TOEREKENING ASSURANTIEBELASTING BIJ FEE EN SERVICEVERGOEDING

Op 13 februari heeft de Belastingdienst 'Toerekeningregels voor vaststelling assurantiebelasting over fee en servicevergoedingen' gepubliceerd.

15 februari 2013

Over de meeste schadeverzekeringen is assurantiebelasting verschuldigd. Meestal moet de verzekeraar hiervan aangifte doen en de belasting afdragen. Wanneer adviseurs en bemiddelaars hun beloning rechtstreeks van de klant ontvangen zijn zij aangifte- en afdrachtplichtig. In de praktijk heeft een fee of servicevergoeding meestal betrekking op verschillende producten en/of verzekeringen, zodat het bedrag van de daarover verschuldigde assurantiebelasting niet zonder meer is vast te stellen. De Belastingdienst heeft daarom toerekeningregels gegeven die kunnen worden gebruikt om de verschuldigde assurantiebelasting te berekenen. De toerekeningregels zijn aangekondigd in de brief van 11 april 2012.

De publicatie over de toerekeningregels is te vinden op www.belastingdienst.nl of op de community voor gegevenspartners (www.cggp.nl) van de Belastingdienst.

Chris de Bruin / Bureau mr. de Bruin - Amerongen

Beste collega's,

Op de site van de Belastingdienst is hij wat lastig te vinden, maar met een omweg heb ik hier de link:

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.