ODIN: AANTAL KIFID-ZAKEN EXPLODEERT

Volgens Stichting Odin, die elk jaar een analyse maakt van alle klachtenraportages van een aantal verzekeraars, neemt het aantal klachten fors toe.

2 november 2013

De klachtenrapportage maakt deel uit van het Keurmerk Klantgericht Verzekeren (KKV) "In 2012 is bij 60 procent van de onderzochte verzekeraars het aantal klachten gestegen. Ten opzichte van 2010, het jaar van de start van het KKV, is het totaal aantal klachten bij verzekeraars met ongeveer 20 procent toegenomen. Op basis van het aantal klachten per 10.000 verzekeringen, is de top 5 in 2012 voor; Nationale-Nederlanden, Delta Lloyd, Aegon, Ohra en Generali. Het aantal KiFiD zaken is in 2012 geëxplodeerd. Er is sprake van een toename van maar liefst 67 procent. De top 5 in 2012 is voor; Aegon, ASR, Centraal Beheer, Interpolis en Reaal."
Volgens Odin zijn er ook opvallend grote verschillen in het toewijzen van klachten. "Geeft Aegon aan maar liefst 85 procent van alle klachten te hebben toegewezen, bij ABN Amro verzekeringen is dat slechts 18 procent", aldus Odin. "Tenslotte was het bij verschillende verzekeraars weer een hele toer om de klachtenrapportage te vinden en wordt nog steeds in de ene rapportage gesproken over verzekeringen (de juiste omschrijving) en bij de ander over verzekerden. Bij verzekeraar Ditzo werkt de link naar de rapportage in het geheel niet. Het is bij Ditzo in de afgelopen drie jaar sowieso niet gelukt om een juiste klachtenrapportage te vinden. Tenslotte valt op dat verzekeraars vaak een eigen format kiezen voor de presentatie van de cijfers. Daardoor is de rapportage soms niet compleet en lastig te vergelijken met andere verzekeraars. Het zou daarom goed zijn als het KKV haar leden motiveert ook dezelfde lay-out te gebruiken."

Ron van Kesteren / Stichting toetsing verzekeraars

Goed dat Odin een vergelijking maakt van de klachtenrapportages en daarover publiceert. Dit draagt bij aan de transparantie over de kwaliteit van de dienstverlening van verzekeraars.
Een nuancering is op zijn plaats. De Stv wijst er bij de beoordeling van verzekeraars steeds op dat zij zoveel mogelijk klachten van klanten registreren. Elke uiting van onvrede zien wij als een klacht. De bedoeling van de uitgebreide registratie is dat verzekeraars input krijgen om hun dienstverlening te verbeteren.
De stijging van het aantal geregistreerde klachten is dus geen goede indicatie van een grotere ontevredenheid van klanten, omdat de wijze van registreren in de afgelopen jaren verschillend was.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.