ALTIJD TOESTEMMING KLANT NODIG VOOR ABONNEMENT

De AFM benadrukt op haar site de spelregels inzake service-abonnementen nog eens naar aanleiding van de uitzending zaterdag van 'Kassa'. "Het is extra belangrijk kritisch naar het aangeboden serviceabonnement te kijken als je een adviseur al eerder (voor 2013) via provisie hebt betaald."

8 december 2013

De toezichthouder: "Consumenten kunnen een serviceabonnement aangeboden krijgen door hun financieel adviseur. Bij zo’n abonnement betaal je periodiek een bedrag, waar bepaalde dienstverlening tegenover staat. Dit roept geregeld vragen op, zo bleek zaterdag 7 december ook tijdens de uitzending van het televisieprogramma Kassa. Waar moet je op letten bij een serviceabonnement?

Vanaf 2013 betaal je voor sommige producten direct voor financieel advies. Je adviseur ontvangt dan geen provisie meer van banken of verzekeraars. Hij kan dan echt in jouw belang adviseren.

Een adviseur kan ervoor kiezen om bepaalde diensten via een serviceabonnement in rekening te brengen. Het is belangrijk dat adviseurs duidelijk maken wat je kunt verwachten van een serviceabonnement. Vraag zelf ook na welke diensten je krijgt tegen welke prijs. En welke diensten geen onderdeel uitmaken van het abonnement.

Een serviceabonnement kan toegevoegde waarde hebben, als er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Zeker bij langlopende financiële producten, zoals een hypotheek, kan het raadzaam zijn om met enige regelmaat met de adviseur te kijken of de hypotheek nog passend is. Voor dit soort gesprekken moet je anders los betalen.

Het is extra belangrijk kritisch naar het aangeboden serviceabonnement te kijken als je een adviseur al eerder (voor 2013) via provisie hebt betaald. Om te voorkomen dat je dubbele kosten betaalt, moeten adviseurs rekening houden met deze provisie bij het aanbieden van een serviceabonnement. Afhankelijk van de hoogte van deze provisie, wordt gekeken of een abonnement en de prijs daarvan wel gepast is.
Je bent nooit verplicht om een serviceabonnement af te sluiten. Dat kan wel betekenen dat je geen gebruik kunt maken van de diensten die in het abonnement worden aangeboden, of dat je er een aparte rekening voor krijgt. Het kan ook gebeuren dat je op zoek moet naar een andere adviseur.
Voor het afsluiten van een serviceabonnement is jouw expliciete toestemming nodig. Een adviseur kan dus niet eenzijdig een overeenkomst met je aangaan. Als je bijvoorbeeld niet reageert op een brief waarin een serviceabonnement wordt aangeboden, mag een adviseur er niet automatisch vanuit gaan dat je instemt met dit abonnement."

Overigens twitterde Christian Bouter van Advieskeuze.nl naar aanleiding van de uitzending: 'Waarom zit er weer geen branchevereniging van onafhankelijk adviseurs aan tafel bij #KassaTV?'

Directeur Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars twitterde: 'Goed optreden afm in Kassa. Geluk bij ongeluk is dat we hier nu wel bewuste consumenten zien die vragen stellen over 10 euro.'

Rob Bastian / AVA

Zou de AFM ook de volgende misstand willen beoordelen:
Bancaire provisie vallend onder overgangsregeling wordt voor een fooi afgekocht terwijl wij destijds -bewust- hebben afgezien van hoge afsluitprovisies. Hetzelfde geldt voor beleggingshypotheken op basis van beleggingsfondsen ipv woekerpolissen.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.