangrijker worden."

HET VUUR VAN

"Als je jezelf, je bedrijf en je klanten serieus neemt, investeer je verder in je vakmanschap", zegt Jeanette Hdderingh, directeur Nibe-SVV, in de rubriek 'Het Vuur van...'. Met het ook op de toekomstige krapte op de arbeidsmarkt roept Haddringh de sector op zuinig te zijn op zijn menselijk kapitaal. "Duurzaamheid is ook op tijd je eigen mensen klaar maken voor je nieuwe organisatie. Dat vraagt om een langetermijnvisie.Met waardecreatie op lange termijn komt de winst vanzelf."

COLUMN COMPLIANCE

"Probeer te werken alsof je er morgen niet bent en iemand anders het onverwacht van jou moet overnemen", adviseert Christel van Bommel (Polis Advocaten) kantoren die zich afvragen waarom het nodig is om een adviesrapport op te stellen. "Tijdens een recente audit heb ik de adviesdossiers doorgenomen en helaas moeten afkeuren. Ik ging met een onbevredigend gevoel naar huis. Met de gedachte dat het mede daarom zo belangrijk is dat adviesdossiers op orde zijn. Niet alleen ter bescherming van de klant, niet als ‘cover your ass’ voor de adviseur. Ook voor degene die het onverwacht moet overnemen."

• NIBUD KAATST BAL TERUG NAAR HYPOTHEEKVERSTREKKERS (4 reacties)

“Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen”, aldus Marcel Warnaar van het Nibud op kop-munt.nl.

• ONJUISTE MARKTWAARDE WONING LEIDT NIET TOT SCHADEVERGOEDING

Het hanteren van een onjuiste marktwaarde van de woning in de administratie door ING leidt niet tot een schadevergoeding, omdat de consument geen schade heeft geleden, zo blijkt uit Uitspraak 2017-517 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• CONSUMENT HEEFT RECHT, NIET DE PLICHT TOT BOETEVRIJE AFLOSSING

Een bank kan er niet toe worden gehouden om de toekomstige boetevrije rente mee te nemen in haar berekening van de boeterente, zo blijkt uit Uitspraak 2017-514 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• PETER PAUL BARTH NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER KLAVERBLAD

Peter Paul Barth wordt per 1 september benoemd tot algemeen directeur en voorzitter van de directie van Klaverblad Verzekeringen.

• VERZEKERAARS WILLEN EXTRA INSPECTIES BIJ VEEHOUDERIJBEDRIJVEN (1 reactie)

Naar aanleiding van recente stalbranden onderzoeken verzekeraars samen met het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om extra risicogerichte inspecties uit te voeren bij veehouderijbedrijven.

• AEGON HELPT 2.600 BEDRIJVEN MET LEENPLATFORM FUNDING CIRCLE

Aegon is het Verenigd Koninkrijk een samenwerking aangegaan met Funding Circle. In de eerste 12 maanden worden naar schatting 2.600 bedrijven aan een financiering geholpen, waarmee tot 6.400 nieuwe banen worden gecreëerd.

• ACHMEA SCHRIJFT WEER ZWARTE CIJFERS

Achmea zag in het eerste halfjaar van 2017 het netto resultaat stijgen van -26 naar +171 miljoen euro. Dit voor een groot deel als gevolg van reductie van arbeidsplaatsen.

• NN GROUP: GEZONDE BIJDRAGE VAN DELTA LLOYD

"We zagen een gezonde bijdrage van 49 miljoen euro van Delta Lloyd", aldus Lard Friese, ceo van NN Group, over de eerste volledig geconsolideerde kwartaalresultaten voor NN Group en Delta Lloyd.

• NEDERLANDSE BEDRIJVEN BETALEN FACTUUR BINNEN 46 DAGEN (1 reactie)

Nederlandse bedrijven betalen hun factuur gemiddeld binnen 46 dagen. Daarmee behoort Nederland tot de absolute wereldtop als het gaat om snel betalen, aldus onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

• MEER GRIP OP VERZUIM: TIPS VOOR ADVISEURS

De behoefte bij zowel adviseurs als werkgevers aan ondersteuning om de verzuimkosten te verlagen neemt toe. Hoe kunt u als adviseur het risico goed inventariseren en bepalen wat de beste oplossing is voor de klant om meer grip te krijgen op verzuim?