quote

"Sommige risico's zijn écht nieuw" Robin van Beem (Polis Advocaten) op VVP Dag van het Topadvies

stelling

"Verzekeraars moeten eindelijk schoon schip maken bij woekerpolissen"

nieuws

CONSUMENTENBOND: "LOKPOLIS STELT TELEUR"

De Consumentenbond meent dat aanbieders van levensverzekeringen met winstdeling de consument "volledig op het verkeerde been zetten" door op hun polisbladen de term 'garantierendement' te gebruiken. "De consument verwacht dat dit het minimumrendement is, maar in werkelijkheid gaan hier nog kosten vanaf." De bond roept de AFM op verzekeraars te verplichten om alleen nog te adverteren met het nettogarantierendement, het gegarandeerde rendement na aftrek van kosten.


17 oktober 2014

"Winstdelende polissen worden officieel niet tot de woekerpolissen gerekend", schrijft de bond in het artikel 'Lokpolis stelt teleur' in de Geldgids van november 2014. "Het zijn geen beleggingsverzekeringen. De premies en het gegarandeerde eindkapitaal liggen van tevoren vast. Ook liggen de kosten doorgaans onder de Wabeke-norm van 2,5 procent."

Volgens de Consumentenbond betekent dit niet dat de kopers van winstdelende polissen de teleurstellende uitkomst aan zichzelf te wijten hebben. "Veel adviseurs hebben op basis van veel te optimistische prognoses het eindbedrag vastgesteld en met deze uitkomst klanten gelokt", aldus de bond. "Tussenpersonen en/of verzekeraars hadden op zijn minst tijdig kunnen waarschuwen voor de tegenvallers en een goede uitleg hiervoor moeten geven. De adviseurs hebben destijds een vorstelijke beloning ontvangen voor hun diensten. De Consumentenbond is van mening dat ze daar gedurende de looptijd ook zorg voor moeten verlenen. Als consumenten op tijd waren gewaarschuwd, hadden ze voorzorgmaatregelen kunnen nemen."

 

Grote verschillen in kosten

Op dit moment zijn er volgens de Consumentenbond zes verzekeraars die winstdelende polissen aanbieden: Conservatrix, De Goudse, Dela, Erasmus, Klaverblad en Onderlinge 's Gravenhage. Op basis van gegevens van MoneyView constateert de bond dat er grote verschillen in kosten zijn. Bij de genoemde zes aanbieders lopen de kosten uiteen van 0,8 tot 2,6 procent. In de Geldgids wordt als voorbeeld het 'Natuurlijk' Garantieplan van Conservatrix genoemd. Deze winstdelende polis biedt een garantierendement van 3,5 procent per jaar. Toch is de klant beter uit met het CoöperatiespaarPlan van Dela dat een garantie van 2,81 procent geeft. Na aftrek van de kosten ontvangt de Dela-klant 2,75 procent en bij Conservatrix 1,4 procent. Door aanbieders te verplichten alleen nog te adverteren met het nettogarantierendement zouden klanten niet meer op het verkeerde been worden gezet, meent de Consumentenbond.

reacties

Paul Schoo / Platter-Schoo

De consumentenbond heeft 13 jaar lang zitten slapen. Fijn dat ze toch nog ontwaken. Eea was vanaf 2001 nieuwe belastingstelsel al duidelijk. Daarom adviseerden wij geen levenproducten meer.

Geert Sijbring / admicon Hypotheken en verzekeringen

Heeft de consumentenbont ook al aandelen bij Dela. lijkt wel dat de consumentenbond reclame maakt. .
En ze zeggen dat adviseurs klanten lokken met hoger voorstelling van de winst. Was het niet zo dat dit wettelijk was vastgelegd dus eerst 4% rente ( later 3%) plus winstdeling samen max 8 %. . en was het niet zo dat deze winstgevende polissen werden gekoppeld aan hypotheken. en vaak lijfrentes die betaald werden uit de spaarloonregeling. dus € 51,08 betalen en dan twee keer belasting aftrek dus kosten 11 euro,( Voor de klant).
en doordat de overheid het spaarloon heeft afgeschaft zijn de opbrengsten voor de maatschappijen veel lager geworden ( en tussen personen hebben duizenden euro terug boeking gehad daardoor.)want niemand sluit meer deze polissen en niet in de laatste plaats door het provisie verbod. en dat daarom de winsten erg terug lopen. En wat verdiende de adviseur dan aan de hypotheek en traditionele polis, nou 0,7 procent over de hypotheek gelden en 4,25% premie maal duur. dus hypotheek €150000
keer 0,7% is €1050,- en de premie in dit geval € 36000 keer over de hele looptijd 4,25 % €1530.-
Samen voor de hele hypotheek € 2580,- voor ruim 30 uur werk . Wat was er mis mee. en dan ook nog het risico dat als de klant de betaling niet deed de adviseur de provisie moet terug betalen.
Nee nu gaat het goed en de klant is veeeel beter uit. ha .ha. ha.
Geert Sijbring

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

  Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

 • WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

  "De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

 • KIFID: NN SCHIET TEKORT IN INFORMATIEPLICHT

  Het College van Beroep van Kifid is van mening dat Nationale-Nederlanden tekort is geschoten in haar informatieplicht bij de totstandkoming van een beleggingsverzekering. Eerder was de Geschillencommimsie van Kifid ook al deze mening toegedaan.

 • CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

  Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

 • REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

  De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer. 

 • MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

  De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.   

 • PAY-HOW-YOU-DRIVE POLIS VAN VKG

  VKG heeft een pay-how-you-dreve autoverzekering ontwikkeld die het rijgedrag volgt en bedoeld is voor jonge automobilisten.

 • BEROEPSVERBOD VOOR DRIE BANKIERS (1 reactie)

  De Tuchtcommissie Banken heeft drie bankiers een beroepsverbod opgelegd.

 • NIVRE REGISTER-DESKUNDIGE IN DE MAAK

  Het Nivre opent een register voor professionals die zich bezig houden met herstelgerelateerde dienstverlening in de letselschade. 

 • KEEP CALM AND GET ADVICE

  Deze week heeft de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, haar leden voorzien van een modeltekst die zij kunnen gebruiken om met klanten te communiceren over het onderwerp 'aflossingsvrije hypotheek'. 

Meer nieuws...