"Ongelooflijk! Banken die klagen over kosten toezicht terwijl winsten stijgen" Ewald Engelen (financieel geograaf, politicus en publicist) op twitter

"Evaluatieonderzoek 'markteffecten provisieverbod complexe producten' negeert de innovatieslagen die zijn gemaakt"

VERHOGING ASSURANTIEBELASTING DRUKTE VERKOOP NIET

De forse verhoging van de assurantiebelasting naar uiteindelijk 21 procent heeft volgens het kabinet de verkoop van verzekeringen niet of nauwelijks negatief beïnvloed.

17 november 2014

Minister Dijsselbloem van Financiën in antwoord op Kamervragen: "De feitelijke ontvangsten van de assurantiebelasting wijken beperkt af van de ramingen, terwijl het algemeen economische beeld verslechterde in de periode tussen het tijdstip van het voornemen van de maatregel en de gerealiseerde opbrengst van de assurantiebelasting over het eerste jaar dat de maatregel van kracht is. Naar de mening van het kabinet betekent dit, dat de tariefsverhoging nauwelijks tot geen effect heeft gehad op het gebruik van verzekeringen die onder de assurantiebelasting vallen." Dijsselbloem verder: "Er kan niet worden gekwantificeerd welk deel van de ontwikkeling van de grondslag van verzekeringen is gerelateerd aan de verhoging van het tarief van de assurantiebelasting. Gezien de jaar-op-jaar ontwikkeling van de ontvangsten uit de assurantiebelasting is dit effect hooguit beperkt geweest."

Piet Visser / Kwaliteit verzekeringen / Piet Visser Verzekeringen

Tja, de minister kan wel zeggen dat de verhoging van de assurantiebelasting hooguit een beperkt effect heeft gehad op het gebruik van verzekeringen die onder de assurantiebelasting vallen, maar dat is maar het halve verhaal! (Overigens geloof ik dat niet. Mijn ervaring is dat consumenten massaal besparingen zochten en dat er veel verzekeringen opgezegd zijn. Maar goed, daar heb ik geen problemen mee. Een klant mag ten alle tijde het verzekeringspakket kritisch herzien en aanpassingen doen die hem/haar juist lijken.) Waar ik wel moeite mee heb is dat er een enorme verschuiving plaatsgevonden heeft van het vrije intermediair richting de internetaanbieders. Oke, het internet is een feit en die ontwikkelingen draaien we niet terug. (Moeten we ook niet willen.) Maar dat de overheid enorm markt verstorend bezig is, dat is iets wat we absoluut NIET moeten willen. (Helaas doet de overheid dat keer op keer in tal van branches en dat vind ik beslist NIET wenselijk.) En dat de overheid een keiharde toezegging: per 01-03-2015 verlagen we de assurantiebelasting van 9,7 naar 9,5 procent gewoon niet nakomt en in plaats daarvan de assurantiebelasting verhoogde naar 21 procent, dat vind ik werkelijk onvoorstelbaar. Keer op keer geeft de overheid er blijk van onbetrouwbaar te zijn. Hoe kun je van de burgers een correct handelen verwachten als je zelf keer op keer onbetrouwbaar bezig bent? Van de overheid wil ik het woord pervers systeem niet meer horen, behalve dan als de overheid voor een spiegel gaat staan en zichzelf eens toespreekt.

• NIBUD KAATST BAL TERUG NAAR HYPOTHEEKVERSTREKKERS (1 reactie)

“Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen”, aldus Marcel Warnaar van het Nibud op kop-munt.nl.

• ONJUISTE MARKTWAARDE WONING LEIDT NIET TOT SCHADEVERGOEDING

Het hanteren van een onjuiste marktwaarde van de woning in de administratie door ING leidt niet tot een schadevergoeding, omdat de consument geen schade heeft geleden, zo blijkt uit Uitspraak 2017-517 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• CONSUMENT HEEFT RECHT, NIET DE PLICHT TOT BOETEVRIJE AFLOSSING

Een bank kan er niet toe worden gehouden om de toekomstige boetevrije rente mee te nemen in haar berekening van de boeterente, zo blijkt uit Uitspraak 2017-514 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• PETER PAUL BARTH NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER KLAVERBLAD

Peter Paul Barth wordt per 1 september benoemd tot algemeen directeur en voorzitter van de directie van Klaverblad Verzekeringen.

• VERZEKERAARS WILLEN EXTRA INSPECTIES BIJ VEEHOUDERIJBEDRIJVEN (1 reactie)

Naar aanleiding van recente stalbranden onderzoeken verzekeraars samen met het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om extra risicogerichte inspecties uit te voeren bij veehouderijbedrijven.

• AEGON HELPT 2.600 BEDRIJVEN MET LEENPLATFORM FUNDING CIRCLE

Aegon is het Verenigd Koninkrijk een samenwerking aangegaan met Funding Circle. In de eerste 12 maanden worden naar schatting 2.600 bedrijven aan een financiering geholpen, waarmee tot 6.400 nieuwe banen worden gecreëerd.

• ACHMEA SCHRIJFT WEER ZWARTE CIJFERS

Achmea zag in het eerste halfjaar van 2017 het netto resultaat stijgen van -26 naar +171 miljoen euro. Dit voor een groot deel als gevolg van reductie van arbeidsplaatsen.

• NN GROUP: GEZONDE BIJDRAGE VAN DELTA LLOYD

"We zagen een gezonde bijdrage van 49 miljoen euro van Delta Lloyd", aldus Lard Friese, ceo van NN Group, over de eerste volledig geconsolideerde kwartaalresultaten voor NN Group en Delta Lloyd.

• NEDERLANDSE BEDRIJVEN BETALEN FACTUUR BINNEN 46 DAGEN (1 reactie)

Nederlandse bedrijven betalen hun factuur gemiddeld binnen 46 dagen. Daarmee behoort Nederland tot de absolute wereldtop als het gaat om snel betalen, aldus onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

• MEER GRIP OP VERZUIM: TIPS VOOR ADVISEURS

De behoefte bij zowel adviseurs als werkgevers aan ondersteuning om de verzuimkosten te verlagen neemt toe. Hoe kunt u als adviseur het risico goed inventariseren en bepalen wat de beste oplossing is voor de klant om meer grip te krijgen op verzuim?