"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

ALTIJD TOESTEMMING KLANT NODIG VOOR ABONNEMENT

De AFM benadrukt op haar site de spelregels inzake service-abonnementen nog eens naar aanleiding van de uitzending zaterdag van 'Kassa'. "Het is extra belangrijk kritisch naar het aangeboden serviceabonnement te kijken als je een adviseur al eerder (voor 2013) via provisie hebt betaald."

8 december 2013

De toezichthouder: "Consumenten kunnen een serviceabonnement aangeboden krijgen door hun financieel adviseur. Bij zo’n abonnement betaal je periodiek een bedrag, waar bepaalde dienstverlening tegenover staat. Dit roept geregeld vragen op, zo bleek zaterdag 7 december ook tijdens de uitzending van het televisieprogramma Kassa. Waar moet je op letten bij een serviceabonnement?

Vanaf 2013 betaal je voor sommige producten direct voor financieel advies. Je adviseur ontvangt dan geen provisie meer van banken of verzekeraars. Hij kan dan echt in jouw belang adviseren.

Een adviseur kan ervoor kiezen om bepaalde diensten via een serviceabonnement in rekening te brengen. Het is belangrijk dat adviseurs duidelijk maken wat je kunt verwachten van een serviceabonnement. Vraag zelf ook na welke diensten je krijgt tegen welke prijs. En welke diensten geen onderdeel uitmaken van het abonnement.

Een serviceabonnement kan toegevoegde waarde hebben, als er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Zeker bij langlopende financiële producten, zoals een hypotheek, kan het raadzaam zijn om met enige regelmaat met de adviseur te kijken of de hypotheek nog passend is. Voor dit soort gesprekken moet je anders los betalen.

Het is extra belangrijk kritisch naar het aangeboden serviceabonnement te kijken als je een adviseur al eerder (voor 2013) via provisie hebt betaald. Om te voorkomen dat je dubbele kosten betaalt, moeten adviseurs rekening houden met deze provisie bij het aanbieden van een serviceabonnement. Afhankelijk van de hoogte van deze provisie, wordt gekeken of een abonnement en de prijs daarvan wel gepast is.
Je bent nooit verplicht om een serviceabonnement af te sluiten. Dat kan wel betekenen dat je geen gebruik kunt maken van de diensten die in het abonnement worden aangeboden, of dat je er een aparte rekening voor krijgt. Het kan ook gebeuren dat je op zoek moet naar een andere adviseur.
Voor het afsluiten van een serviceabonnement is jouw expliciete toestemming nodig. Een adviseur kan dus niet eenzijdig een overeenkomst met je aangaan. Als je bijvoorbeeld niet reageert op een brief waarin een serviceabonnement wordt aangeboden, mag een adviseur er niet automatisch vanuit gaan dat je instemt met dit abonnement."

Overigens twitterde Christian Bouter van Advieskeuze.nl naar aanleiding van de uitzending: 'Waarom zit er weer geen branchevereniging van onafhankelijk adviseurs aan tafel bij #KassaTV?'

Directeur Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars twitterde: 'Goed optreden afm in Kassa. Geluk bij ongeluk is dat we hier nu wel bewuste consumenten zien die vragen stellen over 10 euro.'

Rob Bastian / AVA

Zou de AFM ook de volgende misstand willen beoordelen:
Bancaire provisie vallend onder overgangsregeling wordt voor een fooi afgekocht terwijl wij destijds -bewust- hebben afgezien van hoge afsluitprovisies. Hetzelfde geldt voor beleggingshypotheken op basis van beleggingsfondsen ipv woekerpolissen.

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.