"Het wordt tijd dat aov-verzekeraars gaan samenwerken met broodfondsen" Nico van Koesveld op VVPonline

"Evaluatieonderzoek 'markteffecten provisieverbod complexe producten' negeert de innovatieslagen die zijn gemaakt"

ADFIZ GAAT MEERDERE PRODUCTEN CLASSIFICEREN

Adfiz gaat de classificatie van aov-producten actualisren en uitbreiden naar andere producten. Dit om de helderheid en de marktwerking te bevorderen.

12 april 2013

Adfiz: "Een product werkt niet als voorwaarden van een product niet helder blijken, of als zelfs essentiële voorwaarden ontbreken. De markt voor die producten werkt dan evenmin. De klant is onzeker over de dekking die hij werkelijk koopt. Soms betaalt hij daardoor teveel, soms krijgt hij te weinig product. En dat kan verstrekkende gevolgen hebben wanneer bijvoorbeeld iemand arbeidsongeschikt wordt en de verzekering veel minder uitbetaalt dan verwacht. Daarom is het essentieel helderheid te creëren in productvoorwaarden. Adfiz heeft daarom met leden de projectorganisatie Clarus opgezet. Clarus onderzoekt productvoorwaarden en schept over die voorwaarden helderheid. In 2012 heeft Clarus de voorwaarden onderzocht van verzekeringen op het gebied van aov.

Volgens Adfiz heeft de praktijk aangetoon dat het onderzoek werkt. "Onze leden hebben de kwaliteit van hun advisering verdiept over alles wat samenhangt met tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid via regionale workshops over de uitkomsten van het onderzoek. Nog belangrijker is dat menig aanbieder de eigen voorwaarden heeft aangepast en verduidelijkt. Het is de natuurlijke rol van de onafhankelijk financieel adviseur om op deze manier betere marktwerking te realiseren."
Volgens Adfiz is er vanwege nieuwe voorwaarden behoefte aan geactualiseerd onderzoek. "Ook leeft de behoefte om aanvullende criteria in een nieuw onderzoek mee te nemen. Adfiz is daarom gestart met Clarus AOV 2.0. Binnenkort zal ook onderzoek naar andere producten starten. Met als doel: meer helderheid en betere marktwerking."

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Prachtig initiatief.