quote

"Sommige risico's zijn écht nieuw" Robin van Beem (Polis Advocaten) op VVP Dag van het Topadvies

stelling

"Maximale premieverhoging 10% sneuvelt terecht in hoger beroep"

nieuws

ING ZIET EINDE AAN OMZETKRIMP INTERMEDIAIR

Dit jaar komt naar verwachting een einde aan de omzetkrimp bij het intermediair. Volgens een rapport van het Economisch Bureau van ING profiteren financieel adviseurs vooral van een herstellende huizenmarkt en de aantrekkende bedrijvigheid. Terwijl het aantal kantoren tussen 2008 en 2014 met 16 procent afnam, verwacht ING voor 2015 een "stagnatie".


4 december 2014

Hoewel het er op lijkt dat het aantal woningmarkttransacties in 2015 verder zal toenemen, is dit naar verwachting van de onderzoekers onvoldoende om marktaandeelverlies te compenseren. Volgens het Economisch Bureau van ING zijn de premievolumes van verzekeringen de afgelopen jaren gekrompen. Het premievolume bedroeg in 2013 ongeveer 75 miljard euro, maar ligt in 2014 lager "door verlaging van de zorgpremie".
 

Tussen wal en schip

Volgens ING wordt schaalgrootte steeds belangrijker in verband met de benodigde investeringen in ICT, opleiding, kennis en naleving van regelgeving. De onderzoekers zien een tweedeling in de markt tussen grote kantoren, die door overname van portefeuilles steeds groter worden, en kleine partijen die meerwaarde bieden op basis van hun positie in de regionale markt en de kennis van de klant in hun portefeuille. Serviceproviders ondersteunen kleinere intermediairs met geautomatiseerde processen voor bijvoorbeeld polisadministratie. “Dat stelt kleine partijen in staat zich te richten op de relatie met hun klanten. Middelgrote partijen dreigen tussen wal en het schip te raken: Te weinig schaal om meerdere specialisaties te onderhouden en te groot om dicht op de klant te zitten”, aldus Sasja Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van ING.

reacties

Roelof Radstaake / stichting Nationale Vraagbaak

Deze ontwikkeling is al eerder opgemerkt door diverse partijen en blijkt nu daadwerkelijk plaats te vinden. De kleine kantoren overleven en de hele grote. De tussenmoot verdwijnt. Er moet dus een keuze gemaakt worden door deze groep. Of reorganiseren en kleiner worden en de portefeuille samenstelling veranderen, of opgaan in een grote.

Is dit verkeerd? Denk het niet. Legt dit ook een nadruk op een veranderend verdienmodel? Denk het wel. Met name de kleine kantoren zijn flexibel en kunnen snel inspelen op veranderingen. Ze hebben een kleine overhead en kunnen dus commercieel interessante tarieven in de markt zetten die wellicht dit proces van verdeling nog versnelt.

We gaan het zien........

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • KIFID: NN SCHIET TEKORT IN INFORMATIEPLICHT

  Het College van Beroep van Kifid is van mening dat Nationale-Nederlanden tekort is geschoten in haar informatieplicht bij de totstandkoming van een beleggingsverzekering. Eerder was de Geschillencommimsie van Kifid ook al deze mening toegedaan.

 • KEEP CALM AND GET ADVICE

  Deze week heeft de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, haar leden voorzien van een modeltekst die zij kunnen gebruiken om met klanten te communiceren over het onderwerp 'aflossingsvrije hypotheek'. 

 • PAY-HOW-YOU-DRIVE POLIS VAN VKG

  VKG heeft een pay-how-you-dreve autoverzekering ontwikkeld die het rijgedrag volgt en bedoeld is voor jonge automobilisten.

 • BEROEPSVERBOD VOOR DRIE BANKIERS (1 reactie)

  De Tuchtcommissie Banken heeft drie bankiers een beroepsverbod opgelegd.

 • NIVRE REGISTER-DESKUNDIGE IN DE MAAK

  Het Nivre opent een register voor professionals die zich bezig houden met herstelgerelateerde dienstverlening in de letselschade. 

 • DE VEREENDE ZIET MARKT GROEIEN (1 reactie)

  "Na de herpositionering van afgelopen jaar laat de Vereende zien dat de verbeterde naamsbekendheid resulteert in betere vindbaarheid. Hierdoor kan de Vereende haar maatschappelijke taak nog beter vervullen. "Aldus de Vereende bij de publicatie van het jaarverslag 2016.

 • MOVIR HOUDT WEER ACTIE 'UW OPTIERECHT+'

   Movir verruimt de voorwaarden tijdens de jaarlijkse actie ‘Uw Optierecht+’. Tot 22 september 2017 kunnen verzekerden zonder gezondheidsvragen het verzekerd bedrag van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) verhogen.

 • SANDER KERNKAMP NIEUWE CEO ABN AMRO VERZEKERINGEN

  Sander Kernkamp (46) is benoemd tot ceo van ABN Amro Verzekeringen. Kernkamp volgt Hanneke Jukema op, die eerder heeft besloten om een nieuwe uitdaging te zoeken buiten het bedrijf.  

 • “STOP MET EEN POLISJE HIER EN EEN POLISJE DAAR”

  Volop voer voor ondernemers. Dat bood de woensdagmiddag gehouden derde VVP Dag van het Topadvies.

 • VERBOND WERKT AAN SOLIDARITEITSMONITOR

  Het Verbond van Verzekeraars ontwikkelt een Solidariteitsmonitor.

Meer nieuws...