quote

"Sommige risico's zijn écht nieuw" Robin van Beem (Polis Advocaten) op VVP Dag van het Topadvies

stelling

"Verzekeraars moeten eindelijk schoon schip maken bij woekerpolissen"

nieuws

BAARSMA: "HYPOTHEEKRENTEAFTREK VERSNELD AFBOUWEN"

De hypotheekrenteaftrek moet in versneld tempo worden afgebouwd. Dat zegt Barbara Baarsma, directeur van onderzoeksbureau SEO en hoogleraar aan de UvA, in het nieuwe NVMagazine.

 


8 oktober 2013

 

Baarsma: “De aftrek verstoort de woningmarkt en de arbeidsmarkt. In die context bezien is een afbouw van dertig jaar veel te langzaam. Dat moet sneller. Daarbij is het belangrijk dat niet alleen mensen die nu een woning kopen, maar ook de huidige woningbezitters met die versnelde afschaffing te maken zouden moeten krijgen. Want alleen daarmee komt een substantieel bedrag vrij. Vraag is vervolgens: Wat doe je als overheid met dat geld? Stop je dat in de schatkist om het begrotingstekort te beperken, of gebruik je het om het groeivermogen van de economie te vergroten? Als econoom zeg ik: gebruik dat geld om de marginale belastingtarieven te verlagen. Want hoe lager de marginale tarieven, des te beter is dat voor de economische groei.”

“Destijds wilde de politiek niet aan een beperking van de hypotheekrenteaftrek, de bomen groeiden toen nog tot in de hemel. Men was ook bang dat kiezers dat niet zouden accepteren. De meeste politieke partijen waren ertegen. Dat is jammer en een gemiste kans geweest. Nu is dat afschaffen van de hypotheekrenteaftrek inderdaad niet het ideale moment. Maar ik zeg: beter laat dan nooit, doe het nu wel.

“De angst is dat dit onrust brengt op korte termijn. Maar iedereen is het erover eens dat beperking van de aftrek op lange termijn wel goed uitwerkt. Ik denk dat een deel van de verwachtingen die mensen hebben over dat de hypotheekrenteaftrek sneller dan dertig jaar wordt afgebouwd al is verdisconteerd in de huizenprijzen. En ja, er zal heus nog wel een extra effect zijn. Toch kun je die beter nu in korte tijd – zeg acht of twaalf jaar, twee of drie kabinetsperiodes – afbouwen, dan het uitsmeren over dertig jaar. We moeten nu dingen doen om goed uit de crisis te komen."

reacties

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Daar gaan we weer......... Ik dacht dat er toch inmiddels consensus was onder economen dat een integrale aanpak (HRA, huur, belastingen, etc.) de enige route is naar afschaffing.

Leo Tol / Uwgeldwinkel.nl

Stelling: "De universiteit van Amsterdam verstoort de woningmarkt en de arbeidsmarkt'.

Dennis Jellema / Acturance FD

Ik dacht dat Mevrouw Baarsma iets met economie deed. Wellicht nog een keer het stuk studiemateriaal doorlezen over de gevolgen van zgn. prominente personen die iets roepen, in combinatie met de gevolgen van vertrouwen in het een economisch stelsel.

Makkelijk is natuurlijk wel dat ze met haar onderzoeksbureau SEO nu de gevolgen kan meten wat dit geroeptoeter tot stand heeft gebracht.

Barbara, zou je die uitkomsten hier ook willen delen?

Alvast bedankt.

Ben Clermonts / Breedijk & Biesenbeek

Beste Barbara,
vanuit de starter redenerend kan ik me dat voorstellen, echter als je nu al 15 jaar in een koophuis woont, kun je met jouw maatregel beter in de huidige woning blijven wonen, om de nieuwe strengere regels te ontwijken. Dus zet je met deze maatregel de woningmarkt nog meer op slot. Een huis kopen wordt dan bereikbaar voor een steeds kleinere groep, wat ook weer effect heeft op de waarde van de woningen (minder vraag). Kortom, het positieve van deze maatregel zie ik niet. Wellicht dat de hoogte van het belastingpercentage waartegen de hypotheekrente teruggevraagd kan worden, naar een vast percentage teruggebracht worden, zeg 35%. Dan is die versnelde afbouw helemaal niet nodig. Succes

René Eggebeen / Eggebeen Hypotheken en Verzekeringen

Wat is het toch met die zogenaamde specialisten. Vooral onrust maken in de huidige markt waarin vertrouwen tot het nulpunt is gekomen. Stop eens met die domme voorstellen en zorg eerst eens voor rust in de markt! Heel wat gezinnen worden de dupe hiervan.

Roger Offermans / TRIADE Hypotheken - Verzekeringen BV

Altijd een leuk idee: HRA snel afbouwen en de belastingtarieven omlaag. In theorie mooi, maar neem me niet kwalijk dat ik de overheid totaal niet meer vertrouw en verwacht dat de belastingdruk met linksom- of rechtsom-maatregelen binnen no-time weer op het oude niveau zit. En dan zónder HRA.

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

  Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

 • WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

  "De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

 • KIFID: NN SCHIET TEKORT IN INFORMATIEPLICHT

  Het College van Beroep van Kifid is van mening dat Nationale-Nederlanden tekort is geschoten in haar informatieplicht bij de totstandkoming van een beleggingsverzekering. Eerder was de Geschillencommimsie van Kifid ook al deze mening toegedaan.

 • CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

  Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

 • REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

  De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer. 

 • MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

  De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.   

 • PAY-HOW-YOU-DRIVE POLIS VAN VKG

  VKG heeft een pay-how-you-dreve autoverzekering ontwikkeld die het rijgedrag volgt en bedoeld is voor jonge automobilisten.

 • BEROEPSVERBOD VOOR DRIE BANKIERS (1 reactie)

  De Tuchtcommissie Banken heeft drie bankiers een beroepsverbod opgelegd.

 • NIVRE REGISTER-DESKUNDIGE IN DE MAAK

  Het Nivre opent een register voor professionals die zich bezig houden met herstelgerelateerde dienstverlening in de letselschade. 

 • KEEP CALM AND GET ADVICE

  Deze week heeft de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, haar leden voorzien van een modeltekst die zij kunnen gebruiken om met klanten te communiceren over het onderwerp 'aflossingsvrije hypotheek'. 

Meer nieuws...