quote

"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

stelling

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

nieuws

AFM: PROVISIEVERBOD IS GOED NIEUWS VOOR CONSUMENT

"Door het provisieverbod krijgen consumenten meer inzicht in wat ze betalen voor advies over en distributie van financiële producten. Dankzij deze transparantie kunnen consumenten een betere keuze maken: voor het soort dienstverlening en voor een bank, verzekeraar of onafhankelijk financieel dienstverlener. Het is de verwachting dat hierdoor meer concurrentie ontstaat op de prijs en kwaliteit. Dat is goed nieuws voor de consument", aldus de AFM.


28 februari 2013

Via een persbericht laat de AFM weten dat het belangrijk is dat banken, verzekeraars en onafhankelijke adviseurs consumenten in staat stellen om gemakkelijk hun weg te vinden in deze nieuwe situatie, zodat zij goed geïnformeerde keuzes kunnen maken. "Dat kunnen veel consumenten nu nog niet of met moeite. RTL Nieuws meldde bijvoorbeeld woensdag 27 februari dat de kosten voor het openen van een bankspaarrekening sterk uiteenlopen bij de verschillende aanbieders, en dat die kosten zich moeilijk laten vergelijken. Daar is de consument niet mee geholpen", vindt de AFM.

"Het nieuwe DVD dat alle aanbieders en onafhankelijke financiële dienstverleners per 1 juli 2013 moeten gebruiken, gaat consumenten helpen om de dienstverlening en de kosten beter te vergelijken. Tot die tijd moeten marktpartijen zelf zorgen dat hun informatie duidelijk en vergelijkbaar is voor de consument. Het moet kraakhelder zijn welke dienstverlening consumenten mogen verwachten en wat de daaraan verbonden kosten zijn. Aanbieders moeten een kostprijsmodel ontwikkelen en gebruiken om de advies- en distributiekosten te bepalen. Dit model wordt door de accountant gecontroleerd. De AFM let scherp op juiste toepassing van dit kostprijsmodel, waaronder ook de wijze waarop dit bij bankspaarproducten wordt toegepast. Op het moment dat de AFM onverklaarbaar grote verschillen ziet in de kosten van verschillende diensten, kan dat aanleiding zijn voor nader onderzoek."

Volgens de AFM blijft het belangrijk dat consumenten zichzelf eerst de vraag stellen of ze financieel advies nodig hebben of dat ze zelf weten welk financieel product past bij hun persoonlijke situatie. "Bij complexe producten met fiscale componenten (bijvoorbeeld banksparen) doen consumenten er verstandig aan om bij twijfel deskundig advies in te winnen. Aan dat advies hangt een prijskaartje. Het is goedkoper als consumenten zelfstandig (dus zonder advies) een financieel product afsluiten (het zogenoemde execution only), maar dat is niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk om te beseffen dat een verkeerde keuze veel geld kan kosten in de toekomst. Overigens zijn er diverse (online) middelen beschikbaar om consumenten te helpen bij het maken van een keuze. Deze verscheidenheid in diensten en kosten is goed voor de consument. Nu deze kosten transparant zijn, kan hij beter bepalen wat hij nodig heeft en waarvoor hij wel en niet wil betalen. Voordat het provisieverbod van toepassing was betaalde hij deze kosten ook, maar deze waren vaak niet zichtbaar."
 

reacties

Willem van Spronsen / Commissie CFD

Duidelijk is hierbij wel vast te stellen dat hierbij de enige die nog niet aan het woord is gekomen, de consument zelf is.

Paul Schoo / Platter-Schoo

Blijven geloven in Utopia. De gemiddelde consument zal altijd weg blijven lopen voor financiele verantwoordelijkheid. Heeft dan ook geen enkele interesse in de AFM en diens maatregelen. Dit heeft nl.alles te maken met de horizon. Een 25 jarige denkt niet verder dan 6 maanden. Een 35 jarige denkt al over 5 jaar na. Een 45 jarige denkt na over 10 jaar en een 55 jarige begint na te denken over zijn pensioen. Dat heeft alles te maken met fysieke krachten. Wanneer je jong bent kun je de wereld aan, wanneer je krachten gaan afnemen ga je meer reserves aanleggen. Dit verander je niet met regeltjes en het neerleggen van eigen verantwoordelijkheid. Ook bewustwordingscampagnes helpen daar niet bij. Wat wel werkt is intensieve begeleiding van de klant, constant bij de les houden. En daar zijn nu juist adviseurs voor nodig. Dus AFM help Nederland een handje door de adviseur op een voetstuk te plaatsen. Ik bespeur al wel wat voortschrijdend inzicht bij de AFM, maar dit gaat nog steeds tergend langzaam.

Wil van Os / MinosTotaal

@ Paul Schoo
Inderdaad Paul de juiste constatering uit de praktijk over de klant in zijn beleving. De AFM zou de adviseur eens op een voetstuk moeten zetten nav alle regelgevingen waar hij intussen aan moet en kan voldoen maar ook alle opleidingen die de adviseur hiervoor heeft moeten volgen en zo goed als jaarlijks bij dient te houden. De AFM zou verheugd moeten zijn met deze integere en vakbekwame mensen. De klant blijft zelf denken het wel te weten na het bezoek aan 2 willekeurige informatieve websites maar begaat daarna de grote fout : Ik heb geen adviseur nodig en gaat vervolgens jaren later volledig het (financiële) schip in.

Wil Rotteveel / Rotteveel Verzekeringen & Hypotheken

Heren, juist, dit geeft precies het probleem van onze z.g. leiders c.q. zeer opgeleide mensen aan. Zij hebben geen enkel idee van hoe de mensen op straat de zaken zien en geregeld willen hebben.
Dat probleem is bij politici nog erger.
De adviseur/intermediair spreekt wel de mensen op straat en in zijn/haar omgeving. En zou een goede informatiebron kunnen zijn.
En ook hierin is waarneembaar dat onze z.g. vertegenwoordigers bij bijv. Adfiz, de opinie van ons niet goed (kunnen/willen) weergeven.

Theo van Geel / Oranjehuysen

Naar het schijnt werkt RTL4 aan een nieuw format: "HELP MIJN MAN IS FINANCIEEL KLUSSER"

AOV Advocaat: EUR 200.000 verzekerd, EUR 4.000 provisie
AOV Timmer: EUR20.000 verzekerd, EUR 400,00 provisie

Aantal uren per jaar : gemiddeld 15 = EUR 147 per uur. Daar draaien de meeste kantoren op, iedereen goed verzekerd. Dit is echter bovenmatig, dus zou ik zeggen; minder provisie percentage. Iedereen (uiteindelijk) blij. Intermediair moet helaas harder werken.

Actie AFM:
Geen provisie meer maar uurloon: EUR 80,00 per uur, wel zo eerlijk.
Gevolg: timmerman kan dit niet meer betalen als startende,
Gevolg: geen aov
Gevolg: AFM gaat haar doel voorbij?

Gevolg: advocaat kan dit makkelijker betalen als startende,
Gevolg; hevige prijsgestuntel op internet, goed advies bestaat niet meer (adviseur faiiliet).
Gevolg: AFM gaat haar doel voorbij?

wat een ge...

hello,

Bent u op zoek naar een zakelijke lening, persoonlijke lening, huis, auto leningen Schuld consolidatie leningen, risicokapitaal, enz., in elk bedrag. CONTACT MET ONS OP: senatorwalterfinancialhome@gmail.com

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

  Tim van den Berg is zondag overleden. 

 • "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

  Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

 • ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

  Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

 • ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

  Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ. 

 • DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

  De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

 • VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

  Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

 • VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

  De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

 • SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

  Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

 • "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

  Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

 • SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

  Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

Meer nieuws...