"Maximale premieverhoging 10% sneuvelt terecht in hoger beroep"

AFM WENST UITBREIDING MIJNPENSIOENOVERZICHT

"Het wetsvoorstel pensioencommunicatie zorgt voor pensioeninformatie die consumenten beter in staat stelt een goede financiële planning voor de oude dag te maken", aldus de AFM in haar consultatiereactie aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wel vraagt de AFM aandacht voor een goede en snelle uitbreiding van mijnpensioenoverzicht.nl.

16 januari 2014

De AFM  zegt positief te zijn over de voorgestelde wijzigingen. "Pensioeninformatie sluit door het nieuwe wetsvoorstel beter aan op het doel: de consument in staat stellen een goede financiële planning voor zijn oude dag maken. Drie belangrijke vragen die pensioeninformatie moet beantwoorden zijn: (1) hoe veel krijg ik, (2) is dit genoeg en (3) wat moet ik doen als dit niet genoeg is? Op dit moment sluit pensioeninformatie nog niet altijd aan op de (informatie)behoefte van de deelnemer. Daardoor heeft de deelnemer te weinig handvatten om zelf actie te ondernemen financieel te plannen voor zijn oude dag."

De AFM steunt de nieuwe eisen die aan pensioenuitvoerders worden gesteld om de informatie effectiever te maken. "Alle pensioeninformatie moet correct, duidelijk en evenwichtig zijn. En pensioenfondsen en pensioenverzekeraars moeten de informatie tijdig verstrekken of beschikbaar stellen."
"Mijnpensioenoverzicht.nl bevat alle opgebouwde AOW en werknemerspensioen en wordt steeds verder uitgebreid naar een pensioendashboard met nieuwe functionaliteiten, zoals inzicht in koopkracht en risico’s. De AFM vindt het van groot belang dat de uitbreiding van www.mijnpensioenoverzicht.nl snel en goed plaatsvindt. Het zal de belangrijkste informatiebron worden voor deelnemers. De organisatie die het pensioenregister gaat transformeren naar een pensioendashboard moet dan ook een flinke verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen", aldus de toezichthouder, die vindt dat de nieuwe basisinformatie over de pensioenregeling op de website van pensioenuitvoerders beschikbaar moet zijn. "Verdere transparantie helpt deelnemers bij het beantwoorden van vragen en stelt mensen beter in staat pensioen als arbeidsvoorwaarde mee te wegen. Wanneer deze informatie deels gestandaardiseerd is, kan een werknemer met een pensioenvergelijker eenvoudiger zijn oude en nieuwe pensioenregeling met elkaar vergelijken."

Bert Groothuis / Verzuimresultaat.nl

Het zou inderdaad wenselijk zijn dat elke nederlander weet hoeveel hij krijgt, dit voldoende is en welke mogelijkheden hij heeft om bij pensioengaten of problemen mogelijk mag en kan bijsparen op welke wijze. Echter zou wat mij betreft ook verplicht, open, helder en eerlijk mogen worden vermeld wat het echte pensioenvermogen van het individu is, hoeveel er per jaar wordt ingelegd en ......welke kosten er worden afgetrokken door het pensioenfonds. De volgende stap is dan bij welk pensioenfonds je je zuurverdiende pensioengeld laat renderen op basis van vrije keuze. Dan praat je over marktwerking en kunnen mensen veilig en transparant het eigen pensioen opbouwen en bewaken.

Chris Jagers / Summa Adviesgroep

Naar mijn mening is het een volkomen verkeerde en heilloze weg om twee hoofdredenen:
De wijze en de inhoud van de pensioen informatie die nu wordt gecommuniceerd is vrijwel geheel bepaald in de Pensioenwet. De communicatie van deze systemen en systeemfouten kan dus veel beter op dat niveau worden aangepakt. Daarin zou een open norm met minimum eisen en marktwerking zeer wel passen.
Ten tweede is het doel van deze communicatie irrealistisch. Een reeel doel zou kunnen zijn de inkomsten na het ingaan van pensioen helder weer te geven. Dat is lastig genoeg. (voorbeeld de huidige werking van de ANW in relatie tot nabestaandenpensioen). Het is echter onmogelijk de vraag te beantwoorden of het pensioen voldoende is omdat in die overweging ook uitgaven van doorslaggevend belang zijn. Daar komt bij dat ook het eventuele vermogen van de gerechtigde een rol speelt. Ik ben een groot voorstander van helder inzicht van ieders financiele positie op lange termijn. En dus vindt ik het beter bewustzijn te creeren bij de deelnemer dat hij/zij zelf eindverantwoordelijk is voor zijn/haar financieel welbevinden. Er zijn adviseus en financieel planners genoeg die zeer wel in staat zijn duidelijk te maken hoe de verwachtingen dienen te zijn. Het initiatief daartoe hoort echter thuis bij de deelnemer.

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Voor de ca. 5% hardcore doe het zelf financieel planners (ik noem geen namen) een prachtige ontwikkeling.

• DE VEREENDE ZIET MARKT GROEIEN (1 reactie)

"Na de herpositionering van afgelopen jaar laat de Vereende zien dat de verbeterde naamsbekendheid resulteert in betere vindbaarheid. Hierdoor kan de Vereende haar maatschappelijke taak nog beter vervullen. "Aldus de Vereende bij de publicatie van het jaarverslag 2016.

• MOVIR HOUDT WEER ACTIE 'UW OPTIERECHT+'

Movir verruimt de voorwaarden tijdens de jaarlijkse actie ‘Uw Optierecht+’. Tot 22 september 2017 kunnen verzekerden zonder gezondheidsvragen het verzekerd bedrag van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) verhogen.

• SANDER KERNKAMP NIEUWE CEO ABN AMRO VERZEKERINGEN

Sander Kernkamp (46) is benoemd tot ceo van ABN Amro Verzekeringen. Kernkamp volgt Hanneke Jukema op, die eerder heeft besloten om een nieuwe uitdaging te zoeken buiten het bedrijf.

• “STOP MET EEN POLISJE HIER EN EEN POLISJE DAAR”

Volop voer voor ondernemers. Dat bood de woensdagmiddag gehouden derde VVP Dag van het Topadvies.

• VERBOND WERKT AAN SOLIDARITEITSMONITOR

Het Verbond van Verzekeraars ontwikkelt een Solidariteitsmonitor.