quote

"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

stelling

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

nieuws

"IEDERE KLANT MOET ING-PRODUCTEN KUNNEN KRIJGEN"

ING toont zich aan de vooravond van haar congres donderdag voor adviseurs optimistisch over de toekomst van de financieel adviseur. Wel draagt het congres nog eens duidelijk de boodschap uit dat digitalisering een belangrijke toekomstige succesfactor is.


13 april 2015

Hidde Coebergh (directeur Advies en Intermediair Hypotheken) en Peter-Paul Wekking (directeur Marketing) spraken tijdens een lunch met de vakpers duidelijk hun geloof uit in de onafhankelijke adviseur, die goed is voor zo’n 70 procent van de hypotheekomzet van ING. Zij riepen de adviseur ook op om zichzelf vooral niet onder de prijs van kwalitatief hoogwaardig advies te verkopen. Coebergh: “Wij vinden dat een goed advies hbo-niveau vereist. Dat betekent dat een uurtarief van 80 tot 120 euro heel redelijk is. En 2.500 euro voor een compleet adviestraject is heus niet zo gek.”

Coebergh toonde zich bezorgd dat “er zoveel druk op de kostprijs van advies komt te staan, dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het advies. Klanten zijn nou eenmaal geneigd voor goedkoop ‘advies’ te gaan. Uiteindelijk is goedkoop echter duurkoop. Arbeidsongeschiktheid, overlijden, echtscheiding, ze kondigen zich niet aan. De mutaties zijn vaak dichterbij dan de klant denkt. Het zijn de momenten waarop een goed advies zich bewijst”.

Volgens ING is het wel zaak moderne media in te zetten. Coebergh ziet “adviseurs die al jaren voorop lopen met social media, die handig gebruik maken van digitale communicatiemiddelen. Maar ik zie ook adviseurs die achterblijven. Terwijl de wereld verandert en je toch echt iets zult moeten doen”. ING probeert er met haar congres en Excellent-programma aan bij te dragen dat adviseurs de handschoen oppakken.

Coebergh zei dat de SWO-discussie inmiddels is verstomd. Nadat de overeenkomst verder was aangepast “heeft iedereen getekend”.

Coebergh zei verder te vinden dat iedere klant ING-producten moet kunnen krijgen. “Ik vind niet dat iedere adviseur 1-op-1 bij elke aanbieder terecht moet kunnen. Maar indirect moeten onze producten voor iedereen beschikbaar zijn. Dat is ook het geval: de klant kan rechtstreeks bij onze eigen adviseurs terecht, bij de onafhankelijke adviseurs die met ons zaken doen en bij de adviseurs die geen zaken met ons doen maar wel met service providers.”

Wekking wees op het groeiende belang van beheer. “Nieuwe instroom is natuurlijk ook belangrijk, anders ben je op een gegeven moment geen hypotheekaanbieder meer. Maar er is toch wel wat meer accent komen te liggen op goed beheer van de bestaande klanten. Zodat zij ook over tien jaar nog financieel fit zijn, zoals wij dat noemen.”

Coebergh: “De cultuur is echt wel aan het omslaan bij adviseurs, aanbieders en klanten. Je doet de sector tekort wanneer je stelt dat er niks ten goede verandert. Adviseurs en aanbieders kijken veel meer naar voorheen naar de vraag of je ook over tien jaar nog financieel gezond bent. Maar ook de klant is financieel bewuster geworden. Hij vraagt niet meer: hoeveel kan ik lenen? Hij wil weten: hoeveel zal ik lenen?”


 

reacties

Er zijn nog geen reacties...

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

  Tim van den Berg is zondag overleden. 

 • "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

  Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

 • ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

  Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

 • ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

  Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ. 

 • DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

  De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

 • VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

  Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

 • VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

  De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

 • SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

  Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

 • "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

  Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

 • SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

  Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

Meer nieuws...