"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

SELF ASSESSMENT VOORTAAN MARKTMONITOR

De AFM heeft het Self Assessment Financiële Dienstverleners omgevormd tot de Marktmonitor Adviseurs & Bemiddelaars.

22 maart 2015

De toezichthouder: "Vanaf april kunnen adviseurs en bemiddelaars de Marktmonitor Adviseurs & Bemiddelaars invullen. Binnenkort versturen wij de uitnodigingsbrief." De vragenlijst levert belangrijke input voor het risicogestuurd toezicht van de AFM en is de opvolger van het Self Assessment dat de AFM tot en met 2014 aan adviseurs en bemiddelaars stuurde. "De gebruiksvriendelijkheid van de Marktmonitor Adviseurs & Bemiddelaars heeft volop onze aandacht gekregen", aldus de toezichthouder. "De vragen zijn duidelijker ten opzichte van het oude Self Assessment en de vragenlijst is gebruiksvriendelijker en korter. Zo krijgen de invullers zo veel mogelijk vragen die alleen op de eigen onderneming van toepassing zijn. Daarnaast ontvangen zij na afronding van de vragenlijst een beknopte samenvatting van alle gegeven antwoorden. Ook is het mogelijk om tussentijds een overzicht te zien van de ingevulde antwoorden."

De Marktmonitor bevat geen modules meer met verdiepende vragen over specifieke thema’s zoals beloningsbeleid en beleggingsverzekeringen. Als de AFM informatie nodig heeft over specifieke onderwerpen, legt zij via een steekproef een vervolgvragenlijst voor aan een representatief aantal adviseurs en bemiddelaars.

De AFM: "Wij realiseren ons dat het jaarlijks invullen van onze vragenlijst veel tijd en aandacht vraagt. Mede daarom zijn de verschillende aanpassingen gedaan en streven we ernaar de komende jaren geen structurele wijzigingen meer door te voeren in de vragenlijst. Vanaf volgend jaar kunnen wij een deel van de antwoorden, op basis van de vragenlijst van dit jaar, al automatisch vooraf invullen. Dan hoeven adviseurs en bemiddelaars op deze punten alleen te controleren of deze antwoorden kloppen en ze indien nodig aanpassen. Hiermee willen we de administratieve last van het invullen verkleinen.

"In 2015 versturen wij de vragenlijst voor het eerst in het voorjaar in plaats van in het najaar. Dit sluit beter aan bij onze jaarlijkse activiteitenagenda. Zo kunnen we met onze toezichtactiviteiten inspelen op het beeld dat uit de Marktmonitor Adviseurs & Bemiddelaars naar voren komt en daarmee ons toezicht zo efficiënt en effectief mogelijk inrichten. De totale groep van adviseurs en bemiddelaars die de vragenlijst moeten invullen hebben we in drie groepen gesplitst. Zij gaan de Marktmonitor over de komende maanden verspreid invullen."

Mark van den Broek / EFeM verzekeringen

Goed bezi AFM ! Dit jaar krijgen we dus een lijst vergelijkbaar met onze belastingaangifte....leuker kunnen we het niet maken maar makkelijker wel!

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN (1 reactie)

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.