quote

"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

stelling

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

nieuws

AFM-HEFFING DOORLOPEND TOEZICHT STIJGT MET GEMIDDELD 50%

In 2015 nemen de tarieven voor de heffing doorlopend toezicht aanzienlijk toe. Adviseurs en bemiddelaars gaan gemiddeld ongeveer 50 procent meer betalen dan in 2014. Aldus de AFM in haar nieuwsbrief.


2 februari 2015

De belangrijkste reden voor de stijging is de afschaffing van de overheidsbijdrage. De totale heffingskosten bestaan uit een vast basisbedrag en een variabel tarief. Voor adviseurs en bemiddelaars is het variabele tarief afhankelijk van het aantal medewerkers dat zich direct of indirect met adviseren en bemiddelen bezighoudt. Hoe meer medewerkers, des te hoger de kosten. Informatie over het aantal medewerkers wordt in de eerste helft van 2015 bij de onderneming opgevraagd.

reacties

Harry Mutsaers / Van Riet & Zn Assurantie en Adviesburo

Dat wordt straks nogal wat,
Een derde van de kantoren kan hun rekeningen niet meer betalen.
Een groot gedeelte zal de toetsen niet meer halen en moeten de bijstand
in en ......... AFM hoe dan verder.
Werkgelegenheid weg?
Is dat nu de bedoeling.

Jeffrey Leichel / www.stichting-odin.nl

Onze branche (advies en bemiddeling) moet 17 mio, van de 80 die AFM kost, ophoesten. Er is alleen een soort AOW probleem in dit omslagstelsel. Door vergrijzing en het ongelijke speelveld wordt het netwerk onafhankelijke adviseurs flink uitgedund. Er zijn dus steeds minder kantoren die meer kosten moeten opbrengen. Als 40% van de kantoren afhaakt, stijgt de jaarfee met zo'n 67%. Ik vrees helaas daarom dat dit niet de laatste stijging van premie is die we hebben gezien.

Berend Tooms / Assurantiehuis Adviesgroep

Deze rekening valt in het niet bij de kosten van de krankzinnige PE+ exercitie. Omwisselen van diploma's kost al geld en 1 deel PE+ kost aan studie(uren)- en examenkosten minimaal 500,-. Dat (in ons geval) keer 20 certificaten. En dan niets geleerd, behalve dan hoe je een examen moet halen, misschien.... hoop je. Oh, vergeet ik nog zo maar 100,- aan PE-permanent per jaar per medewerker. Dan lach je toch om die extra 50% (1.200,-) lidmaatschapsgeld? Oké, wel met een lach en een traan.

Harry Mutsaers / Van Riet & Zn Assurantie en Adviesburo

Jeffrey ik denk dat je gelijk hebt.
Kennelijk zijn ze niet bezig met werkgelegenheid maar met het afslachten van het MKB of het gaat om Financ. adv. om Advocaten om winkeliers om welke MKB er dan ook het gaat maar door. Helaas kunnen ze het tuig dat mensen oplicht via marktplaats niet achterhalen, dus daar wordt niets aan gedaan. Diploma plicht was houdt het nog in. Straks moet iedereen die ooit
een bul haalde deze na betaling van de studie schuld inleveren want ook dat moet anders vrees ik. Hoe kun je een hele beroepsgroep meer vernederen dan ze hun diploma's afpakken en straffen met sluiting als je
niet een nieuw haalt. Hoe krankzinnig is dit niet. En dan de bemoeizucht over je verdienste terwijl je dit moet afspreken met je klant. We zien hoe het in de bouw is gegaan veel werken naar hun failliet.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

@ Jeffrey, je zou zo zeggen dat nu de omzet van uitvaartpolissen overlijdensrisicoverzekeringen en lijfrentes met 80-90% of zo is gedaald, de hypotheekbranche op iets van 30-40% uitkomt en er nog zo'n 50% van de adviseurs over is, waarvan meer dan driekwart echte schadejongens zijn, een mannetje of drie vier de boel wel in de gaten zou kunnen houden. 17 miljoen, op te hoesten door een kleine 8.000 middenstanders.

Roland Kok / Totaal Advies Zuid Holland

Dr. Dijsselbloem, zo mag hij zich noemen gestudeerd zegt men!!! Ik ben dan maar een simpel financieel adviseurtje. Want ik begrijp dit echt allemaal niet meer. Eerst lees ik berichten dat een groot deel van de assurantie en hypotheek adviseurs in de financiële problemen zit. Dan hoe onze branche gekrompen is, vervolgens dat het bijna onmogelijk wordt gemaakt om dit jaar examen pe plus te doen omdat de examen plaatsen vol raken, en dan vandaag deze aankondiging ! Ja wij zijn de gekken uit de financiële sector. Ach 1 troost de cowboys verdwijnen ja dat hebben we bereikt, of niet ? maar Dijsselbloem die dr titel verdien je in mijn ogen niet. Misschien een herexamen voor deze zogenaamde top economen, of ben ik de enige gek in deze branche die als een marionet blijft dansen naar de pijpen van Dijsselbloem. JA ik hou van het vak en vindt het prachtig om mensen te kunnen helpen en JA dan moet je wel een beetje gek zijn! Minister bedankt .

Arnoud Wennekus / AOV-ZZP.nl

Treurig verhaal dit. Naar draagkracht omslaan zou ik zeggen, als echte Nederlander?

Ad van der Leer / Meerkerk Assurantiën

Ik ben niet zo van ingezonden brieven en allerlei (wilde) (re)acties hoor, maar langzaamaan loopt dit toch echt de spuigaten uit......?

Ad

Frans Lampe / Algemeen Assurantiekantoor Lampe - Dordrecht ( anno 1920 )

In ieder geval betaalt de fiscus hier zelf weer zo'n 40% aan mee, want mijn belastbaar inkomen daalt ook.

Berend Tooms / Assurantiehuis Adviesgroep

@ Frans Voor die kantoren die nog zwarte cijfers schrijven.

Wil Rotteveel / Rotteveel Verzekeringen & Hypotheken

In deze blijkt weer eens dat je een titel behaald bij een instituut waar de docenten ambtenaren zijn, niet veel waard is! Zie dhr. Dijsselbloem!
N.l. iedere hoogopgeleide politici en ambtenaar kan schijnbaar niet rekenen.
Want wat gebeurt er als je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt?
Hebben zij andere rekenmachines als dat wij hebben, waar het - teken automatisch in een + veranderd??
We worden met verkiezingen in het vooruitzicht weer verast met mooie verhalen, maar de uitkomst is wel alweer bekent!
Werk ze geachte collega's!

Gert-Jan de Moor / KR8 in Verzekeringen

Het is onwaarschijnlijk!
Omdat de overheidsbijdrage wegvalt halen we het maar bij de tussenpersonen.
SCHANDALIG!!
Laat ze eerst bij de AFM eens gaan bezuinigen.
De helft van het personeel eruit en vervolgens de rest een inkomen geven waar wij het mee moeten doen.
Misschien kan ik maar beter bij de AFM gaan solliciteren.
Ga maar snel werken en heel veel leren. Kan ik misschien volgend jaar ook mijn boterham nog verdienen.

Paul Schoo / Platter-Schoo

Mijn gevoel laat mij zelden in de steek. Volgens mijn gevoel is een dergelijke verhoging bij wet verboden.

Gert-Jan de Bekker / Vrijdag & De Bekker

Toezicht is nodig in branche, dat vooropgesteld. Toezicht dient deskundig te zijn. Mijns inziens dient AFM het goede voorbeeld te geven. Ik heb er echter wel moeite mee om excessen binnen AFM te vergoeden. Daarmee bedoel ik dat wij allen meebetalen aan: company credit cards AFM, prive chauffeurs (waarvan privégebruik ook deels is toegestaan, alsmede bezoek dokter en prive boodschappen); 1e klasse reizen per NS, Business Class vliegen. Ook fooien kunnen gedeclareerd worden...
Laat topman AFM verstandig zijn om allereerst eens te snijden in personeelskosten en bijbehorende vergoedingen.

Harry Mutsaers / Van Riet & Zn Assurantie en Adviesburo

Kan iemand me vertellen wat er mis is met ons adviseurs.
Wij werken hard, staan onder te streng toezicht, betalen onze kosten, mogen zelf niet zonder i.d. onderzoek iemand meer aannemen, mogen minder kosten vergoeden aan personeel, mogen niet ons eigen tarief bepalen, mogen niet zelf ons beleid bepalen, mogen kennelijk heel veel niet.
Gert-Jan beschrijft dat de mensen bij de overheid die ons alles verbieden zelf ver over de grens heen gaan. Hoe lang kan dit doorgaan? Ik snap er niks meer van. Democratische dictatuur is het geworden. Heel jammer.

Willem van Spronsen / Adire Pensioen & Advies

Het zijn nietsnutten die je lastig komen vallen met woekerheffingen.
Iedereen met woorden van gelijke strekking heeft daarin zijn gelijk, maar dit kabinet heeft daar geen boodschap aan, die wuiven het gewoon weg en hebben de zaak wat hen betreft qua begroting al afgehandeld. Het is uw probleem, zoek het verder maar uit, dat is de enige conclusie die je daar uit kunt trekken.

Maar wat doen we dan verder eraan? Gaan we ons allen organiseren en dus aansluiten bij of Adfiz, of CFD, of OvFD. Bij 85% organisatiegraad kun je collectief tegenstand bieden, Je kunt je dan sterk maken om het toezicht heel eenvoudig als branche zelf te regelen. Het is doodeenvoudig, individueel red je het nooit, dan blijf je gewoon schietschijf.

Arnoud Wennekus / AOV-ZZP.nl

Wat we eraan doen? Niets. Steeds maar niets. Ook wij niet. Wij intermediars zijn niet van op de barricades. Zouden we wel eens moeten doen. Ludieke actie ofzo. Als we allemaal Dijnselbloem persoonlijk nu eens een ECHTE factuur sturen. Voor overbodige kosten....Postzakje vol. Echt eens een statement maken...?!

Rene van der Borch / Profin Financiele en Assurantieadviseurs

SCHANDALIG Adfiz kom in beweging!!!!!!!!

Arnoud Wennekus / AOV-ZZP.nl

Niet Adfiz : WIJ!!!

Arnoud Wennekus / AOV-ZZP.nl

Gooi die mailbox eens propvol daar bij AFM: Hebben zij ook eens wat last van al dat administratieve gedoe! Stuur ze eens 10000 brieven of bezwaarschriften. Ik roep maar wat... :-)

Marcel Verell / De Verzekeringswinkel

wederom schande !!!
ze hebben geen idee waar over ze praten maar ze doen het wel!
volledig ongeschikt die Dr Dijsselbloem/AFM

Rense van der Heide / Van Bruggen Adviesgroep Kanaalstreek

Wat mij het meest verbaasd is dat dit allemaal kan. Hoe krom kan een systeem zijn.

De overheid stopt de bijdrage. Dwingt daarbij wel af dat boetes boven 2.5 miljoen aan het toekomen. De boetes worden verstrekt omdat de adviseur zijn klant financiële schade berokkend maar deze boete wordt vervolgens niet gebruikt om dezelfde klant schadeloos te stellen voor wat betreft de geleden financiële schade.

Er is een toezichthouder gecreëerd die wordt betaald door degenen waarop toezicht wordt uitgeoefend. Die boetes uitschrijft en deze in eigen zak houdt of overmaakt aan de overheid en die de klant in de kou laat staan omdat deze niet gecompenseerd wordt voor de geleden schade.

Op deze manier hebben we dus een monster gecreëerd dat zichzelf instant houdt.

Veel krommer moet het toch niet worden.

Willem van Spronsen / Adire Pensioen & Advies

@ Rense, het is waanzin ten top. Er is blijkbaar een bijzonder soort nieuwe elite ontstaan, een staat in een staat die oncontroleerbaar is, aan niemand verantwoording schuldig is en blijkbaar graag een eigen leven leidt.

In 2004 schreef ik hierover al het volgende, zie http://recht.amweb.nl/tijdschriften/2004/nr-12/kleine-intermediair-moet-de-barricaden-op.13532.lynkx

Een passage hieruit: Om niet te vergeten is er uiteraard nog de toezichthouder. Het toezicht wordt dan gedaan door 'deskundige bemoeials' in hoge ivoren torens met salarissen waar het gemiddelde 'kleine' intermediair geen inzicht in moet krijgen, om ze niet te frustreren. Niet ondenkbaar is dat men de baantjes met de aardige salarissen al op de plank heeft liggen en dat men vindt dat de massa (het vele 'kleine' intermediair) de komende jaren, zolang ze in grote hoeveelheid nog bestaan, dat wel kan ophoesten. De bedragen die men noemt, staan in immers in geen verhouding met het bedrag dat nu aan de SER wordt betaald.

De vraag is dus wie er allemaal uit die ruif moet gaan eten en wat hun toegevoegde waarde is. Je mag niet spreken van diefstal, maar wel in verhouding van toekomstig gelegaliseerd financieel machtsmisbruik.

Rense van der Heide / Van Bruggen Adviesgroep Kanaalstreek

@Willem, als je in de staatsloterij ook zo'n vooruitziende blik had gehad was je nu geen adviseur meer :)

Opmerkelijk hoe waar een stuk uit 2004(!) kan zijn.

Mark van den Broek / EFeM verzekeringen

Ik heb het al eens eerder gezegd, het wordt tijd dat het onafhankelijke intermediair burgerlijke ongehoorzaamheid gaat vertonen. Al was het maar als statement. Gewoon collectief geen PE plus doen, geen AFM heffing betalen....Niet als eenling, want dat verlies je maar werkelijk COLLECTIEF in grote getalen....dan kan men er niet omheen om toch eens werkelijk te gaan praten....Doen ze met de Grieken toch ook ! En reken maar dat we dat geld van Griekenland never nooit meer terug zien...en wij maar schrokken hier.....ONGELOOFLIJK

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN (1 reactie)

  Tim van den Berg is zondag overleden. 

 • "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

  Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

 • ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

  Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

 • ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

  Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ. 

 • DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

  De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

 • VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

  Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

 • VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

  De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

 • SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

  Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

 • "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

  Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

 • SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

  Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

Meer nieuws...