VERHOGING ASSURANTIEBELASTING DRUKTE VERKOOP NIET

De forse verhoging van de assurantiebelasting naar uiteindelijk 21 procent heeft volgens het kabinet de verkoop van verzekeringen niet of nauwelijks negatief beïnvloed.

17 november 2014

Minister Dijsselbloem van Financiën in antwoord op Kamervragen: "De feitelijke ontvangsten van de assurantiebelasting wijken beperkt af van de ramingen, terwijl het algemeen economische beeld verslechterde in de periode tussen het tijdstip van het voornemen van de maatregel en de gerealiseerde opbrengst van de assurantiebelasting over het eerste jaar dat de maatregel van kracht is. Naar de mening van het kabinet betekent dit, dat de tariefsverhoging nauwelijks tot geen effect heeft gehad op het gebruik van verzekeringen die onder de assurantiebelasting vallen." Dijsselbloem verder: "Er kan niet worden gekwantificeerd welk deel van de ontwikkeling van de grondslag van verzekeringen is gerelateerd aan de verhoging van het tarief van de assurantiebelasting. Gezien de jaar-op-jaar ontwikkeling van de ontvangsten uit de assurantiebelasting is dit effect hooguit beperkt geweest."

Piet Visser / Kwaliteit verzekeringen / Piet Visser Verzekeringen

Tja, de minister kan wel zeggen dat de verhoging van de assurantiebelasting hooguit een beperkt effect heeft gehad op het gebruik van verzekeringen die onder de assurantiebelasting vallen, maar dat is maar het halve verhaal! (Overigens geloof ik dat niet. Mijn ervaring is dat consumenten massaal besparingen zochten en dat er veel verzekeringen opgezegd zijn. Maar goed, daar heb ik geen problemen mee. Een klant mag ten alle tijde het verzekeringspakket kritisch herzien en aanpassingen doen die hem/haar juist lijken.) Waar ik wel moeite mee heb is dat er een enorme verschuiving plaatsgevonden heeft van het vrije intermediair richting de internetaanbieders. Oke, het internet is een feit en die ontwikkelingen draaien we niet terug. (Moeten we ook niet willen.) Maar dat de overheid enorm markt verstorend bezig is, dat is iets wat we absoluut NIET moeten willen. (Helaas doet de overheid dat keer op keer in tal van branches en dat vind ik beslist NIET wenselijk.) En dat de overheid een keiharde toezegging: per 01-03-2015 verlagen we de assurantiebelasting van 9,7 naar 9,5 procent gewoon niet nakomt en in plaats daarvan de assurantiebelasting verhoogde naar 21 procent, dat vind ik werkelijk onvoorstelbaar. Keer op keer geeft de overheid er blijk van onbetrouwbaar te zijn. Hoe kun je van de burgers een correct handelen verwachten als je zelf keer op keer onbetrouwbaar bezig bent? Van de overheid wil ik het woord pervers systeem niet meer horen, behalve dan als de overheid voor een spiegel gaat staan en zichzelf eens toespreekt.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.