AFM BEPAALT MINIMUM PRIJSNIVEAU ADVIESKOSTEN

Michael Mackaaij (MultiSafe) noemt het in de nieuwe VVP die dinsdag verschijnt een vreemde figuur dat de AFM feitelijk een minimum prijsniveau advieskosten bepaalt.

4 maart 2013

De Rabobank haalt momenteel onder druk van de AFM bakzeil met haar aanpak advieskosten, waarin de consument pas betaalde voor het advies als hij ook een product afnam. Mackaaij deelt de visie van de toezichthouder niet, zegt hij in gesprek met VVP. "De AFM wil af van de notie dat advies gratis is. Maar als iemand voor niks wil werken, moet dat kunnen. Nu ontstaat de vreemde figuur dat de AFM een minimum prijsniveau neerlegt. Want dat is wat er nu feitelijk gebeurt." Mackaaij meent overigens dat "het 'advies' van de Rabobank principieel anders is dan dat van onafhankelijke dienstverleners. De Rabobank biedt als het ware een volmachtoplossing van één product. Dát moet helder gemaakt worden voor de klant".

Rob Bastian / AVA

Adviestarieven zijn belangrijk.
Transparantie over rentetarieven ontbreekt bij de Rabobank eveneens. Kan dat zomaar?

Paul van Brederode / van Brederode Financieel Adviseurs

waarom 'moet het kunnen' als iemand voor niks wil werken?
Beetje vreemd dat Multisafe dat zegt.

Paul Schoo / Platter-Schoo

Duidelijk is de spagaat waarin de AFM zit. Ze willen wel graag een gelijk speelveld, maar zijn niet bij machte om dit af te dwingen.De enige wijze waarop dit wel mogelijk is, is om de banken te verplichten hun producten af te zetten via een aparte organisatie. Of dit nu een intermediair is danwel een dochter van de bank maakt niet uit. Alleen zo kunnen de distrubutiekosten transparant worden weergegeven. Geldt overigens voor alle directe aanbieders. Waarbij natuurlijk voor de consument duidelijk moet zijn, dat dit geen objectieve onafhankelijke adviesorganisaties zijn.

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Ik ben van mening dat een minimum tarief juist een zegen zou zijn voor de branche.

Laten we eerlijk zijn, we weten allemaal hoeveel uur er nodig is voor een degelijk advies. Zet daar een gemiddeld uurtarief op en we zijn klaar. Geen gedoe meer met banken en verzekeraars die beweren de interne kosten onmogelijk te kunnen splitsen en in één klap een gelijk speelveld. De concurrentie verlegt zich dan weer van prijs naar kwaliteit. Het kerndoel van het provisieverbod.

Christo Beumer / C. Beumer Consultancy

Ik ben het geheel eens met de reactie van Paul Schoo met de toevoeging dat ook ik het vreemd vind dat een toezichthouder minimum prijsniveaus bepaalt. Gaan we terug naar de jaren '70 toen de overheid zich ook bemoeide met (maximum) prijzen van consumentenproducten?

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.