"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

AFM: BEDRIJVEN MOETEN AF VAN ANGSTCULTUUR

De AFM ziet een angstcultuur bij financiële dienstverleners en instellingen, die uit angst fouten te maken leidraden en aanbevelingen van de toezichthouder letterlijk implementeren terwijl de normen open zijn. De AFM wil via dialoog graag verandering in de situatie brengen, schrijven Ruud de Hollander en Ivo Thijssen van de toezichthouder in De Compliance Officer.

23 december 2013

De Hollander en Thijssen: "Steeds vaker ontvangt de AFM signalen dat er sprake is van een zekere 'angstcultuur' bij ondernemingen. De angst zou er vooral in zitten dat men geen fouten durft te maken om conflicten met de toezichthouders (AFM en DNB) te voorkomen. Deze angst heeft ertoe geleid dat bij diverse ondernemingen leidraden van de AFM met een interpretatie van open normen strikt en letterlijk als verplichte regels zijn geïnterpreteerd. Elke aanbeveling of advies van de AFM in formele documenten, Q&A's en nieuwsbrieven lijkt soms als een rule bases norm te worden geïmplementeerd. Dit stimuleert het internaliseren van het klantbelang niet.

"Als toezichthouder moeten we hier ook naar onszelf kijken en nadenken of onze leidraden, richtlijnen, aanbevelingen en adviezen voldoende ruimte bieden voor verschillende manieren van implementatie. En of het voor de markt duidelijk is 'dat er ook andere wegen naar Rome leiden' op basis van de open norm. Ook ons handelen als toezichthouder kan hiertoe hebben bijgedragen. Zijn we helder en duidelijk geweest over wanneer we tot onderzoeken en eventuele maatregelen besluiten? We willen over dit onderwerp graag de dialoog aangaan met de markt, want het is niet onze intentie dat de markt 'rule based' omgaat met onze aanbevelingen en adviezen."

Volgens De Hollander en Thijssen kunnen de Compliance-afdelingen van financiële bedrijven een grote rol spelen bij het voorkomen van een 'afvinkcultuur'. Voorwaarde is wel dat de bedrijfstop Compliance de ruimte laat voor principle in plaats van louter rule based implementatie van nieuwe normen en regels.

Paul Schoo / Platter-Schoo

Zou het licht dan toch gaan schijnen in 2014?

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN (1 reactie)

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.