CFD: "KOM MET RECENTE ONDERZOEKSGEGEVENS OF STOP MET BELASTEREN FINANCIEEL ADVISEUR"

Kom met onderzoeksgegevens van ná het provisieverbod waaruit blijkt dat het intermediair het nog steeds niet goed doet of stop met belasteren van de beroepsgroep. Dat schrijft voorzitter Edwin Herdink van de Commissie CFD in zijn reactie op het bericht op VVP Online 'Verbond. dubbele advieskosten ontoelaatbaar'.

5 augustus 2013

Herdink: "CFD verzoekt de AFM en het Verbond om openheid van zaken te geven over recente onderzoeksgegevens van de afgelopen 7 maanden waaruit de beschuldigingen zouden blijken. Indien deze gegevens slechts gebaseerd zijn op de oude wereld dan dient er z.s.m. een einde te komen aan deze laster van het intermediair."

De AFM stuurt volgens Herdink duidelijk aan op "verdere ontvlechting waarbij de financiële adviesdienst wordt losgekoppeld van het financiële product en er geen enkele geldstroom meer is van aanbieders naar adviseur/bemiddelaar voor de betreffende producten. (...) De AFM stelt hiermede en insinueert daarmee dat provisie alleen het belang van de adviseur dient en niet in het belang van de klant is. We weten inmiddels allemaal wel beter maar Verbond en AFM blijven de adviseur beschuldigen met gedateerde onderzoeksrapporten van voor het provisieverbod."

Volgens de Commissie is het ook tijd dat de consument de AFM gaat financieren in plaats van de sector. Herdink: "Het is zeker niet in het belang van de klant dat de toezichthouder wordt gesubsidieerd door die partijen die rechtstreeks onder haar toezicht vallen. Wil de toezichthouder haar onafhankelijke rol waarmaken dan dient hij gesubsidieerd te worden door die partijen wiens belang men vertegenwoordigd: de consument. Door de verhoging van de assurantiebelasting zijn de middelen hiervoor ruimschoots aanwezig. Indien ook de AFM wil aansluiten bij de nieuwe financiële wereld dan zal ook zij een cultuurverandering moeten ondergaan en daarbij alle geldstromen met het intermediair eigenhandig dienen door te knippen. Want het is toch een vreemde zaak dat de toezichthouder indirect in het zadel wordt gehouden door subsidie welke volledig wordt opgebracht uit provisie-inkomsten waartegen men zo ten strijde trekt. Intermediaire provisiesubsidie is danook zeker niet in het belang van onafhankelijk toezicht en dient daarmee ook niet het belang van de klant. Het is nu aan de AFM of de politiek om de toezichthouder de nieuwe wereld binnen te loodsen en volledig los te koppen van het intermediaire provisie-infuus."

Tags: cfd / adviseur

MEER LAATSTE NIEUWS

Volg VVP op twitter via: www.twitter.com/vvpvandaag

Ron van Anholt / Top Quality Lifestyle

Goede zaak dat Herdink openheid verlangt over de onderzoeken. Een popie-jopie TV programma zou de kreten van de AFM zo maar een branche brede ongefundeerde inhoud kunnen geven en daarmee het imago van het intermediair een nieuwe knauw geven.
Zijn mening over het dragen van de kosten deel ik echter niet. Ten eerste is het een 'normale' belastingmaatregel van de regering geweest om 'te besparen', en is er geen 70 miljoen voor de AFM gecalculeerd in hun uitgeven. Ten tweede moet de AFM geen consumentenbond worden.
Wat wel erg belangrijk is is dat het ministerie eindelijk eens een goede consumentencampagne á la Postbus51 op zet om deze laatste groep bewust te maken van de nieuwe wereld waarin zij hun adviseur direkt belonen voor zijn professionele diensten. Of is dat aan Adfiz ?
Wellicht kunnen zij een subsidiebron in Den Haag aanboren om de positie van de tussenpersoon duidelijk te maken en de sterk gestegen kwaliteit onder ons te promoten?!?

Henk Folkers / Findeaal Coöperatie U.A.

Hulde voor Herdink!
Adviseurs betalen overal (het gelag of was het het gelach..) voor.
AFM, DNB, Adfiz,etc.
Vermogensbeheerders liggen onder een vergrootglas en betalen voor de BCR, terwijl banken overal mee wegkomen.
Leuk dat je dan ook nog eens publicitair de kalkoen met het Kerstdiner bent.
Het Verbond van Verzekeraars ziet daarbij als een stel foute Farizeeërs toe, terwijl ze gewoonweg niets doen aan het Woekerpolisdossier.
Fijn vak of zijn we de vakidioot?.

Arnoud Bosch / VDAB

Waarom moeten financiele dienstverleners een bijdrage leveren aan pensioenkosten van AFM besuurders met een premieafdracht hoger dan 32 procent van het salaris. M.a.w. de premie's bover 32 porcent moeten in mindering worden gebracht op de doorberering van toezichtskosten omdat dat ver boven de standaard is.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.