LAAG-HOOGCONSTRUCTIE ADVIESKOSTEN BND TOEGEJUICHT

Financieel planner Herman Bouter (CapitalConsult) toonde zich zaterdag in zijn rubriek Analyse in De Telegraaf positief over het model gespreide betaling advieskosten dat Brand New Day heeft ontwikkeld.

22 juli 2013

Bouter: "Brand New Day komt de adviseur en waarschijnlijk ook de consument te hulp met een 'laag-hoogconstructie', waarbij een consument zijn inleg in een financieel product tijdelijk kan verlagen. Op die manier ontstaat er bij de consument financiële ruimte om de advieskosten te kunnen voldoen. De constructie is een simpele doeltreffende oplossing om de drempel voor betaald advies te verlagen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je moet er maar opkomen. Het ei van Brand New Day dus." Bouter wijst wel op het belang ervoor te zorgen dat het financiële doel van de klant niet uit het oog wordt verloren. "Het zou meer dan zonde zijn als er net te weinig gespaard is om het gewenste doel te kunnen realiseren. Dan maar iets meer sparen."

Fred Visch / Visch Advies

Ik heb deze zaak inmiddels aangemeld bij AFM om dit te laten toetsen. Immers, wordt de klant hier beter van? Hij mist in ieder geval gedurende een aantal maanden het rendement over de lagere beleggingen. Ik vind dirt een verkeerd signaal naar de concument. Als de klant mij mijn fee niet kan betalen, dan moet hij niet beleggen.

Fred Visch / Visch Advies

In de tekst staat:" een advieseur opent voor zijn klant bijvoorbeeld een pensioenrekening bij BND. Maandelijks wordt € 200,== ingelegd". Wat bedoelt BND een lijfrenterekening of een pensioenrekening? Immers, op een pensioenrekening kun je niet rechtstreesk inleggen! Dat is het eerste foutje. Dan de gekunstelde constructie van het betalen van de fee. Wanneer mijn klant mij niet zelf € 500,== kan betalen voor het advies, moet ik hem dan adviseren om € 200,== per maand in te leggen? De klant mist in dit geval over de eerste 10 maanden dus ook nog eens zijn rendement over de € 50,== die wordt uitgekeerd aan de adviseur. Ik vrag mij af wat de AFM hiervan vind. Het is weer zoeken naar de grens waarbij ik mij nu afvraag wie centraal staat: de klant of BND? Ik vind het in zekere zin toch weer een stukje misleiding van de klant.

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

@Fred,
Ik ben dit niet met je eens Fred. Het is toch prima om dit als keuze mee te nemen in je palet van mogelijkheden? Je hebt natuurlijk gelijk met het rendementsverhaal (alhoewel je ook zou kunnen aanvoeren dat er rentewinst is doordat de klant de advieskosten niet uit zijn spaargeld hoeft te betalen), maar als je dat goed uitlegt en ook vastlegt, wat kan er dan op tegen zijn? Kijk eens naar de hypotheekmarkt, daar worden toch ook massaal de advieskosten (nog) meegefinancierd? Wat ik eigenlijk het allerbelangrijkste vind is' "wat vindt de consument eigenlijk van deze mogelijkheid? Misschien heeft BND daar onderzoek naar gedaan.
Overigens heb ik begrepen dat partijen als Conservatrix en OSG al enige tijd deze constructie aanbieden. Niets nieuws onder de (hete) zon dus.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.