quote

"Sommige risico's zijn écht nieuw" Robin van Beem (Polis Advocaten) op VVP Dag van het Topadvies

stelling

"Verzekeraars moeten eindelijk schoon schip maken bij woekerpolissen"

nieuws

VERZEKERAARS ZETTEN MES IN INBOEDELDEKKING

Het is afgelopen met de uitgebreide inboedelverzekeringen die verzekeraars jarenlang op de markt brachten. Mensen krijgen hierdoor plotseling te maken met flinke verhogingen van het eigen risico. Smartphones en tablets zijn nog maar beperkt verzekerd en voor consumenten-elektronica wordt minder lang de nieuwwaarde uitgekeerd. Aldus Independer.

 


25 augustus 2014

Tot voor kort breidden veel verzekeraars hun inboedeldekkingen steeds verder uit. Hierdoor konden mensen zich makkelijker verzekeren tegen bijvoorbeeld schade aan kapotgevallen smartphones, verloren sieraden of met koffie besmeurde laptops. Veel consumenten lieten zich hierdoor verleiden om tegen een kleine meerpremie zo’n uitgebreide dekking af te sluiten.
“Aan die trend is nu definitief een einde gekomen”, zegt Suzan Samson van Independer. “Mensen weten steeds beter wanneer ze kunnen claimen en dat doen ze ook. Verzekeraars droegen hier zelf aan bij met wervende reclamespotjes. De viltstifttekening van je dochtertje op de muur, kwijtgeraakte spullen en zelfs dingen die je zelf uit je handen laat vallen; de uitgebreide all-risk polis vergoedde de schade meestal wel. Dat beginnen verzekeraars nu in hun portemonnee te voelen. Verschillende partijen nemen daarom snel maatregelen en versoberen hun polisvoorwaarden op dat gebied. En dit is nog maar het begin. Als belangrijke verzekeraars hun voorwaarden zo beperken zullen andere partijen zeker volgen.”
Aegon verhoogde onlangs de premies en schrapte de dekking voor verlies. Klanten die schade aan consumentenelektronica niet laten herstellen bij een Aegon Schade Service-bedrijf moeten nu een eigen risico betalen.
Reaal introduceert in september eveneens een eigen risico maar dan meteen voor alle schades. Daarnaast beperkt de verzekeraar uitkeringen bij schade aan consumenten-elektronica, sieraden, overige kostbaarheden en contant geld. Ook verzekeraar Zelf verhoogde eerder het eigen risico, beperkte de dekking op sieraden en verkortte de nieuwwaarde-periode voor consumenten-elektronica.
 

reacties

Mark van den Broek / EFeM verzekeringen

Wat gek dat zowel Reaal als Zelf dat doen......Is toch allemaal dezelfde verzekeraar !!!!

Ken Yorukseven / FIZA Financiële Zaken

Biedt weer ruimte voor andere partijen om zicht te onderscheiden die het nog wel blijven bieden..... het kaf van het koren.

Wil Rotteveel / Rotteveel Verzekeringen & Hypotheken

Het zijn uiteraard slimme mensen die deze dekkingen bedacht hebben, doch echt logisch denken kunnen ze schijnbaar niet.
Dit was te verwachten, iedereen gaat claimen als er weer een nieuwe Iphone uitkomt etc..
Op manier gaat men slordigheid van mensen belonen. Middels verhoging van premies en/of eigen risico probeert men het nu weer in te dammen. Gevolg veel gezeur bij de adviseur, en veel fraude gevallen.
Slim bezig?

Ken Yorukseven / FIZA Financiële Zaken

Op zich niets mis mee met zo een verzekering, ik heb mijn laptop en mobiel ook al jaren verzekerd, zijn toch kostbare apparaten, en zoals met kostbare spullen hoort verzeker je het; kijk er zijn altijd mensen die misbruik ervan maken, maar dat is met alles zo, of het om een mobieltje gaat of om toeslag, wachtgeldregeling, salaris/bonus of een uitkering. Maar wil dit dan zeggen dat je het moet afschaffen ??? er is toch ook een elektronica dekking op de bedrijfspolis, dan wordt het begin van het einde.
Mijn idee is wel dat het inderdaad te goedkoop is, dus premie aanpassing lijkt me wel aan de orde.

Berend Tooms / Assurantiehuis Adviesgroep

Er wordt gefocust op deze items. Uiteraard vraag ik me ook wel eens af waar dat naar toe moet.
Veel van deze verzekeraars hebben hun zaakjes verre van op orde. Al decennia wordt er door velen van hen geen inboedelwaardemeter (IWM) meer gezonden.
Mooi voorbeeld is een gezin (inmiddels 3 kinderen) nog verzekerd is op basis van een (zelf opgegeven) waarde van zo'n 18 jaar geleden, op basis waarvan inmiddels door een wijziging bij betreffende verzekeraar op basis van die over de duim opgave garantie tegen onderverzekering verstrekt is (10duizenden polissen schat ik). Op de polis nu (wel geïndexeerd) 23.780,- (Euro's). Incl. max €6.000 sieraden en €12.000 audiovisueel. Een nieuwe klant komt volgens de mij bekende gegevens op bijna 2,5 keer zoveel uit.
Ook nu weer 1 voor mij, andere verzekeraar. Opgave wel IWM in 2005, "verzekerde som" €28.000,- (incl dezelfde maxima), zou nu €52.450 moeten zijn. Te lui om een waardemeter te sturen dus en nieuwe klanten betalen zo maar 2 keer zoveel. Ook een puntje!
Met een juiste tariefstelling zou er zoveel meer mogelijk zijn. Blijft natuurlijk dat schade door vallen en andere gebeurtenissen op telefoons en tablets extreem is.

Wil Rotteveel / Rotteveel Verzekeringen & Hypotheken

Beste Ken,
Een verstandig mens verzekerd alleen die risico's die hij of zij niet kan of wil dragen. Dus heb ik een hoesje o.i.d. om mijn tablet en smartphone, voor minder dan € 20,--, en ben ik bewust waar ik ze neer leg.

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

  Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

 • WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

  "De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

 • KIFID: NN SCHIET TEKORT IN INFORMATIEPLICHT

  Het College van Beroep van Kifid is van mening dat Nationale-Nederlanden tekort is geschoten in haar informatieplicht bij de totstandkoming van een beleggingsverzekering. Eerder was de Geschillencommimsie van Kifid ook al deze mening toegedaan.

 • CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

  Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

 • REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

  De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer. 

 • MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

  De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.   

 • PAY-HOW-YOU-DRIVE POLIS VAN VKG

  VKG heeft een pay-how-you-dreve autoverzekering ontwikkeld die het rijgedrag volgt en bedoeld is voor jonge automobilisten.

 • BEROEPSVERBOD VOOR DRIE BANKIERS (1 reactie)

  De Tuchtcommissie Banken heeft drie bankiers een beroepsverbod opgelegd.

 • NIVRE REGISTER-DESKUNDIGE IN DE MAAK

  Het Nivre opent een register voor professionals die zich bezig houden met herstelgerelateerde dienstverlening in de letselschade. 

 • KEEP CALM AND GET ADVICE

  Deze week heeft de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, haar leden voorzien van een modeltekst die zij kunnen gebruiken om met klanten te communiceren over het onderwerp 'aflossingsvrije hypotheek'. 

Meer nieuws...