CONSUMENT WIL WAARBORG DAT VERGELIJKINGSSITE ONAFHANKELIJK IS

Zorgverzekeraars moeten de informatie die vergelijkingssites over hen en hun producten publiceren goed controleren. Aldus de Nederlandse Zorgautoriteit.

11 januari 2015

De NZa in het Onderzoeksrapport Vergelijkingssites, vrijdag door minister Schippers naar de Tweede Kamer gestuurd: "Een belangrijke conclusie van dit onderzoek is dat ziektekostenverzekeraars die contracten hebben gesloten met vergelijkingssites doorgaans meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de informatie die op deze vergelijkingssites terecht komt. Een tweede constatering is dat veel vergelijkingssites de informatie die ze over ziektekostenverzekeringen geven kunnen verbeteren. We hebben gezien dat er soms een verkeerde uitleg wordt gegeven van begrippen die wel van belang zijn in het keuzeproces."

Het is van groot belang dat de informatie op vergelijkingssites klopt, omdat consumenten in de door Schippers tevens naar de Kamer gezonden Rapportage switchdrempels zorgmarkt  - gemaakt door MarketResponse in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt - aangeven op zich wel voor vergelijkingssites te voelen. Wel zouden ze graag zien dat vergelijken makkelijker wordt. Ook willen consumenten meer transparantie. Bovendien: "Vier op de vijf consumenten zou graag een keurmerk zien als vergelijkingssites echt onafhankelijk zijn."

De minister schrijft in februari te zullen komen met haar reactie op de rapporten van de NZa en ACM en de recente bevindingen van de AFM inzake vergelijkingssites.

Frank van Wijngaarden / to Concept

Wat een goede actie en zeker aanbevelingswaardig. Echter zogrverzekeraars hebben de eigen productinformatie en contracteerinformatie niet op tijd en niet correct op de website staan. Daarnaast krijgen de vergelijkingssites deze informatie pas nadat de zorgverzekeraars de eigen producten voor het nieuwe kalenderjaar prijsgeven. Ook willen zorgverzekeraars nogwel eens vanwege marktdruk de producten en prijzen aanpassen terwijl ze dat niet tijdig extren communiceren.
De eigen (call center) medewerkers van zorgverzekeraars geven geregeld verkeerde informatie aan consumenten zodat deze niet weten wat juist is. Ook worden klanten geregeld doorverwezen naar eigen labels zodat de klant zeer beperkt wordt geinfomeerd.
Kortom een goede actie echter het probleem ligt ergens anders Minister Schippers. Nog los van de marktmanipulatie van zorgverzekeraars met eigen directe labels die het distributieveld aardig verstoren. Wellicht is het wijs om publiekgeld niet met private marktpartijen te laten concurreren wat een level playing field verstoord.
Voor onafhankelijk advies zijn vergelijkingssites niet de oplossing maar het onafhankelijk intermediair waar de klant maatwerk krijgt. Een beetje onafhankelijk intermediair weet dat het merendeel van de zorgverzekeringen niet in het belang van de klant zijn maar voor de eigen zorgverzekeraar. Het algemeen belang is erbij gebaat als klanten krijgen wat ze nodig hebben en kunnen betalen. Verzekeraars die enkel productverkoop promoten zonder klantbelang te borgen zouden zich daar niet in mogen mengen.
Het enige wat vergelijkingssite interessant maakt zijn de marketingbudgetten van de verzekeraars. Dat is zeker niet in het algemeen belang.

Hans van Rheenen / privatier

Vergelijkingssites werken met algoritmen.......maar het is een bedrijfsgeheim hoe die tot stand zijn gekomen. Met dezelfde gegevens komen de vele verzekeringsvergelijkers niet tot hetzelfde resultaat! De klant kiest dus op voorhand al met een voorgekauwd concept en het resultaat is daarom niet onafhankelijk. Daar vind ik in dit artikel/onderzoek niets over terug.

Democratisch is een methode, waarbij de klant zelf zijn verzekering configureerd/samenstelt, pas daarna kan de vergelijker actief worden en de best passende/matchende verzekering zoeken, bij voorbeeld op prijs.

Vergelijkingssites JA! maar dan de klant en zijn concrete individuelle behoeften, met duideljke uitleg als uitgangspunt nemen.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.