AFM LEGT DELA FORSE BOETE OP VOOR MISLEIDING

De AFM heeft Dela een boete van 500.000 euro opgelegd omdat Dela in de periode van 14 maart 2013 tot en met 3 juni 2013 informatie heeft verstrekt over het Coöperatiespaarplan, waaruit consumenten niet konden afleiden dat het spaarplan een verzekering is.

15 juli 2014

De AFM noemt dit misleidende informatie. Het gebeurde via de website van Dela, via een website van derden, via Google-advertenties en via een spandoek op het Muntplein in Amsterdam.

AFM: "Financiële instellingen moeten in hun uitingen over financiële producten consumenten correct, duidelijk en niet-misleidend informeren. Dela heeft deze norm in haar communicatie over het Coöperatiespaarplan geschonden. Hierdoor kunnen consumenten op het verkeerde been zijn gezet over het type product en over de risico’s die ze liepen. Doordat uit de informatie onvoldoende bleek dat het om een verzekering ging, kon de indruk bij consumenten zijn ontstaan dat hun inleg viel onder het depositogarantiestelsel. Dit stelsel schrijft voor dat consumenten hun spaargeld tot 100.000 euro terugkrijgen als een bank failliet gaat. Verzekeringen vallen hier echter niet onder. Dela verstrekte wel informatie over het toepasselijke beschermingsregime bij verzekeringen, de zogenoemde opvangregeling, maar gebruikte daarbij bewoordingen die meer zekerheid suggereren dan de opvangregeling daadwerkelijk biedt."

Voor deze overtreding geldt een basisbedrag van 500.000 euro, aldus de AFM. Het basisbedrag kan worden verhoogd of verlaagd als de ernst of duur van de overtreding, of de mate van verwijtbaarheid daartoe aanleiding geven. In dit geval ziet de AFM geen aanleiding om het basisbedrag te verhogen of te verlagen op grond van de ernst van de overtreding of van de verwijtbaarheid. Bij het vaststellen van de hoogte van de boete houdt de AFM ook rekening met de omvang en de draagkracht van de overtreder. De omvang en draagkracht van Dela zijn voor de AFM geen reden om de boete te verlagen.

Tags: afm / dela

MEER LAATSTE NIEUWS

Volg VVP op twitter via: www.twitter.com/vvpvandaag

René Vos / René Vos Advies

Draagt Elkanders LAsten betekent volgens mij DELA.
Ben benieuwd wie deze last gaat dragen : de marketing sfdeling en directie die het goedkeurde of de verzekerden van Dela of allemaal samen?
Denk niet dat we ooit het antwoord zullen horen maar ik heb wel zo' n idee.

Frans Lampe / Algemeen Assurantiekantoor Lampe - Dordrecht ( anno 1920 )

Las vanmorgen in het AD dat DELA naar de rechter stapt, ben benieuwd. http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3689740/2014/07/15/Verzekeraar-DELA-voor-half-miljoen-beboet.dhtml

Geert Sijbring / admicon Hypotheken en verzekeringen

Heb maandag net een rechtszaak achter de rug met DELA, DELA heeft mij voor de rechter gedaagd , omdat ik niet bereid ben de terug boeking van een geroyeerde doorleef polis te betalen. De klant die Dela belde, om een kleine achterstand in te lopen (was ontslagen door de crisis) is door Dela gevraagd om een nieuwe te sluiten via internet , en de oude polis er maar uit te laten lopen wegens wanbetaling. Ik de terugboeking. En DELA de nieuwe polissen! DELA VOOR ELKAAR! (behalve de Adviseur dan)
Zo gaan vele maatschappijen om met het vroegere distributiekanaal. Er zijn nu maatschappijen die de terugboeking verhalen bij de klant , als de tussen persoon reeds is ten onder gegaan aan het provisie verbod.
Ja Jeroen Dijsselbloem we zijn op de goede weg.
Geert Sijbring

.

Peter van Dam / particulier

Ik vrees dat DELA geldnood heeft en aan dit product te onder gaat. Het rendement op geld is zo laag en onder de huidige Basel akkoorden mag DELA niet speculeren. Met de dalende marktrente kunnen zij straks niet meer uitkeren. Paerel leven en nu Conservatrix gingen Dela inmiddels voor.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.