"Herziening Wbft mooie aanleiding voor herinvoering overheidsbijdrage toezichtskosten" Colinda Rosenbrand (OvFD) op twitter

"Evaluatieonderzoek 'markteffecten provisieverbod complexe producten' negeert de innovatieslagen die zijn gemaakt"

1.125 EURO VOOR HYPOTHEEKADVIES IN KADER BEHEER

Bestaande klanten die geen adviseur meer hebben, betalen bij de intermediairlabels van ABN Amro gemiddeld 1.125 euro als er in het kader van het beheer toch opnieuw advies gegeven moet worden. Eventuele 'kosten gericht op afsluiten product' bedragen gemiddeld 850 euro. Dat is op te maken uit het dienstverleningsdocument hypotheekvraag van Direktbank, Florius en MNF Bank.

28 oktober 2013

VVP was verbaasd dvd's van deze met financieel adviseurs samenwerkende hypotheekaanbieders tegen te komen. Gevraagd om een toelichting zegt Florius: "Onze producten en diensten zijn alleen verkrijgbaar via het onafhankelijk intermediair waarmee wij een samenwerking hebben. Wij hechten veel waarde aan kwaliteit, transparantie en kiezen daarom voor het onafhankelijke intermediair voor een optimale dienstverlening en advisering aan klanten. Echter willen wij bestaande klanten zonder een intermediair (bijvoorbeeld doordat het intermediair failliet is of zijn ondernemingsactiviteiten heeft gestaakt) ook goed helpen. In het kader van beheer heeft ook deze klant mogelijk opnieuw advies nodig en nemen wij onze verantwoordelijkheid.

In deze hoedanigheid vervult Florius dan de rol van bemiddelaar/adviseur. Omdat wij het belangrijk vinden dat klanten weten wat zij van Florius kunnen en mogen verwachten, hebben wij een dienstverleningsdocument."

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Interessant businessmodel. Uiteindelijk eindig je dus als klant altijd als directe klant van Florius.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

De gedachte om die klanten te verwijzen naar de adviseurs waarmee Florius nog wel "samenwerkt" is niet opgekomen? Dat zal in veel gevallen voor die klant goedkoper, kwalitatief beter en praktischer zijn.

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Precies ook mijn gedachte Albert. Maar dan geef je iets aan een onafhankelijk kantoor die misschien wel oversluit als de voorwaarden niet meer concurrerend zijn. En daarmee is het bewijs geleverd dat de AFM moet ingrijpen en alle onafhankelijken in dit land wettelijk toegang geeft in alle systemen van alle banken om beheertaken (waaronder mutaties) te kunnen uitvoeren. Hoelang gaat deze kolder nog door voordat we worden gehoord?