quote

"Sommige risico's zijn écht nieuw" Robin van Beem (Polis Advocaten) op VVP Dag van het Topadvies

stelling

"Verzekeraars moeten eindelijk schoon schip maken bij woekerpolissen"

nieuws

GARANTIEPOLIS NIET ZOMAAR OPGEVEN

Volgens de AFM zijn er adviseurs die bij hersteladvies adviseren een beleggingsverzekering met garantie om te zetten naar een beleggingsfonds zonder garantie. De toezichthouder roept de klant op goed na te denken of hij in een beleggingsfonds wil.

 


7 oktober 2014

AFM-woordvoerder Marcel Proos in zijn column op OverGeld.nl: "Een goede adviseur zorgt ervoor dat je een goede oplossing voor je woekerpolis krijgt. Hij kan je prima uitleggen in welk product je stapt en hij kan ervoor zorgen dat je niet van de regen in de drup belandt. Je schiet er bijvoorbeeld niets mee op als je je beleggingsverzekering met garantie inruilt voor een beleggingsfonds zonder garantie. De AFM ziet soms wel partijen die dergelijke producten aanbieden aan consumenten die een beleggingsverzekering hebben. Vraag je ook altijd af of je überhaupt wel in een beleggingsfonds wilt stappen. Als je belegt neem je tenslotte risico’s. Wil je dat wel? Of wil je eigenlijk meer zekerheid, en helemaal niet beleggen? Vraag altijd door. Wat doet het product dat wordt geadviseerd precies? Wat zijn de randvoorwaarden waaraan je moet voldoen, wat zijn de garanties? En welke risico’s neem je als je het product koopt? En vraag bedenktijd. Zo voorkom je – nog een keer - mogelijke teleurstellingen in de toekomst."

reacties

Paul Schoo / Platter-Schoo

Trek die lijn eens even door AFM. Er worden steeds meer collectieve pensioenregelingen aangeboden zonder enige vorm van garantie!!! Er wordt gewoon geen keuze neergelegd. Men moet mee in de verraderlijke lifecycle modellen. Eind van de cycle wordt er veel belegd in staatsleningen. Laten we daar als pensioenfondsen nou nog een heleboel op moeten afboeken (Zuid Europa). De AFM is verantwoordelijk voor het debacle wat gaat ontstaan. Pensioenen zonder garantiekeuzes waar de bodem onderuit is.

Rob Goedhart

Ik heb maar weer een groot aantal klompen besteld. Want iedere dag breken er wel een paar!

Wat een waanzin is dit!? De consument, die nooit bewust gekozen heeft voor een beleggingsverzekering (want - zoals ik iemand laatst hoorde zeggen - er bestaat een contradictie tussen verZEKERen en beleggen), moet nu bij een hersteladvies alert zijn op wat zijn 'adviseur' hem adviseert? Kom op AFM: als jullie weten van dit soort praktijken pak die adviseurs dan aan! In wat voor een land leven we eigenlijk?!

Gerrie Wilts / Assurantie adviesbureau De Hoop

ASR heeft mijn klanten, rechtstreeks benaderd met het voorstel om hun mixfonds met garantie om te zetten naar een mixfonds zonder garantie met een half procent minder kosten als lokker.

Assurantie adviesbureau De Hoop
Gerrie Wilts

Rob Goedhart

@Gerrie

hebben ze daarbij ook duidelijk uitgelegd dat een garantie bieden (wat) meer geld kost (omdat de verzekeraar het garantierisico loopt) en ze daarom het fonds zonder garantie goedkoper konden aanbieden en hebben ze toen duidelijk de voor- en nadelen van (geen) garantie uitgelegd en hebben ze toen de klant een heldere keuze laten maken?

Ik ben hier benieuwd naar omdat we vanuit Geldbelangen dit soort zaken aan het licht willen brengen.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

@ Gerrie, ik heb een aantal ouwe Waerdye's lopen (een jeugdzonde) met 100% restitutie, waar nu bij het nieuwe product de prognose nauwelijks hoger is dan de gegarandeerde restitutie. Deze relaties hebben van ons in 2007 ( ik was er vroeg bij) een advies gehad, in 2012 heb ik nogmaals de polishouders benaderd, voor een kosteloos advies. Nu worden zij met paniekverhalen gebeld door asr. Zonder enige schroom wordt meegedeeld dat het resultaat van beleggen ook nog wel eens beneden de 4% kan liggen. Dus : wéér een adviesgesprek bij de ongerust gemaakte klant

Aegon spoort mij nu trouwens aan tot hersteladvies op spaarhypotheken, omdat zij vanuit de hybride productvorm kennelijk niet kunnen zien welke relaties daadwerkelijk beleggen en welke in het hypotheekrentefonds zitten. Als die ook gaan bellen hebben we er weer een hoop zinloos werk bij.

Afgezien van de maatschappijperikelen: deze mededeling komt rijkelijk laat, ik meen dat Aegon al eens uitgebreid had geageerd tegen Brand New Day, die garantiepolissen oversloot naar hun bancaire oplossing.

Adriaan Clemens / Clemens Financieel Advies

Veel van die garanties blijven steken op 1% a 1,5% netto rendement. En alleen op de einddatum, tussentijds geen enkele garantie. Het is dus vaak beter om te kiezen voor een Termijndeposito of vaak nog beter: Spaarhypotheek. Maar die oplossingsrichting ben ik in alle brieven van verzekeraars over hersteladvies nog niet tegengekomen.

Ook tussenpersonen (niet alle!) bezondigen zich op een schandalige manier aan de hersteladviesomgeving van bijvoorbeeld ASR. Klik klik en klaar is het advies. Even EUR 350,- afrekenen, en de klant heeft de ene beleggingsverzekering ingewisseld voor de andere. Neutraal profiel, daar voldoet iedereen aan als je de vragen juist stelt, dus mixfonds en klaar.
De klant komt er over en jaar of 10 wel achter dat hij opnieuw bedrogen is.

En de AFM heeft nog geen onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de hersteladviezen.

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

  Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

 • WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

  "De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

 • KIFID: NN SCHIET TEKORT IN INFORMATIEPLICHT

  Het College van Beroep van Kifid is van mening dat Nationale-Nederlanden tekort is geschoten in haar informatieplicht bij de totstandkoming van een beleggingsverzekering. Eerder was de Geschillencommimsie van Kifid ook al deze mening toegedaan.

 • CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

  Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

 • REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

  De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer. 

 • MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

  De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.   

 • PAY-HOW-YOU-DRIVE POLIS VAN VKG

  VKG heeft een pay-how-you-dreve autoverzekering ontwikkeld die het rijgedrag volgt en bedoeld is voor jonge automobilisten.

 • BEROEPSVERBOD VOOR DRIE BANKIERS (1 reactie)

  De Tuchtcommissie Banken heeft drie bankiers een beroepsverbod opgelegd.

 • NIVRE REGISTER-DESKUNDIGE IN DE MAAK

  Het Nivre opent een register voor professionals die zich bezig houden met herstelgerelateerde dienstverlening in de letselschade. 

 • KEEP CALM AND GET ADVICE

  Deze week heeft de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, haar leden voorzien van een modeltekst die zij kunnen gebruiken om met klanten te communiceren over het onderwerp 'aflossingsvrije hypotheek'. 

Meer nieuws...