"De financieel adviseur zal zich opnieuw moeten uitvinden. Wij kunnen hem helpen een voortrekker te worden" Bas de Voogd in VVP-special Business Support

1.125 EURO VOOR HYPOTHEEKADVIES IN KADER BEHEER

Bestaande klanten die geen adviseur meer hebben, betalen bij de intermediairlabels van ABN Amro gemiddeld 1.125 euro als er in het kader van het beheer toch opnieuw advies gegeven moet worden. Eventuele 'kosten gericht op afsluiten product' bedragen gemiddeld 850 euro. Dat is op te maken uit het dienstverleningsdocument hypotheekvraag van Direktbank, Florius en MNF Bank.

28 oktober 2013

VVP was verbaasd dvd's van deze met financieel adviseurs samenwerkende hypotheekaanbieders tegen te komen. Gevraagd om een toelichting zegt Florius: "Onze producten en diensten zijn alleen verkrijgbaar via het onafhankelijk intermediair waarmee wij een samenwerking hebben. Wij hechten veel waarde aan kwaliteit, transparantie en kiezen daarom voor het onafhankelijke intermediair voor een optimale dienstverlening en advisering aan klanten. Echter willen wij bestaande klanten zonder een intermediair (bijvoorbeeld doordat het intermediair failliet is of zijn ondernemingsactiviteiten heeft gestaakt) ook goed helpen. In het kader van beheer heeft ook deze klant mogelijk opnieuw advies nodig en nemen wij onze verantwoordelijkheid.

In deze hoedanigheid vervult Florius dan de rol van bemiddelaar/adviseur. Omdat wij het belangrijk vinden dat klanten weten wat zij van Florius kunnen en mogen verwachten, hebben wij een dienstverleningsdocument."

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Interessant businessmodel. Uiteindelijk eindig je dus als klant altijd als directe klant van Florius.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

De gedachte om die klanten te verwijzen naar de adviseurs waarmee Florius nog wel "samenwerkt" is niet opgekomen? Dat zal in veel gevallen voor die klant goedkoper, kwalitatief beter en praktischer zijn.

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Precies ook mijn gedachte Albert. Maar dan geef je iets aan een onafhankelijk kantoor die misschien wel oversluit als de voorwaarden niet meer concurrerend zijn. En daarmee is het bewijs geleverd dat de AFM moet ingrijpen en alle onafhankelijken in dit land wettelijk toegang geeft in alle systemen van alle banken om beheertaken (waaronder mutaties) te kunnen uitvoeren. Hoelang gaat deze kolder nog door voordat we worden gehoord?

• CLIËNT BOORT VERGEEFS REISPOLIS AAN

Wie op reis naar de tandarts moet, kan de kosten daarvan niet claimen op de reispolis als sprake is van achterstallig gebitsonderhoud. Dat oordeelt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) in Uitspraak 2017-370.

• "HYPOTHEEKPOLIS HAD MAKKELIJK KUNNEN WORDEN OMGEZET IN SPAARHYPOTHEEK"

"Hoe eenvoudig hadden veel hypotheekpolissen niet omgezet gekund naar spaarhypotheken!" Zo reageert Albert van der Poll (Van der Poll Financiële Diensten) op de VVP-stelling van deze week: 'Verzekeraars moeten eindelijk schoon schip maken in woekerpolisaffaire'.

• PENSIOEN: BEPERK HET AANTAL KEUZES

Vereenvoudigen keuzes en inspelen op intuïtie leidt tot betere pensioenkeuzes, blijkt uit een literatuurstudie en internationale vergelijking door Henriëtte Prast (Tilburg University) voor Netspar.

• DIRECTIEVOORZITTER MONUTA NEEMT AFSCHEID

Gert-Hein de Heer zal eind 2017 afscheid nemen als directievoorzitter van Monuta Holding.

• CLAIMSTICHTINGEN SUPERTROTS OP EERSTE GROTE SUCCES

"Dit is het eerste grote succes voor de belangenorganisaties die al jarenlang strijden voor een oplossing." Dit schrijven Woekerpolis.nl, Consumentenclaim en Stichting Woekerpolisproces in een gezamenlijk persbericht over het compensatieakkoord dat zij hebben bereikt met Allianz. Aanmelden bij de belangenorganisaties met polissen van Allianz is vanaf vandaag niet meer mogelijk.

• ALLIANZ BEREIKT AKKOORD MET CLAIMSTICHTINGEN

Allianz heeft een akkoord bereikt met Woekerpolis.nl, Consumentenclaim en Stichting Woekerpolisproces over het tegemoetkomen van polishouders van beleggingsverzekeringen die in het verleden zijn verkocht. Alle polishouders die zijn aangesloten bij de drie claimstichtingen profiteren van de compensatieregeling. De tegemoetkoming verschilt per polishouder omdat elke individuele situatie anders is. Volgens de claimstichtingen gaat het om een substantiële vergoeding met een minimum van 500 euro per polis.

• SLECHTS KWART VERZEKERAARS FORMULEERT DUURZAAMHEIDSDOELEN VOOR BELEGGINGSBELEID

Slechts een kwart van de Nederlandse verzekeraars formuleert duurzaamheidsdoelstellingen voor het beleggingsbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

• NN START PROEF MET PREPAID AUTOVERZEKERING

Nationale-Nederlanden en Vodafone starten een proef met de prepaid autoverzekering Bundelz.

• SWIM FOR TIM DINNER INMIDDELS VOLGEBOEKT

Het Swim for Tim Dinner op 3 juli is inmiddels volgeboekt.

• INHAALSLAG OUDEREN OP SOCIAL MEDIA

Acht op de tien Nederlanders van 12 jaar of ouder maken gebruik van sociale netwerken als WhatsApp, Facebook of Twitter. De afgelopen jaren is het gebruik hiervan onder ouderen toegenomen, terwijl dit onder jongeren nauwelijks is veranderd. Dat meldt het CBS bij het verschijnen van de publicatie ICT, Kennis en Economie 2017.