"Maximale premieverhoging 10% sneuvelt terecht in hoger beroep"

PRAST: VERSTREKKEN PENSIOENINFORMATIE IS ZINLOOS

De pensioensector is bij wet verplicht om deelnemers van de nodige informatie te voorzien. Daarmee zijn hoge kosten gemoeid - over de afgelopen tien jaar liepen die in de miljarden. Dit lijkt op weggegooid geld. Aldus hoogleraar Henriëtte Prast in een column in de nieuwsbrief van Tros Radar.

12 april 2013

"Eén van mijn Tilburgse master-studenten heeft een scriptie geschreven over de kosten en baten van verplichte pensioencommunicatie", schrijft gedragseconoom Prast. Zijn schatting was dat de kosten 3,2 miljard euro bedragen, vermoedelijk een ondergrens, waarbij bovendien de niet-verplichte communicatie en informatie niet is meegenomen.

"De kosten zijn dus erg hoog. Wat weten we over de baten? Die zou je willen meten aan de hand van gedragsverandering, want uit beleidsstukken blijkt dat gedragsverandering, waar nodig, het einddoel is. Helaas is er geen effect op het pensioengedrag geconstateerd. Het pensioenbewustzijn is overigens evenmin toegenomen, en datzelfde geldt voor de financiële geletterdheid. De reactie van politiek en toezichthouders op deze magere resultaten was dat informatie blijkbaar begrijpelijker moet zijn, en meer persoonsgericht. En dus moet de sector weer aan de slag met nieuwe brieven, overzichten en andere informatie-uitingen, met alle kosten vandien. Om te testen of dat wel zou werken heb ik samen met een onderzoeker van de Nederlandsche Bank bekeken of heel begrijpelijke informatie wel tot ander gedrag zou leiden. We vroegen werknemers wat ze zouden doen als ze te horen kregen dat hun pensioen straks 25% lager is dan ze tot nu toe dachten. Niet meer dan een op de vijf mensen zou iets doen. Een op de drie zei dat het verstandig zou zijn om iets te doen, maar dat ze waarschijnlijk toch niets zouden veranderen in hun gedrag. Op de vraag waarom niet, was het meest gegeven antwoord: ik zou het uitstellen tot later."

Paul Schoo / Platter-Schoo

Daar gat hij weer, mevr. Prats u weet toch ook dat pensioenbewustzijn pas op komt tegen de pensioendatum. En dat een 25 jarige een horizon heeft van 5 jaar een 35 jarige van 10 jaar een 45 jarige van 15 jaar en een 55 jarige begint aan zijn fysieke krachten te merken dat pensioen wel heel dichtbij komt. Dat verander je niet. Alleen het sleuren en trekken van een adviseur beweegt jongeren om zelf aan pensioensparen c.q. reserveren te doen. En die kosten zijn inderdaad schandalig hoog, zeker wanneer alles online kan staan. Dus daar valt heel wat rendement te winnen. Maar dat betekent niet dat de verworven transparantie op de helling moet. Want die adviseur heeft dat hard nodig om het klantbelang te kunnen bewaken.

• DE VEREENDE ZIET MARKT GROEIEN (1 reactie)

"Na de herpositionering van afgelopen jaar laat de Vereende zien dat de verbeterde naamsbekendheid resulteert in betere vindbaarheid. Hierdoor kan de Vereende haar maatschappelijke taak nog beter vervullen. "Aldus de Vereende bij de publicatie van het jaarverslag 2016.

• MOVIR HOUDT WEER ACTIE 'UW OPTIERECHT+'

Movir verruimt de voorwaarden tijdens de jaarlijkse actie ‘Uw Optierecht+’. Tot 22 september 2017 kunnen verzekerden zonder gezondheidsvragen het verzekerd bedrag van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) verhogen.

• SANDER KERNKAMP NIEUWE CEO ABN AMRO VERZEKERINGEN

Sander Kernkamp (46) is benoemd tot ceo van ABN Amro Verzekeringen. Kernkamp volgt Hanneke Jukema op, die eerder heeft besloten om een nieuwe uitdaging te zoeken buiten het bedrijf.

• “STOP MET EEN POLISJE HIER EN EEN POLISJE DAAR”

Volop voer voor ondernemers. Dat bood de woensdagmiddag gehouden derde VVP Dag van het Topadvies.

• VERBOND WERKT AAN SOLIDARITEITSMONITOR

Het Verbond van Verzekeraars ontwikkelt een Solidariteitsmonitor.