WEINIG INZICHT IN VERZEKERINGEN BIJ HYPOTHEEK

Ruim de helft van de Nederlandse hypotheekbezitters denkt onterecht dat extra verzekeringen verplicht zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder ruim duizend hypotheekbezitters. Intussen meent 42 procent z'n boontjes zelf te kunnen doppen en geen advies nodig te hebben bij het afsluiten van een hypotheek.

22 juni 2015

“Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over welke verzekering wel of niet verplicht zouden zijn”, zegt Menno Luiten van MUNT Hypotheken. Dit terwijl het overgrote deel aangeeft in grote lijnen of zelfs precies te weten wat de status van de eigen hypotheek is. “Nederland is traditiegetrouw een land waarin mensen relatief vaak ‘oververzekerd’ zijn, maar bij een hypotheek is dit echt maatwerk. Mensen weten niet wat ze zelf afgesloten hebben. Dat geldt opvallend vaak voor vrouwen: die laten dit drie keer zo vaak over aan hun partner dan bij mannen het geval is.”

Gebrek aan overzicht

Ruim 21 procent van de hypotheekbezitters denkt onterecht dat het verplicht is om een aov af te sluiten. Voor een werkloosheidsverzekering is dit 15 procent. “Dit terwijl 40 procent meent dat deze verzekering eigenlijk overbodig is, omdat je bij werkloosheid al WW ontvangt. Deze verzekering vult echter het gat op tussen WW en het laatstverdiende salaris.” Ook over de orv bestaat onduidelijkheid: bijna de helft denkt dat dit niet verplicht is. Bij verschillende hypotheekaanbieders is dit wel verplicht, en ook bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie is het vaak een vereiste. Luiten vindt het "niet gek dat de consument door het brede aanbod door de bomen het bos niet meer ziet”.

Ruim 43 procent geeft aan globaal een idee te hebben wat de status van de eigen hypotheek is. Maar liefst 44 procent geeft aan dit precies te weten. “Toch weet lang niet iedereen hoe het zit met al dan niet verplichte verzekeringen. Dat wijst op een gebrek aan inzicht in de eigen hypotheeksituatie.” Eén op de tien geeft toe geen idee te hebben over de hypotheekstatus, en verwijst door naar de partner. “Voor vrouwen geldt dit drie keer zo vaak als voor mannen.” Ook jongeren tussen 18 en 35 jaar geven dit vaker aan dan oudere hypotheekbezitters. “Terwijl het afsluiten van een hypotheek een serieuze zaak is, zeker als je dit samen met je partner doet.”

Geen advies nodig

Van de respondenten zegt ruim 42 procent prima zelf een hypotheek af te kunnen sluiten, zonder advies. “In bepaalde situaties kan het raadzaam zijn om aanvullende verzekeringen af te sluiten, terwijl dit in andere gevallen onnodig is”, zegt Luiten. “Het is cruciaal om duidelijk te hebben welke precieze risico’s worden afgedekt en wat de voorwaarden zijn om uit te keren. Juist financiële adviseurs kunnen hier inzicht in bieden en over adviseren. Dat is en blijft maatwerk.”

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Die meneer die ons een adreswijzigingskaartje stuurde om aan te geven dat hij zijn woning had verkocht en een nieuwbouwwoning had gekocht viel onder die 42%; hij had op de website gelezen dat hij een "meeneemregeling" had, hij regelde dat zelf wel. Geen ontbinding, notaris passeert zonder vragen, zonder hypotheekstukken. Telefoon: "ze" willen mij de sleutel van het nieuwe huis niet geven..... Is die adreswijziging nog niet verwerkt?

A little knowledge is a dangerous thing.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.