quote

"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

stelling

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

nieuws

RABOBANK VERLIEST TERREIN OP HYPOTHEEKMARKT

Dankzij een stevige eindspurt in het vierde kwartaal is de hypotheekmarkt in 2014 met 33 procent gestegen tot 48,5 miljard euro. Niet alleen de omvang van de markt en het aantal transacties, maar ook de concurrentie neemt toe, blijkt uit de Hypotheken Update van IG&H. Marktleider Rabobank zag haar aandeel met 2,9 procentpunt dalen. Grootste stijger is NIBC met 2,4 procentpunt.


13 februari 2015

Het aantal hypotheken voor de aankoop van een nieuwe woning nam met bijna 50.000 toe ten opzichte van 2013. Hierdoor beleeft de aankoopmarkt het beste jaar sinds 2008. “De verwachting was dat in 2014 de markt weer aan zou trekken, maar we zien nu dat 2014 een omslagpunt was voor de hypotheekmarkt", zegt Michiel Elich van IG&H. "Ook zie je dat de concurrentie onder geldverstrekkers aan het toenemen is door de toetreding van nieuwe spelers."

In het vierde kwartaal van 2014 waren er 18 partijen met een marktaandeel van meer dan 0,5 procent. “Dit aantal ligt normaliter rond de 15. Het wordt komend jaar dan ook interessant om te volgen hoe de toegenomen concurrentie in de hypotheekmarkt gaat uitpakken.” In het laatste kwartaal van 2014 kende de hypotheekmarkt twee nieuwkomers: stichting Tellius en MUNT Hypotheken. Twee initiatieven waarin pensioengeld wordt belegd in hypotheken. Voor 2015 verwacht IG&H opnieuw een aantal nieuwe toetreders en bestaande partijen die actiever gaan worden in de hypothekenmarkt.

De grootste hypotheekaanbieder van Nederland, de Rabobank, is procentueel gezien de grootste daler van 2014. “Absoluut gezien was de Rabobank afgelopen jaar nog altijd de grootste speler in de markt, maar door de groei van de markt wordt zij ingehaald door de concurrentie. Het verschil tussen de grootste partijen wordt hierdoor flink kleiner”, aldus Elich. Andere dalers zijn ASR Bank (-1,9%) en Argenta (-1,8%). Naast NIBC noteerden Achmea Hypotheekbank (+1,8%) en Florius (+1,7%) de grootste stijging.
 


 

reacties

Er zijn nog geen reacties...

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

  Tim van den Berg is zondag overleden. 

 • "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

  Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

 • ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

  Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

 • ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

  Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ. 

 • DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

  De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

 • VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

  Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

 • VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

  De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

 • SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

  Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

 • "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

  Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

 • SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

  Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

Meer nieuws...