"Maximale premieverhoging 10% sneuvelt terecht in hoger beroep"

"GRATIS ADVIES BESTAAT TOCH!"

"Met het toestaan van een gratis oriëntatiefase zet de AFM de regel opzij dat ook de aanbieder zijn advies- en distributiekosten rechtstreeks in rekening moet brengen." Dat meent Dik van Velzen (Nibe-SVV) in een blog.

8 mei 2013

Van Velzen op Wft & PE-blog: "Sinds 1 januari mocht ‘gratis advies’ niet meer. Het is voor de klant beter als hij voor het advies betaalt, zo is (of was?) de gedachte. Maar inmiddels mag ‘gratis advies’ toch weer wel. Want de AFM laat weten dat een ‘gratis oriëntatiegesprek’ mag.
Volgens de AFM loopt de ‘gratis oriëntatiefase’ bij een hypotheek tot en met het moment dat duidelijk is (ik citeer) of de financiële dienstverlener ‘een oplossing kan bieden die in de behoefte van de klant voorziet’. De wetenschap of je een oplossing kunt bieden, die in de behoefte van de klant voorziet, is volgens mij de eindfase van een adviesgesprek. Het is niet de bedoeling, zegt de AFM, dat er concreet naar de situatie van de klant gekeken wordt. Dat lijkt mij vreemd. Je moet wél kunnen zeggen dat je een oplossing hebt, maar het is niet de ‘bedoeling’ dat je je in het probleem verdiept?
Van de AFM mogen banken en verzekeraars dus weer gratis gaan adviseren en alleen bij verkoop een (klein) bedrag apart in rekening brengen voor het slotadvies. Bemiddelaars die adviseren hebben die luxe niet. Zij verdienen niet aan de verkoop en moeten elk uur (linksom of rechtsom), in rekening brengen. Ook de uren van oriëntatiefases. Want gratis bestaat niet."

Berend Tooms / Assurantiehuis Adviesgroep

Helemaal eens met Dik van Velzen. Maar ik vond de "instructie" van de AFM helder, op in ieder geval 1 element na. Namelijk de duur van het ruiken, proeven, aftasten, snuffelen aan elkaar. Wat denk je, kan dat net zo snel als bij, bijvoorbeeld, honden of hebben mensen daar langer voor nodig? Hoe lang kan men om elkaar heen blijven draaien in dat oriënterende gesprek zonder het (mogelijk) verlossende woord uit te spreken op de vraag: "kunt u iets voor mij betekenen".
Ik constateer dat de AFM hier dus een steek laat vallen.

Leo bolle / Solide strategie

De nieuwe leugen! Voor de klant gratis, voor mij nog steeds kosten! Laten wij het bedrijfseconomisch helder houden.

Peter Dirks / Midden Brabant Advies

Ik zou iedereen willen uitnodigen om "orienterend advies" in te winnen bij een bankinstelling..... daarna een afspraak met mij maken voor een second opinion en hersteladvies. De totale tijdbesteding van de orientatiefase, de adviesfase, de offerte- en aanvraagfase kan zodoende aanzienlijk gekort worden. Klant blij en ik blij. Bovendien geniet de klant 30 jaar lang een rentevoordeel van zo'n 0,4% van de hoofdsom en wordt hij/zij niet volgepropt met allerlei verplicht af te nemen bijproducten.

• DE VEREENDE ZIET MARKT GROEIEN (1 reactie)

"Na de herpositionering van afgelopen jaar laat de Vereende zien dat de verbeterde naamsbekendheid resulteert in betere vindbaarheid. Hierdoor kan de Vereende haar maatschappelijke taak nog beter vervullen. "Aldus de Vereende bij de publicatie van het jaarverslag 2016.

• MOVIR HOUDT WEER ACTIE 'UW OPTIERECHT+'

Movir verruimt de voorwaarden tijdens de jaarlijkse actie ‘Uw Optierecht+’. Tot 22 september 2017 kunnen verzekerden zonder gezondheidsvragen het verzekerd bedrag van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) verhogen.

• SANDER KERNKAMP NIEUWE CEO ABN AMRO VERZEKERINGEN

Sander Kernkamp (46) is benoemd tot ceo van ABN Amro Verzekeringen. Kernkamp volgt Hanneke Jukema op, die eerder heeft besloten om een nieuwe uitdaging te zoeken buiten het bedrijf.

• “STOP MET EEN POLISJE HIER EN EEN POLISJE DAAR”

Volop voer voor ondernemers. Dat bood de woensdagmiddag gehouden derde VVP Dag van het Topadvies.

• VERBOND WERKT AAN SOLIDARITEITSMONITOR

Het Verbond van Verzekeraars ontwikkelt een Solidariteitsmonitor.