quote

"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

stelling

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

nieuws

PROVISIEVERBOD LEIDT TOT MIJNENVELD VOOR KLANT

"De AFM speelt ook een twijfelachtige rol. De toezichthouder overstelpt de adviseur met voorschriften, waardoor deze kan volhouden dat hij verplicht is zo veel werk te verzetten." Dat stelt hoofdredacteur Reinout van der Heijden in zijn commentaar in de jongste Geldgids. Volgens Van der Heijden moet de consument hard werken om te voorkomen dat hij onder het provisieverbod wordt kaalgeplukt door hypotheekadviseurs.


2 september 2013

Van der Heijden: "Waarom rekent de ene hypotheekadviseur 195 euro per uur, terwijl de ander een uurtarief van 50 euro heeft? Hoe valt te verklaren dat de ene adviseur 12 uur nodig heeft, terwijl de ander uitgaat van 40 uur? Ook bij een goedkoop kantoor kun je vraagtekens zetten, want dat verplicht je soms tot een langdurig hypotheekabonnement. Je hebt als consument het gevoel door een mijnenveld te lopen. Je kunt geen stap doen voordat je hebt gecheckt wat de gevolgen kunnen zijn." Van der Heijden hekelt ook de administratie- of distributiekosten die in rekening mogen worden gebracht. "Een absurditeit, want dit zijn handelingen die onlosmakelijk verbonden zijn met het product. Deze bedragen horen dus inbegrepen te zijn in de prijs. U betaalt in de winkel toch ook geen kassakosten?"

reacties

Paul Schoo / Platter-Schoo

Precies Rene, en Reinout, weleens een hypotheekzaak gedaan van gescheiden mensen? De ene zaak is de andere niet, waardoor er verschillen in uren ontstaan. Uurlonen van 50 of 195 euro zijn transparant. De keuze is aan de consument. Betalen voor administratie links om of rechts om, zal toch moeten gebeuren. Dus wat neuzel je nu??

Bert van Huissteden / Koeman - De Baronie

Jammer dat het woord "kaalgeplukt" wordt gebruikt. Het schept negatieve sfeer en is beschadigend voor het toch al door anderen besmeurde imago van de hypotheekadviseur. Of is dat soms de bedoeling? Ik begrijp dat geen witte voetjes worden gehaald als je achter het motto staat "Waar gewerkt wordt, moet betaald worden". Met dit soort artikelen wordt de consument onzeker gemaakt in plaats van geholpen. De consument moet dus op het prijskaartje kijken (dienstverleningsdocumenten met tarieven zijn verplicht), zoals in elke winkel. Elke consument heeft al jaren een financieel adviseur, vraag het hem! Misschien moet de hypotheekadviseur hetzelfde uurtarief vragen als het uurtarief van dhr. van der Heijden, of is dat te duur? Misschien van een garagemonteur? Of is dat te duur? Dhr. van der Heijden heeft zich er zo goed in verdiept dat hij er over kan schrijven, dus wat mag de hypotheekadviseur van u per uur verdienen?

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Mede onder druk van de Consumentenbond moest het provisieverbod er komen zodat er meer concurrentie zou zijn op de tarieven. De consument was dan niet meer overgeleverd aan de zakkenvullers die zinloos de hypotheek oversluiten, bij de bank die de hoogst mogelijke provisie uitkeert.
De consument kon dan zelf kiezen voor de dienstverlening die hij wenst en betalen wat hij wenst. Helemaal in lijn met wat je zou verwachten ontstaan er verschillende bedieningsoncepten met verschillende prijzen.
De consument wordt nog immer "kaalgeplukt" in het jargon van de Consumentenbond. Dat is wel vreemd nu wij braaf vooraf de prijs van ons advies opgeven, transparant de ksoten van de serviceprovider doorberekenen, dit op onze website publiceren en de klant vooraf voor het plukken laten tekenen. Die stunter die voor 50 euro werkt is kennelijk nog steeds te duur? Een hypotheekadviseur moet natuurlijk wel goedkoper zijn dan een kapper of een fietsenmaker, dat begrijpt een kind.

Ook de overstelpende hoeveelheid regels en wetten die overheid en toezichthouder over ons uitstorten is mede geinitieerd door de Consumentenbond: er moest immers streng toezicht komen en de flutadviezen moesten vervangen door een maatwerk, zeer diepgravend advies. Kleine afwijkingen leiden tot dreigende taal over boetes.

Wie van harte heeft meegewerkt aan de opbouw van dit nieuwe adviesgebouw, moet nu niet met krokodillentranen komen dat het allemaal zo moeilijk is.

Adriaan Clemens / Clemens Financieel Advies

@Reinout van der Heijden
Nee, in de winkel betaal je ook niet per minuut vanaf het moment dat je je boodschappenkarretje ter hand hebt genomen. In de winkel koop je producten, en bij een bank of hypotheekadviseur koop je diensten. Winkel is een handels(marge)model, hypotheekadvies is een urenfacturatiemodel. Als u dit nu nog niet snapt na bijna 10 jaar discussiëren. Ik denk dat de Consumentenbond zelf hier een twijfelachtige rol speelt.

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Of we gaan als branche samenwerken en vertellen de consument de andere kan van het verhaal. Scheelt een hoop frustratie.

Paul Huizenga / Paul Huizenga Hypotheken & Verzekeringen

Dat men als consumentenbond kritisch de gevolgen van het provisieverbod belicht is prima. Echter men richt zich helaas enkel op mogelijk nadelige gevolgen. De bejegening is negatief en wordt onderschreven door de kop" adviseur zoekt grenzen op" en daarnaast door een foto te plaatsen van een "adviseur" die met de voeten op tafel achter zijn bureau zit. Persoonlijk vindt ik dit een belediging voor de zeer grote groep goedwillende adviseurs. Uit onze praktijk blijkt ( en dit geldt ook voor veel collega's ) dat onze relaties een positieve houding hebben t.a.v. de nieuwe manier van werken en belonen. Deze verhalen scoren kennelijk niet voldoende en komen daarom niet naar voren. Kennelijk heeft de consumentenbond niet het belang en de behoefte haar leden goed te informeren maar enkel en alleen goedwillende adviseurs te " beroven" van hun werk en plezier hierin.

Jan Meeks / Meeks van Oijen

Jan Meeks van Meeks van Oijen Fin.Advies bv
AFM speelt inderdaad regelmatig een twijfelachtige en dubieuze rol. Aan de ene kant treden ze op om het verkeer in de financiële markt te regelen en fraude te bestrijden. Aan de andere kant komen ze met voorstellen, die tot wetgeving gaat leiden die totaal doorschiet en helemaal niet is afgestemd op de Europeese Wetgeving die er aan komt. Ze zijn het zwarte garen aan het uitvinden terwijl het raamwerk er al ligt. In plaats van de tussenpersoon in deze markt te ondersteunen blijft men regelmatig op tussenpersonen schieten. De incidenten worden tot hoofdzaak verheven. Zo krijgt de consument het vertrouwen nooit terug. Ik ben van mening dat financieel adviseurs het nog niet zo slecht doen. Laat de AFM ophouden met tendentieuze berichtgeving en laat ze ook vertellen wat allemaal goed gaat.
Wij blijven ook niet zeuren over de inkomens van de top van AFM.

Rob Bastian / AVA

Het wordt de hoogste tijd dat er een onafhankelijk adviesinstituut wordt opgericht waar consumenten gratis en onbeperkt financieel advies kunnen inwinnen. Logisch dat dit initiatief door de consumentenbond verder uitgewerkt wordt.
Dat is zo een beetje de insteek die de consumentenbond nu heeft naar onze beroepsgroep.

Jan Meeks / Meeks van Oijen

Jan Meeks van Meeks van Oijen Fin.Advies bv
AFM speelt inderdaad regelmatig een twijfelachtige en dubieuze rol. Aan de ene kant treden ze op om het verkeer in de financiële markt te regelen en fraude te bestrijden. Aan de andere kant komen ze met voorstellen, die tot wetgeving gaat leiden die totaal doorschiet en helemaal niet is afgestemd op de Europeese Wetgeving die er aan komt. Ze zijn het zwarte garen aan het uitvinden terwijl het raamwerk er al ligt. In plaats van de tussenpersoon in deze markt te ondersteunen blijft men regelmatig op tussenpersonen schieten. De incidenten worden tot hoofdzaak verheven. Zo krijgt de consument het vertrouwen nooit terug. Ik ben van mening dat financieel adviseurs het nog niet zo slecht doen. Laat de AFM ophouden met tendentieuze berichtgeving en laat ze ook vertellen wat allemaal goed gaat.
Wij blijven ook niet zeuren over de inkomens van de top van AFM.

Paul Schoo / Platter-Schoo

@Jan Meeks: Dat laatste is niet helemaal waar, zolang een AFemmer meer verdient dan een goed willende financieel adviseur blijf ik zeuren over zijn inkomen.

Geert Sijbring / admicon Hypotheken en verzekeringen

Vergeet de dubbele agenda van de minister van financiën niet, en Wat te zeggen van onze grote vriendin A Hertsenberg.
Allemaal mensen die zeggen dat de klant centraal moet staan, en dat is ook zo maar , nu blijk ook bij de consumenten bond dat dit in zijn geheel niet zo is .Eigen belang en kijk cijfers en salarissen zijn veel belangrijker De enige die de dupe van het provisie verbod is , De KLANT geen duidelijkheid meer, en wat te bedenken aan de klant met een kleine beurs , (60% van Nederland) die volledig zijn uitgesloten, van financieel advies voor uitvaart of AOV of leven. Dit omdat ze de nota niet kunnen betalen. Verder komt met alle regels die de overheid heeft opgelegd aan hypotheek verstrekkingen en de hoogte van de hypotheek, de hypotheek markt nooit weer opgang. Maar dit is ook de bedoeling, dat begrijpen wij nog niet, maar dit wordt vanzelf duidelijk. ZE HEBBEN EEN ANDERE AGENDA.
Ga allemaal op 09-09-2013 naar de Toxopeus zaal in DEN Haag , om 10 uur wordt daar het opleiding plan besproken, je weet wel elke 3 jaar examens afleggen, ook al ben je 60 jaar en heb 40 jaar in het vak gewerkt
wat mij betreft zijn ze helemaal van GOD los
Geert Sijbring

Roland Kok / Totaal Advies Zuid Holland

Wat doet deze heer in de VVP? Beetje aandacht vragen in de media, sorry maar u slaat de plank volledig mis. verdiep u eerst eens in de materie, Door dit soort artikelen zal het nooit beter worden. Ik vraag u dan ook wilt u stoppen met de adviseur te plukken!!!!!!!!!!

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

  Tim van den Berg is zondag overleden. 

 • "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

  Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

 • ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

  Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

 • ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

  Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ. 

 • DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

  De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

 • VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

  Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

 • VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

  De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

 • SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

  Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

 • "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

  Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

 • SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

  Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

Meer nieuws...