AFM: "NATURA-UITVAARTPOLIS OP EERLIJKE MANIER AFKOPEN"

Voor nieuwe natura-uitvaartverzekeringen zou de mogelijkheid moeten worden geboden om het product af te kopen als de klant dit wil, vindt de AFM.

7 november 2014

De toezichthouder: "Het is niet altijd mogelijk een natura-uitvaartverzekering af te kopen. Als dit wel kan, worden bovendien verschillende methoden gebruikt om de afkoopwaarde te bepalen. Voor nieuwe polissen zou de mogelijkheid moeten worden geboden om het product af te kopen als de klant dat wil. Het is wel belangrijk dat in dat geval ook een afkoopwaarde wordt uitgekeerd die in een eerlijke verhouding staat tot de waarde die de verzekering vertegenwoordigd."

De AFM noemt het "een positieve ontwikkeling dat verschillende verzekeraars, na overleg met ons, bezig zijn met het mogelijk maken van afkoop, dan wel het aanpassen van de afkoopmethode voor nieuwe polissen. Het is een belangrijke stap voorwaarts dat verzekeraars kritisch zijn op hun product en de benodigde acties ondernemen om hun producten aan te passen als dat nodig is".

Sinds 2009 is de premie voor natura-uitvaartverzekeringen niet meer fiscaal aftrekbaar. Voor die tijd was afkoop fiscaal zeer ongunstig en om die reden was afkoop niet toegestaan. Vanaf 2009 hebben sommige verzekeraars ervoor gekozen om afkoop wel mogelijk te maken en sommige niet. De AFM is van mening dat een eerlijke afkoopwaarde in het belang van de klant is, omdat diens situatie en wensen kunnen veranderen gedurende de vaak zeer lange looptijd van het product. Maar consumenten moeten goed afwegen of afkopen verstandig is. In sommige gevallen kan het premievrij maken van de polis een beter alternatief zijn. Onder een natura-uitvaartverzekering verstaat de AFM zowel een natura pakketverzekering als een natura sommenverzekering.

Peter Veldhuizen / veldhuizen en partners

ik verkondig al jaren, dat kleine eenvoudige natura uitvaartverzekeringen afgekocht moeten kunnen worden, tot bijvoorbeeld € 1000- zonder eventuele fiscale gevolgen.. Hoeveel mensen hebben wel 2 dienstenpakketten bij 2 verzekeraars of uitvoerders. Eigenlijk is een uitvaartverzekering een complex product, waarbij een klant eigenlijk advies moet hebben, maar door uurtje factuurtje zal hij het advies vaak niet nemen.
Om nu vele kleine leven polissen te saneren/af te kopen,(< € 100-) bespaart in de toekomst veel administratief werk en verdwijnt in de toekomst de kleine polissen niet op de grote hoop bij verzekeraars, welke eigenlijk bij overlijden al tot uitkering hadden moeten komen. Uitkeren met de warme hand.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Goed idee! Die kleine polissen raken maar al te vaak in het vergeetboek.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.