"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

GEDRAGS- EN CULTUURVERANDERING GAAT AFM NOG STEEDS NIET SNEL GENOEG

Verandering in de financiële sector komt nog te veel tot stand door druk van buitenaf in plaats van dat ze intrinsiek is. “Dat baart ons zorgen”, aldus AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder

9 april 2015

Vlak na haar aantreden vorig jaar als voorzitter zei Van Vroonhoven te vinden dat de gedrags- en cultuurverandering in de sector de AFM niet snel genoeg gaat. Een jaar en heel veel gesprekken later, vindt ze dat nog steeds. Bovendien komen de meeste veranderingen tot stand onder grote druk van politiek, samenleving en vooral de toezichthouder zelf. De AFM maakt zich daar zorgen over. Van Vroonhoven: “Echte verandering behoort van binnenuit te komen.”

De AFM-voorzitter riep de sector op wakker te worden: “Luister naar de geluiden uit de samenleving. Ga in gesprek met klanten. Zet de deur open voor kritische geluiden.”

Volgens Van Vroonhoven accepteert de samenleving het ook niet als de sector terug zou vallen in ‘pre-crisis-gedrag’. De recente commotie rond de verhoging van bankierssalarissen spreekt boekdelen.

Scheidend AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren zei dat het ook voor de AFM een zoektocht is. “De sector helpen de juiste motivatie te vinden, dat gaat niet gebeuren met het klassieke toezicht. We kunnen wel proberen gedrag te beïnvloeden en verandering te stimuleren.”

Uiteindelijk dient de sector echter zelf haar verantwoordelijkheid te nemen. Dat gebeurt in de visie van de AFM echter dus nog steeds onvoldoende.

Dat zal dan ook wel terug te zien zijn in de binnenkort verwachte uitkomsten van AFM-onderzoek naar kwaliteit van adviseren. De toezichthouder wilde daar verder nog niks over zeggen, maar Kockelkoren zei wel dat daar nieuwe voorbeelden in zullen staan hoe het beter kan.

De AFM onderzoekt ook de kwaliteit van hersteladvies. “En waar nodig zullen we kwaliteitsverbetering afdwingen”, aldus Kockelkoren. De AFM verwondert zich over de keuze die sommige klanten maken bij niet-opbouwende polissen. Kockelkoren: “We willen beter begrijpen waarom sommige klanten hun polis laten doorlopen in plaats van te switchen naar een betere oplossing. Hun bootje blijft zo immers gewoon zinken.”

Paul Schoo / Platter-Schoo

Pecunia meneer Kockelkoren. Bootjes zinken niet in die situaties. De woning blijft overeind en men kan de lasten betalen. Elke aanpassing wordt duurder om doelen (welke doelen?) te halen. Zijn doelen wat de AFM voor ogen heeft of mag een klant ook nog een eigen doel hebben? In veel situaties van beleggingshypotheken is gekozen voor die vorm omdat door de hoge voorgespiegelde rendementen de maandlasten laag bleven. Daarna zijn inkomens onder druk komen te staan (met dank aan het kabinet en haar souffleurs). Hierdoor is men botweg niet instaat meer te besteden voor wonen. (lees hersteladviezen). Maar daar zal wel weer een duur onderzoek voor nodig zijn.

Frans Lampe / Algemeen Assurantiekantoor Lampe - Dordrecht ( anno 1920 )

Misschien kan de AFM zichzelf ook eens een spiegel voorhouden als het over beloningen.

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN (1 reactie)

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.