quote

"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

stelling

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

nieuws

LAAG-HOOGCONSTRUCTIE ADVIESKOSTEN BND TOEGEJUICHT

Financieel planner Herman Bouter (CapitalConsult) toonde zich zaterdag in zijn rubriek Analyse in De Telegraaf positief over het model gespreide betaling advieskosten dat Brand New Day heeft ontwikkeld.


22 juli 2013

Bouter: "Brand New Day komt de adviseur en waarschijnlijk ook de consument te hulp met een 'laag-hoogconstructie', waarbij een consument zijn inleg in een financieel product tijdelijk kan verlagen. Op die manier ontstaat er bij de consument financiële ruimte om de advieskosten te kunnen voldoen. De constructie is een simpele doeltreffende oplossing om de drempel voor betaald advies te verlagen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je moet er maar opkomen. Het ei van Brand New Day dus." Bouter wijst wel op het belang ervoor te zorgen dat het financiële doel van de klant niet uit het oog wordt verloren. "Het zou meer dan zonde zijn als er net te weinig gespaard is om het gewenste doel te kunnen realiseren. Dan maar iets meer sparen."

reacties

Fred Visch / Visch Advies

Ik heb deze zaak inmiddels aangemeld bij AFM om dit te laten toetsen. Immers, wordt de klant hier beter van? Hij mist in ieder geval gedurende een aantal maanden het rendement over de lagere beleggingen. Ik vind dirt een verkeerd signaal naar de concument. Als de klant mij mijn fee niet kan betalen, dan moet hij niet beleggen.

Fred Visch / Visch Advies

In de tekst staat:" een advieseur opent voor zijn klant bijvoorbeeld een pensioenrekening bij BND. Maandelijks wordt € 200,== ingelegd". Wat bedoelt BND een lijfrenterekening of een pensioenrekening? Immers, op een pensioenrekening kun je niet rechtstreesk inleggen! Dat is het eerste foutje. Dan de gekunstelde constructie van het betalen van de fee. Wanneer mijn klant mij niet zelf € 500,== kan betalen voor het advies, moet ik hem dan adviseren om € 200,== per maand in te leggen? De klant mist in dit geval over de eerste 10 maanden dus ook nog eens zijn rendement over de € 50,== die wordt uitgekeerd aan de adviseur. Ik vrag mij af wat de AFM hiervan vind. Het is weer zoeken naar de grens waarbij ik mij nu afvraag wie centraal staat: de klant of BND? Ik vind het in zekere zin toch weer een stukje misleiding van de klant.

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

@Fred,
Ik ben dit niet met je eens Fred. Het is toch prima om dit als keuze mee te nemen in je palet van mogelijkheden? Je hebt natuurlijk gelijk met het rendementsverhaal (alhoewel je ook zou kunnen aanvoeren dat er rentewinst is doordat de klant de advieskosten niet uit zijn spaargeld hoeft te betalen), maar als je dat goed uitlegt en ook vastlegt, wat kan er dan op tegen zijn? Kijk eens naar de hypotheekmarkt, daar worden toch ook massaal de advieskosten (nog) meegefinancierd? Wat ik eigenlijk het allerbelangrijkste vind is' "wat vindt de consument eigenlijk van deze mogelijkheid? Misschien heeft BND daar onderzoek naar gedaan.
Overigens heb ik begrepen dat partijen als Conservatrix en OSG al enige tijd deze constructie aanbieden. Niets nieuws onder de (hete) zon dus.

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

  Tim van den Berg is zondag overleden. 

 • "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

  Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

 • ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

  Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

 • ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

  Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ. 

 • DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

  De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

 • VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

  Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

 • VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

  De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

 • SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

  Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

 • "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

  Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

 • SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

  Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

Meer nieuws...