"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

BEZWAREN TEGEN VERLENGEN BEWAARTERMIJN

Verschillende partijen hebben tijdens de consultatie Wijzigingsbesluit financiële markten 2014 bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde verlenging van de bewaartermijn van adviezen van één naar vijf jaar.

7 mei 2013

Richard Meinders (foto) van SVC Compliance stelt: "Als een advies- c.q. bemiddelingstraject met succes is afgerond, hangen de mogelijke toezichtsmaatregelen van de AFM nog een vol jaar boven de spreekwoordelijke nek van de financiële dienstverlener. Door het verlengen van de bewaartermijn naar vijf jaar, wordt ook de termijn van onzekerheid verlengd. Dit lijkt ons, in de huidige moeilijke en steeds veranderende marktomstandigheden, geen wenselijke zaak. De stelling dat de kosten voor de financiële dienstverlener nihil zullen zijn, durven wij ook te bestrijden. Het voortschrijdende inzicht in de interpretatie van de Wft door de AFM, dwingt in sommige gevallen dossiers te heropenen. Het uitvoeren van dergelijke herstelacties brengt wel degelijk, hoge en onnodige, kosten met zich mee." Het Verbond van Verzekeraars vindt de verlenging ook ongewenst: "De termijn van een jaar stelt de AFM voldoende in staat zich een redelijk beeld te vormen over de algemene kwaliteit van advisering. Het verlengen van deze termijn tot vijf jaar vinden wij niet proportioneel. Wij vinden het argument van lastenverlichting zwaarder wegen."

Jurjen Oosterbaan Martinius / Bureau D & O

Ik ken geen enkele adviseur die na een jaar zijn adviesdossiers door de papierversnipperaar haalt. Adviseurs die dit toch overwegen doen er goed aan om even overleg te hebben met hun beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar.

Het argument dat nieuwe inzichten tot heropening van het oude dossier zou moeten leiden snap ik niet. We gaan adviezen toch niet met terugwerkende kracht aanpassen?

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN (1 reactie)

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.