"Maximale premieverhoging 10% sneuvelt terecht in hoger beroep"

"NIET POSTCODE MAAR CONCURRENTIE LEIDT TOT PREMIEVERSCHILLEN"

"De concurrentie tussen verzekeraars zorgt voor een divers en scherp geprijsd aanbod." Aldus het Verbond van Verzekeraars in een reactie op een publicatie van de Consumentenbond over de premieverschillen bij inboedel- en autoverzekeringen. "Het is onjuist dat een enkele factor - zoals een huisnummer of postcode - bepalend zou zijn voor de premie."

26 augustus 2015

Het Verbond reageert op twee artikelen in de Consumentengids van september 2015, die deze week is verschenen. "De inboedelpremie blijkt te wisselen per postcode en soms zelfs per huisnummer. Waar je woning bij de ene verzekeraar in een risicozone valt, ben je bij de andere juist voordelig uit", concludeert de Consumentenbond in een onderzoek over premieverschillen bij inboedelverzekeringen.

In een tweede artikel merkt de bond op dat Reaal/Vivat bij zijn autoverzekeringen "nog een stap verder gaat dan het postcodebeleid bij inboedelverzekeringen: verzekerden met een huisnummertoevoeging betalen bij Reaal/Vivat meestal fors meer premie dan die zonder". Onderzoeker Marlies Feytens van de bond rekende tien willekeurige combinaties van postcode en huisnummer door. "Zo betaalt de bewoner van huisnummer 83A, postcode 2593 in Den Haag, jaarlijks 105 euro meer voor dezelfde WA-autoverzekering dan de buren op nummer 83."

Reaal zegt desgevraagd dat de tariefopbouw "concurrentiegevoelige informatie" betreft. Volgens Reaal-woordvoerder Hidde Kuik proberen verzekeraars op basis van een zo goed mogelijke risico-inschatting in alle gevallen "een scherpe premie" aan te bieden. Waarom dit niet geldt voor wie woont op een adres met een huisnummertoevoeging, blijft volgens de Consumentenbond "een raadsel".

Reactie Verbond

"Verzekeraars proberen een premie te berekenen die zo goed mogelijk past bij het risico dat wordt verzekerd. Op dat punt concurreren ze met elkaar en dat zorgt voor een divers en scherp geprijsd aanbod. De consument weet precies wat hij betaalt voor welke verzekering en schade-verzekeringen zijn vrij opzegbaar als hij een beter aanbod ziet. Bij inboedel- en motorrijtuigenverzekeringen wordt altijd met meerdere factoren rekening gehouden zoals de regio/woonplaats, leeftijd, schadefrequentie, gezinssamenstelling, bouwaard en de waarde van de inboedel of autotype. Dat leidt vanzelfsprekend tot uiteenlopende premies zoals de Consumentenbond laat zien. Het is onjuist dat een enkele factor, zoals een huisnummer of postcode bepalend zou zijn voor de premie. Omdat verzekeraars hierin concurreren kunnen zij hun risicomodellen niet met elkaar delen en ook niet met het Verbond van Verzekeraars. Tot slot wordt de premie ook in belangrijke mate bepaald door de voorwaarden die per verzekeraar en polis kunnen verschillen."

Berend Tooms / Assurantiehuis Adviesgroep

So what? Een wasrekje kost bij de VenD soms 2 keer zoveel als bij de Blokker. Dan kies je toch een verzekeraar die naar iets meer kijkt dan alleen een postcode huisnummer toevoeging. Ik moet geloven dat iedereen zich gek vergelijkt. Online is in. Nou... dan zie ik het probleem niet.
Hoe dan ook.... op basis van slechts deze 2 gegevens een premie is natuurlijk krankzinnig. Zo heb je soms een pand met een herbouwwaarde van 9 ton in de boeken genoteerd tegen een premie die bij 5 ton hoort. De wal keert vanzelf weer het schip. Niet alle vooruitgang blijkt een verbetering. Andersom trouwens ook niet.

• DE VEREENDE ZIET MARKT GROEIEN (1 reactie)

"Na de herpositionering van afgelopen jaar laat de Vereende zien dat de verbeterde naamsbekendheid resulteert in betere vindbaarheid. Hierdoor kan de Vereende haar maatschappelijke taak nog beter vervullen. "Aldus de Vereende bij de publicatie van het jaarverslag 2016.

• MOVIR HOUDT WEER ACTIE 'UW OPTIERECHT+'

Movir verruimt de voorwaarden tijdens de jaarlijkse actie ‘Uw Optierecht+’. Tot 22 september 2017 kunnen verzekerden zonder gezondheidsvragen het verzekerd bedrag van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) verhogen.

• SANDER KERNKAMP NIEUWE CEO ABN AMRO VERZEKERINGEN

Sander Kernkamp (46) is benoemd tot ceo van ABN Amro Verzekeringen. Kernkamp volgt Hanneke Jukema op, die eerder heeft besloten om een nieuwe uitdaging te zoeken buiten het bedrijf.

• “STOP MET EEN POLISJE HIER EN EEN POLISJE DAAR”

Volop voer voor ondernemers. Dat bood de woensdagmiddag gehouden derde VVP Dag van het Topadvies.

• VERBOND WERKT AAN SOLIDARITEITSMONITOR

Het Verbond van Verzekeraars ontwikkelt een Solidariteitsmonitor.