AFM: INTEGRAAL ADVIES NIET ALTIJD VERPLICHT

"Deze publicatie is bedoeld als eerste aanzet tot een marktbrede discussie over de inrichting van dienstverlening op maat. De komende maanden willen wij hierover graag verder met de markt in gesprek gaan." Aldus de AFM bij de publicatie van 'Dienstverlening op maat - Beleggingsdienstverlening' en 'Dienstverlening op maat - Financiële dienstverlening'. De publicaties bieden de eerder door de AFM aangekondigde handvatten voor de inrichting van de dienstverlening.

2 juli 2013

De AFM heeft de afgelopen periode zowel van financiële dienstverleners als van beleggingsondernemingen vragen gekregen over efficiënte inrichting van hun dienstverlening, waardoor deze betaalbaar blijft voor de klant. Daarom is de AFM in gesprek gegaan met marktpartijen over de verschillende manieren waarop zij hun dienstverlening kunnen inrichten, zonder af te doen aan vereiste zorgvuldigheid van de dienstverlening en passendheid van de advisering.

Een van de belangrijkste uitspraken van de AFM nu: "Financiële ondernemingen kunnen het belang van hun klant centraal stellen zonder dat zij een integraal financieel advies geven. Het klantbelang vraagt om dienstverlening die aansluit op de specifieke behoeften en situatie van de klant; of wel: dienstverlening op maat. Dit betekent dat marktpartijen hun dienstverlening afhankelijk van de behoefte en situatie van de klant minder diepgaand of minder breed kunnen inrichten."

De AFM legt dus geen verplichting op dat in alle gevallen een integraal financieel advies moet worden gegeven. "De wet biedt de ruimte om dienstverlening tijd- en kostenefficiënt in te richten en daarmee beter aan te laten sluiten op de behoeften en situatie van een specifieke klant. Het kan voor de ene klant bijvoorbeeld nodig zijn om een uitgebreid financieel plan af te nemen, terwijl het voor een andere klant voldoende is om alleen producten te vergelijken."

De AFM schrijft graag reacties te ontvangen van financieel adviseurs: dienstverleningopmaat@afm.nl.

Tags: afm / integraal

MEER LAATSTE NIEUWS

Volg VVP op twitter via: www.twitter.com/vvpvandaag

Chris Jagers / Summa Adviesgroep

Het is toch al enige tijd duidelijk dat altijd volledig advies geven onnodig, duur en niet in het belang van de klant is. Het was mij ook duidelijk dat de AFM dit onderschrijft. Wat lastiger is de invulling want daarop zit de spanning van volledig en begrijpelijk enerzijds, en tijd en kostenefiicient anderzijds. Een goed adviseur moet dat kunnen maar ik stel vast dat inzichten in de loop van de tijd kunnen wijzigen. Achteraf is het advies dan alsnog niet goed of zelfs fout. Dan is aansprakelijkheid wat mij betreft akkoord, maar een boete van de AFM niet.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.