"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

AFM BEPAALT MINIMUM PRIJSNIVEAU ADVIESKOSTEN

Michael Mackaaij (MultiSafe) noemt het in de nieuwe VVP die dinsdag verschijnt een vreemde figuur dat de AFM feitelijk een minimum prijsniveau advieskosten bepaalt.

4 maart 2013

De Rabobank haalt momenteel onder druk van de AFM bakzeil met haar aanpak advieskosten, waarin de consument pas betaalde voor het advies als hij ook een product afnam. Mackaaij deelt de visie van de toezichthouder niet, zegt hij in gesprek met VVP. "De AFM wil af van de notie dat advies gratis is. Maar als iemand voor niks wil werken, moet dat kunnen. Nu ontstaat de vreemde figuur dat de AFM een minimum prijsniveau neerlegt. Want dat is wat er nu feitelijk gebeurt." Mackaaij meent overigens dat "het 'advies' van de Rabobank principieel anders is dan dat van onafhankelijke dienstverleners. De Rabobank biedt als het ware een volmachtoplossing van één product. Dát moet helder gemaakt worden voor de klant".

Rob Bastian / AVA

Adviestarieven zijn belangrijk.
Transparantie over rentetarieven ontbreekt bij de Rabobank eveneens. Kan dat zomaar?

Paul van Brederode / van Brederode Financieel Adviseurs

waarom 'moet het kunnen' als iemand voor niks wil werken?
Beetje vreemd dat Multisafe dat zegt.

Paul Schoo / Platter-Schoo

Duidelijk is de spagaat waarin de AFM zit. Ze willen wel graag een gelijk speelveld, maar zijn niet bij machte om dit af te dwingen.De enige wijze waarop dit wel mogelijk is, is om de banken te verplichten hun producten af te zetten via een aparte organisatie. Of dit nu een intermediair is danwel een dochter van de bank maakt niet uit. Alleen zo kunnen de distrubutiekosten transparant worden weergegeven. Geldt overigens voor alle directe aanbieders. Waarbij natuurlijk voor de consument duidelijk moet zijn, dat dit geen objectieve onafhankelijke adviesorganisaties zijn.

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Ik ben van mening dat een minimum tarief juist een zegen zou zijn voor de branche.

Laten we eerlijk zijn, we weten allemaal hoeveel uur er nodig is voor een degelijk advies. Zet daar een gemiddeld uurtarief op en we zijn klaar. Geen gedoe meer met banken en verzekeraars die beweren de interne kosten onmogelijk te kunnen splitsen en in één klap een gelijk speelveld. De concurrentie verlegt zich dan weer van prijs naar kwaliteit. Het kerndoel van het provisieverbod.

Christo Beumer / C. Beumer Consultancy

Ik ben het geheel eens met de reactie van Paul Schoo met de toevoeging dat ook ik het vreemd vind dat een toezichthouder minimum prijsniveaus bepaalt. Gaan we terug naar de jaren '70 toen de overheid zich ook bemoeide met (maximum) prijzen van consumentenproducten?

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.