DNB: FISCALE PRIKKELS LENEN EN SPAREN AFBOUWEN

Nederlandse huishoudens sparen te veel én lenen te veel. Volgens DNB komt dit onder meer door de fiscale prikkels op het gebied van pensioen en de eigen woning. "Een integraal beleid met minder verstorende fiscale prikkels kan zowel huishoudens zelf als de economie als geheel ten goede komen", meent DNB-directeur Job Swank.

20 februari 2015

In een Occasional Study formuleert DNB een aantal ideeën om het maximale sparen én het maximale lenen van Nederlandse huishoudens te verminderen en onevenwichtigheden tussen de generaties rechter te trekken. "De ideeën moeten wel in samenhang met elkaar worden gezien", zegt Swank in een interview in NRC Handelsblad.

Zo dreigt de huidige verplichting tot volledige aflossing van de hypotheek te leiden tot nóg meer besparingen. Volgens DNB is het beter de aflossingsverplichting te verminderen maar aan de andere kant de fiscale aftrek van de hypotheekrente (sneller) af te bouwen. Het eigen huis wordt zo een ‘normaler’ bestanddeel van het vermogen en moet volgens Swank dan verhuizen naar box 3 bij de belastingaangifte. De ontwikkeling van een veel grotere vrije huursector dan nu moet het normaler maken om te huren in plaats van te kopen. Tegelijk wordt zo het ‘scheefwonen’ ook aangepakt.

Minder paternalisme

"Het paternalisme op pensioengebied kan minder”, zegt Swank. De verplichting tot pensioensparen zou kunnen afnemen met de hoogte van het inkomen. "Wie meer dan 60.000 euro per jaar verdient, moet in staat zijn, en worden gesteld, om zelf te bepalen hoeveel er wordt weggezet voor de oude dag.”

Volgens Swank kan dit samengaan met afschaffing van de ‘doorsneepremie’ op pensioenen. Nu betaalt iedereen dezelfde premie, terwijl jongere generaties bij aanvang veel minder pensioenrechten opbouwen dan oudere. Dat is niet alleen goed voor de dertigers in de knel. "Als je de doorsneepremie ‘actuarieel fair’ maakt”, aldus Swank, "dan zou een starter op de arbeidsmarkt veel minder premie betalen. Dat is goed voor de economie, omdat er door deze groep meer besteed wordt."

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Hebben we niet al meteen betoogd dat het invoeren van een 100% aflossing en de verplichte annuïteitenhypotheek tot gevolg heeft dat de uitgaven aan de hypotheek over dertig jaar met 1/2 ton netto stijgen, voor een na 2013 starter? En dat dat nogal invloed gaat hebben op de koopkracht van de eigen woning bezitter? Hebben we niet uitgelegd dat de hoogste woonlasten dan in het "spitsuur van het leven" vallen tijdens de periode van studerende kinderen? Hebben we niet uitgelegd dat het blokkeren van woningaankoop leidt tot een grote tweedeling in de maatschappij op termijn? Al die 50-55 plussers zonder woonlasten, die wel eerder minder kunnen gaan werken tegenover degenen die dertig jaar geleden (NU!) niet mochten of konden kopen, en dus maar 5/600 euro huur moesten betalen en over 30 jaar 1.200 in de maand wegbrengen?
Het huidige systeem bestaat ook al weer ruim twee jaar, dus de hoogste tijd voor de zoveelste beleidswijziging. Het huidige beleid had als enig doel het verminderen van de voordleen van renteaftrek, en de oren laten hangen naar Brussel/IMF over onze theoretisch zo vreselijk hoge hypotheekschuld. Benieuwd wat ik over drie jaar in de PE sessie moet leren, vanaf 2016 woning en hypotheek box 3, met renteaftrek 25 jaar 25%?

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.