quote

"Ongelooflijk! Banken die klagen over kosten toezicht terwijl winsten stijgen" Ewald Engelen (financieel geograaf, politicus en publicist) op twitter

stelling

"Evaluatieonderzoek 'markteffecten provisieverbod complexe producten' negeert de innovatieslagen die zijn gemaakt"

nieuws

"PROVISIEVERBOD ZORGPOLIS GEEFT VERZEKERAARS VRIJ SPEL"

Een provisieverbod bij zorgverzekeringen geeft verzekeraars vrij spel. Dat stelt www.ZorgverzekeringWijzer.nl (Geijsel Kroon) in reactie op het amendement van Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) dat de zorgverzekering ook onder het provisieverbod moet gaan vallen.

 


18 november 2014

ZorgverzekeringWijzer.nl: "Het is goed dat de politiek zich opwindt over de onafhankelijkheid van vergelijkingssites. Mevrouw Bruins Slot heeft wel een punt, maar denkt onterecht dat zij met nog meer regels in het belang van de consument handelt. En dat doet ze dus niet. Met het handhaven van de bestaande regels kan het belang van de consument prima worden gewaarborgd. Maar hier ontstaat een probleem omdat de overheid haar handhavingstaak niet goed vervult. Het is geen kwestie van nog meer regels, maar van het handhaven van de bestaande regels. Toezichthouder AFM stelt in al haar uitingen terecht dat het klantbelang centraal moet staan. Daarbij stelt zij niet dat advisering gratis moet zijn.
"De overheid verzaakt keer op keer bij het goed en tijdig voorlichten van de consument. Het is de taak van adviseurs om dit hiaat op te vullen en logisch dat zij daar een vergoeding voor krijgen. Zij moeten daarbij wel het klantbelang centraal stellen. Het is inderdaad vreemd dat er maar één vergelijkingssite is die meer dan 50 verzekeraars vergelijkt.
"Juist nu een grote verzekeraar (Achmea, red.) eigenaar is van de grootste vergelijkingssite (Independer, red.) is een provisieverbod het paard achter de wagen. Want dan vallen de echt onafhankelijke vergelijkers af omdat zij geen inkomsten meer hebben. Maar een captive agent van de verzekeraar kan gewoon doorgaan omdat die onbeperkt gefinancierd wordt door de verzekeraar. Onder het mom van vergelijken kunnen dan de huisproducten worden gepromoot."

Sinds 2013 geldt een provisieverbod voor financieel adviseurs die bemiddelen in hypotheken, verzekeringen (uitvaart, overlijdensrisico, arbeidsongeschiktheid) en pensioenen. Idee achter het provisieverbod is is dat de adviseur zich niet mag laten leiden door de hoogte van de beloning bij het aanbevelen van financiële producten. Bruins Slot wil nu ook een provisieverbod voor zorgverzekeraars, omdat daar volgens haar "nog wel de prikkel is om een bevooroordeeld advies te geven". "Consumenten hebben gewoon recht op onafhankelijk advies voor de beste prijs", zegt zij in het Financieele Dagblad. "Zeker nu de keuze in zorgverzekeringen ook nog eens toeneemt omdat zorgminister Edith Schippers de budgetpolis gaat introduceren. Probleem is daarnaast óók dat er vergelijkingssites voor zorgverzekeringen zijn die op het oog onafhankelijk lijken, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Zij zijn eigenlijk in handen van de zorgverzekeraar.'"

reacties

Peter Hartevelt / Hartevelt Assurantiën

De enige prikkel die nu van de provisie uitgaat is om helemaal niets te sluiten. Gemiddeld 2 tot 3% van de premie. Als we uit moeten gaan van het apart in rekening brengen van de kosten, dan zal dit leiden tot een explosieve stijging van de kosten voor de consument.

Ik vraag me af of zij wel overleg heeft gehad met de financieel woordvoerder van het CDA ?

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Zorgverzekeringen aan gaan prijzen vanwege de perverse provisieprikkel ? Dit kan helemaal niet uit op provisiebasis, dus een prima idee van het CDA! Zo'n advies kost al gauw 1-2 uur, dus minimaal 150-200 euro. Bij een provisie van gemiddeld hooguit 75 euro is wel duidelijk dat er geen droog brood is te verdienen, tenzij je een of andere internetselectiemodule toepast, maar dan ga je natuurlijk een affiliatevergoeding krijgen en dat is weer geen provisie.

Leon Reinders / Reinders Assurantie-groep

Mw. Hanke Bruins is bij deze uitgenodigd om eens kennis te komen nemen van de werkzaamheden die wij als adviseur doen voor een relatie, óók op het gebied van zorgverzekeringen. Zowel is de adviesfase alsook in de bemiddeling- en beheerfase. Om dan weer te suggereren dat er perverse prikkels uitgaan van de 'beloning' voor het intermediair (zijnde provisie) is op zijn minst gezegd ongefundeerde stemmingmakerij. Je krijgt het idee dat Kamerleden soms zoekende zijn om hun agenda te vullen en populistische kreten daarbij niet schuwen. Bij een gemiddelde provisie van rond de € 2 / € 2,50 per maand voor een basisverzekering in deze vrijwel geheel gecollectiviseerde markt kun je toch niet stellen dat we geleid worden door provisieprikkels..... Daar waar Mw. Bruins stelt dat veel vergelijkingssites het predicaat 'onafhankelijk' niet mogen dragen, heeft ze een punt.

Paul Schoo / Platter-Schoo

Ook dit is weer een spel. De adviseur wijst de klant op de vrije keuze. Daar wil Schippers vanaf. Als je nu de provisie uit het product haalt dan ben je ook van dei adviseur af. De klant is niet toe aan betalen voor advies. De adviseur zal niets zeggen zonder beloning. Appeltje eitje.
Zo wordt Nederland gemanipuleerd. En ja de rijken, die betalen wel. Klasse maatschappij.

Peter Veldhuizen / Veldhuizen en Partners

De basis zorgverzekering is een geprivatiseerde verzekering (ziekenfonds)
De overheid is voor de verantwoordelijkheid weggelopen!! De basisverzekering is er voor iedereen en moet voor iedereen gelijk zijn.
Basiszorg moet terug naar een ziekenfonds met 1 premie en (g)een eigen risico (max € 120- per jaar) en de premie moet worden geind door de Belastingdienst (loonbelasting) Kans op fraude een stukje kleiner.
Aanvullende verzekeringen regelen door de particuliere verzekeraars.
Kijk eens wat het jaarlijkse circus kost aan administratie (ict) en reclame en belachelijke hoge affiliate vergoeding. (vaak hoger dan de jaarprovisie)
Als verkoper is het de kunst om verzekerden na een jaar weer naar een andere verzekeraar over te hevelen, om zo dik geld binnen te halen, zonder advies en zorgplicht. De enorme premiehonger van de verzekeraars zijn daar debet aan, waarbij grote handige vergelijkingssites op in springen. De politiek heeft boter op zijn hoofd en geen verstand van zorgplicht naar de kiezer toe, laat staan iets te weten over financiële zaken als verzekeringen, krediet en hypotheken. Blauwe zetels hebben de garantie voor de beste ww (wachtgeld) en pensioenregelingen en daar mag niet aan getornd worden!!! (geen gelijkheid dus)

Frans Lampe / Algemeen Assurantiekantoor Lampe - Dordrecht ( anno 1920 )

Grappig deze mening, gezien het juichende onderzoek van de AFM over vergelijkingssites. Heeft zij dat nog niet gelezen of is zij het niets eens met de AFM, zoals meerdere partijen? :

"Juist nu een grote verzekeraar (Achmea, red.) eigenaar is van de grootste vergelijkingssite (Independer, red.) is een provisieverbod het paard achter de wagen. Want dan vallen de echt onafhankelijke vergelijkers af omdat zij geen inkomsten meer hebben".

Frank van Wijngaarden / to Concept

Het is niet zo raar dat het CDA zo'n amendement maakt. Het CDA is de spreekbuis van CZ en CZ heeft niet zoveel op met het intermediair en wil graag terug naar het oude ziekenfonds. CZ bepaald dan fijn wie, waar, welke zorg gaat krijgen. We gaan dan terug in de tijd en noemen de ziekenfondsen dan zorgverzekeraars. Vervolgens doen zorgverzekeraars er alles aan om de markt niet trasparant te maken, het klantbelang is ondergeschikt en de verschillende labels van de zorgverzekeraars tegen dumpprijzen de markt laten beinvloeden.
Daar zorgverzekeraars publiekrechtelijke organisaties zijn vraag ik mijzelf af in hoeverre de NZA zit te slapen of dit punt maar liever niet ter sprake brengt.
Mijn stelling zou zijn dat zorgverzekeraars niet meer zelfstandig de verzekeringen aan de man mogen brengen omdat het klantbelang nimmer door een verzekeraar kan worden gediend.
Ik kan mij niet voorstellen dat een budgetpolis vanuit klantbelang kan worden aangeboden. Wel invloed in de keten maar geen ketenverantwoordelijkheid willen dragen. Zo kan ik ook zorgverzekeraartje spelen.

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • NIBUD KAATST BAL TERUG NAAR HYPOTHEEKVERSTREKKERS (1 reactie)

  “Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen”, aldus Marcel Warnaar van het Nibud op kop-munt.nl.

 • ONJUISTE MARKTWAARDE WONING LEIDT NIET TOT SCHADEVERGOEDING

  Het hanteren van een onjuiste marktwaarde van de woning in de administratie door ING leidt niet tot een schadevergoeding, omdat de consument geen schade heeft geleden, zo blijkt uit Uitspraak 2017-517 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

 • CONSUMENT HEEFT RECHT, NIET DE PLICHT TOT BOETEVRIJE AFLOSSING

  Een bank kan er niet toe worden gehouden om de toekomstige boetevrije rente mee te nemen in haar berekening van de boeterente, zo blijkt uit Uitspraak 2017-514 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

 • PETER PAUL BARTH NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER KLAVERBLAD

  Peter Paul Barth wordt per 1 september benoemd tot algemeen directeur en voorzitter van de directie van Klaverblad Verzekeringen.

 • VERZEKERAARS WILLEN EXTRA INSPECTIES BIJ VEEHOUDERIJBEDRIJVEN (1 reactie)

  Naar aanleiding van recente stalbranden onderzoeken verzekeraars samen met het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om extra risicogerichte inspecties uit te voeren bij veehouderijbedrijven.

 • AEGON HELPT 2.600 BEDRIJVEN MET LEENPLATFORM FUNDING CIRCLE

  Aegon is het Verenigd Koninkrijk een samenwerking aangegaan met Funding Circle. In de eerste 12 maanden worden naar schatting 2.600 bedrijven aan een financiering geholpen, waarmee tot 6.400 nieuwe banen worden gecreëerd.

 • ACHMEA SCHRIJFT WEER ZWARTE CIJFERS

  Achmea zag in het eerste halfjaar van 2017 het netto resultaat stijgen van -26 naar +171 miljoen euro. Dit voor een groot deel als gevolg van reductie van arbeidsplaatsen.

 • NN GROUP: GEZONDE BIJDRAGE VAN DELTA LLOYD

  "We zagen een gezonde bijdrage van 49 miljoen euro van Delta Lloyd", aldus Lard Friese, ceo van NN Group, over de eerste volledig geconsolideerde kwartaalresultaten voor NN Group en Delta Lloyd.

 • NEDERLANDSE BEDRIJVEN BETALEN FACTUUR BINNEN 46 DAGEN (1 reactie)

  Nederlandse bedrijven betalen hun factuur gemiddeld binnen 46 dagen. Daarmee behoort Nederland tot de absolute wereldtop als het gaat om snel betalen, aldus onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

 • MEER GRIP OP VERZUIM: TIPS VOOR ADVISEURS

  De behoefte bij zowel adviseurs als werkgevers aan ondersteuning om de verzuimkosten te verlagen neemt toe. Hoe kunt u als adviseur het risico goed inventariseren en bepalen wat de beste oplossing is voor de klant om meer grip te krijgen op verzuim?

Meer nieuws...