ZORGPLICHT STA IN DE WEG BIJ AOV-ADVIES ZZP'ER?

Een aantal Tweede-Kamerleden van de VVD wil weten of de zorgplicht een sta in de weg is bij het adviseren van toegankelijke aov's voor zzp'ers.

1 juni 2015

De Vries (foto), Schut-Welkzijn en Ziengs vinden het belangrijk dat er voor zzp'ers maatwerk geleverd kan worden. "Dus niet alleen de mogelijkheid om te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid tot de pensioenleeftijd, maar bijvoorbeeld drie of vijf jaar om te kunnen omscholen. Veel startende zzp'ers vinden daarnaast de termijn om binnen 13 weken de keuze te maken na het einde van de loondienst om zich bij het UWV aan te melden voor een vrijwillige verzekering of bewust een andere keuze te maken, te kort."

De Kamerleden hebben een aantal vragen gesteld. Daaronder: "Welke beperkingen zijn er op dit moment vanuit zaken zoals, bijvoorbeeld zorgplicht en productbeoordeling om dit soort producten ook daadwerkelijk actief aan te bieden en/of te adviseren? Welke druk is er op dit moment om maar het meest algemene standaardproduct te adviseren, om later geen problemen te krijgen dat het product als niet passend wordt beoordeeld? Hoe kunnen adviseurs of productaanbieders eenvoudig aantonen dat het een passend advies en/of product is geweest voor een zzp'er?"

Arnoud Wennekus / AOV-ZZP.nl

Nu komt het AFM verhaal van 2011 ineens niet meer zo goed uit. Toen moesten er beperkte/slechte AOV producten van maatschappijen van de markt verdwijnen. Nu is het weer andersom. Ik lees: er is te weinig toegankelijke AOV advisering. Met andere woorden, de AOV moet toegankelijker, lees: goedkoper. Dus er moet meer bespaard worden op kwaliteit: uitkeringsduur 2,3 of maximaal 5 jaar, a.o. drempel omhoog ,niet-beroepsdekking, maar ook passende arbeid. Indexen eraf, geen premievrijstelling meeverzekeren. Want beter iets verzekerd dan niets, want de ondernemer kan of wil het niet betalen en anders is er helemaal niets geregeld en komen deze ondernemers ziek en al uiteindelijk in de Bijstand en dan betalen we uiteindelijk allemaal de rekening

Zou het nu kunnen zijn, dat AFM onder deze druk leidraden zal gaan aangeven op welke manier de AOV advisering voor zelfstandigen plaats moet gaan vinden? Om er zeker van te zijn dat er toegankelijk AOV advies wordt gegeven. Om passend advies te kunnen aantonen door de adviseurs, zodat die toegankelijk "durven" te adviseren?

Om dan toch de verguisde AOV light-versies en de budgetversies de zgn. (uitgeklede) dekkingen te kunnen adviseren.
Dezelfde AOV-light/Budget versies die van de markt zijn gehaald onder druk van de AFM's vorige rapport.(AFM wijst verzekeraars op gebreken aov verzekeringen/2011)
Is er daarom ook neiging naar standaardproducten?

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.