"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

AFM: "NATURA-UITVAARTPOLIS OP EERLIJKE MANIER AFKOPEN"

Voor nieuwe natura-uitvaartverzekeringen zou de mogelijkheid moeten worden geboden om het product af te kopen als de klant dit wil, vindt de AFM.

7 november 2014

De toezichthouder: "Het is niet altijd mogelijk een natura-uitvaartverzekering af te kopen. Als dit wel kan, worden bovendien verschillende methoden gebruikt om de afkoopwaarde te bepalen. Voor nieuwe polissen zou de mogelijkheid moeten worden geboden om het product af te kopen als de klant dat wil. Het is wel belangrijk dat in dat geval ook een afkoopwaarde wordt uitgekeerd die in een eerlijke verhouding staat tot de waarde die de verzekering vertegenwoordigd."

De AFM noemt het "een positieve ontwikkeling dat verschillende verzekeraars, na overleg met ons, bezig zijn met het mogelijk maken van afkoop, dan wel het aanpassen van de afkoopmethode voor nieuwe polissen. Het is een belangrijke stap voorwaarts dat verzekeraars kritisch zijn op hun product en de benodigde acties ondernemen om hun producten aan te passen als dat nodig is".

Sinds 2009 is de premie voor natura-uitvaartverzekeringen niet meer fiscaal aftrekbaar. Voor die tijd was afkoop fiscaal zeer ongunstig en om die reden was afkoop niet toegestaan. Vanaf 2009 hebben sommige verzekeraars ervoor gekozen om afkoop wel mogelijk te maken en sommige niet. De AFM is van mening dat een eerlijke afkoopwaarde in het belang van de klant is, omdat diens situatie en wensen kunnen veranderen gedurende de vaak zeer lange looptijd van het product. Maar consumenten moeten goed afwegen of afkopen verstandig is. In sommige gevallen kan het premievrij maken van de polis een beter alternatief zijn. Onder een natura-uitvaartverzekering verstaat de AFM zowel een natura pakketverzekering als een natura sommenverzekering.

Peter Veldhuizen / veldhuizen en partners

ik verkondig al jaren, dat kleine eenvoudige natura uitvaartverzekeringen afgekocht moeten kunnen worden, tot bijvoorbeeld € 1000- zonder eventuele fiscale gevolgen.. Hoeveel mensen hebben wel 2 dienstenpakketten bij 2 verzekeraars of uitvoerders. Eigenlijk is een uitvaartverzekering een complex product, waarbij een klant eigenlijk advies moet hebben, maar door uurtje factuurtje zal hij het advies vaak niet nemen.
Om nu vele kleine leven polissen te saneren/af te kopen,(< € 100-) bespaart in de toekomst veel administratief werk en verdwijnt in de toekomst de kleine polissen niet op de grote hoop bij verzekeraars, welke eigenlijk bij overlijden al tot uitkering hadden moeten komen. Uitkeren met de warme hand.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Goed idee! Die kleine polissen raken maar al te vaak in het vergeetboek.

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.