"Ongelooflijk! Banken die klagen over kosten toezicht terwijl winsten stijgen" Ewald Engelen (financieel geograaf, politicus en publicist) op twitter

"Evaluatieonderzoek 'markteffecten provisieverbod complexe producten' negeert de innovatieslagen die zijn gemaakt"

ZORGVERZEKERING STEEDS MEER EEN ADVIESPRODUCT

“De zorgverzekering ontwikkelt zich meer en meer tot een adviesproduct." Dit constateert Jurjen Oosterbaan op basis van het Landelijk Zorgonderzoek 2015 van Bureau D&O. Van de deelnemende kantoren meldt 37 procent een groei van het aantal zorgverzekeringen dat per 1 januari 2015 via het eigen kantoor loopt.

13 oktober 2015

Onderdeel van het jaarlijkse onderzoek van Bureau D&O is de waardering van de dienstverlening van zorgverzekeraars aan het intermediair. Zorgverzekeraars die in het onderzoek zijn opgenomen zijn Aevitae, Avéro Achmea, CZ, De Amersfoortse, De Goudse, Delta Lloyd, Menzis, Nedasco, ONVZ Zorgverzekeraar, Stad Holland Zorgverzekeraar, Turien & Co Assuradeuren en VGZ. Hierbij zijn de zorgverzekeraars beoordeeld op zestien aspecten van hun dienstverlening, waaronder de snelheid van financiële afwikkeling bij declaraties, de kwaliteit van het extranet, het nakomen van afspraken en het acceptatiebeleid. In de beoordeling door financieel adviseurs zijn Stad Holland en ONVZ in 2015 ex aequo geëindigd als best gewaardeerde zorgverzekeraars.

Impact voor consumenten

Naast de 37 procent van de financieel adviseurs die het aantal particuliere huishoudens ziet stijgen waarvoor men de zorgverzekering adviseert en bemiddelt, meldt 10 procent een daling. Bij 54 procent is sprake van stabilisatie. Van de kantoren die actief zijn op het gebied van zorgverzekeringen verwacht 24 procent in de komende jaren een stijging van zowel de collectieve als individuele zorgverzekeringen waar men als adviseur en of bemiddelaar bij betrokken is.

Volgens Oosterbaan worden zorgverzekeringen steeds meer een adviesproduct. “De impact voor consumenten is groot. Denk aan de problemen die kunnen ontstaan bij zogenoemde budgetpolissen. Te vaak worden consumenten hierbij onverwacht geconfronteerd met hoge eigen financiële bijdragen als zij medische hulp moeten inroepen. Maar ook een vrije artsenkeuze zoals bij een restitutiepolis of de keuze van door de zorgverzekeraar gecontracteerde medische zorg, wordt voor de consument steeds belangrijker."

Arnoud Bosch / Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer (VDAB)

In de opbouw van structuur van diploma's is het een gegeven dat voor alle WFT diploma's een WFT basis noodzakelijk met uitzondering van WFT zorg. Mede omdat de Zorglobby de zorgverzekering geen advies product vonden maar een marketingproduct. Wanneer wordt dit manco hetsteld?

• NIBUD KAATST BAL TERUG NAAR HYPOTHEEKVERSTREKKERS (1 reactie)

“Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen”, aldus Marcel Warnaar van het Nibud op kop-munt.nl.

• ONJUISTE MARKTWAARDE WONING LEIDT NIET TOT SCHADEVERGOEDING

Het hanteren van een onjuiste marktwaarde van de woning in de administratie door ING leidt niet tot een schadevergoeding, omdat de consument geen schade heeft geleden, zo blijkt uit Uitspraak 2017-517 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• CONSUMENT HEEFT RECHT, NIET DE PLICHT TOT BOETEVRIJE AFLOSSING

Een bank kan er niet toe worden gehouden om de toekomstige boetevrije rente mee te nemen in haar berekening van de boeterente, zo blijkt uit Uitspraak 2017-514 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• PETER PAUL BARTH NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER KLAVERBLAD

Peter Paul Barth wordt per 1 september benoemd tot algemeen directeur en voorzitter van de directie van Klaverblad Verzekeringen.

• VERZEKERAARS WILLEN EXTRA INSPECTIES BIJ VEEHOUDERIJBEDRIJVEN (1 reactie)

Naar aanleiding van recente stalbranden onderzoeken verzekeraars samen met het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om extra risicogerichte inspecties uit te voeren bij veehouderijbedrijven.

• AEGON HELPT 2.600 BEDRIJVEN MET LEENPLATFORM FUNDING CIRCLE

Aegon is het Verenigd Koninkrijk een samenwerking aangegaan met Funding Circle. In de eerste 12 maanden worden naar schatting 2.600 bedrijven aan een financiering geholpen, waarmee tot 6.400 nieuwe banen worden gecreëerd.

• ACHMEA SCHRIJFT WEER ZWARTE CIJFERS

Achmea zag in het eerste halfjaar van 2017 het netto resultaat stijgen van -26 naar +171 miljoen euro. Dit voor een groot deel als gevolg van reductie van arbeidsplaatsen.

• NN GROUP: GEZONDE BIJDRAGE VAN DELTA LLOYD

"We zagen een gezonde bijdrage van 49 miljoen euro van Delta Lloyd", aldus Lard Friese, ceo van NN Group, over de eerste volledig geconsolideerde kwartaalresultaten voor NN Group en Delta Lloyd.

• NEDERLANDSE BEDRIJVEN BETALEN FACTUUR BINNEN 46 DAGEN (1 reactie)

Nederlandse bedrijven betalen hun factuur gemiddeld binnen 46 dagen. Daarmee behoort Nederland tot de absolute wereldtop als het gaat om snel betalen, aldus onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

• MEER GRIP OP VERZUIM: TIPS VOOR ADVISEURS

De behoefte bij zowel adviseurs als werkgevers aan ondersteuning om de verzuimkosten te verlagen neemt toe. Hoe kunt u als adviseur het risico goed inventariseren en bepalen wat de beste oplossing is voor de klant om meer grip te krijgen op verzuim?