ZORGVERZEKERING STEEDS MEER EEN ADVIESPRODUCT

“De zorgverzekering ontwikkelt zich meer en meer tot een adviesproduct." Dit constateert Jurjen Oosterbaan op basis van het Landelijk Zorgonderzoek 2015 van Bureau D&O. Van de deelnemende kantoren meldt 37 procent een groei van het aantal zorgverzekeringen dat per 1 januari 2015 via het eigen kantoor loopt.

13 oktober 2015

Onderdeel van het jaarlijkse onderzoek van Bureau D&O is de waardering van de dienstverlening van zorgverzekeraars aan het intermediair. Zorgverzekeraars die in het onderzoek zijn opgenomen zijn Aevitae, Avéro Achmea, CZ, De Amersfoortse, De Goudse, Delta Lloyd, Menzis, Nedasco, ONVZ Zorgverzekeraar, Stad Holland Zorgverzekeraar, Turien & Co Assuradeuren en VGZ. Hierbij zijn de zorgverzekeraars beoordeeld op zestien aspecten van hun dienstverlening, waaronder de snelheid van financiële afwikkeling bij declaraties, de kwaliteit van het extranet, het nakomen van afspraken en het acceptatiebeleid. In de beoordeling door financieel adviseurs zijn Stad Holland en ONVZ in 2015 ex aequo geëindigd als best gewaardeerde zorgverzekeraars.

Impact voor consumenten

Naast de 37 procent van de financieel adviseurs die het aantal particuliere huishoudens ziet stijgen waarvoor men de zorgverzekering adviseert en bemiddelt, meldt 10 procent een daling. Bij 54 procent is sprake van stabilisatie. Van de kantoren die actief zijn op het gebied van zorgverzekeringen verwacht 24 procent in de komende jaren een stijging van zowel de collectieve als individuele zorgverzekeringen waar men als adviseur en of bemiddelaar bij betrokken is.

Volgens Oosterbaan worden zorgverzekeringen steeds meer een adviesproduct. “De impact voor consumenten is groot. Denk aan de problemen die kunnen ontstaan bij zogenoemde budgetpolissen. Te vaak worden consumenten hierbij onverwacht geconfronteerd met hoge eigen financiële bijdragen als zij medische hulp moeten inroepen. Maar ook een vrije artsenkeuze zoals bij een restitutiepolis of de keuze van door de zorgverzekeraar gecontracteerde medische zorg, wordt voor de consument steeds belangrijker."

Arnoud Bosch / Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer (VDAB)

In de opbouw van structuur van diploma's is het een gegeven dat voor alle WFT diploma's een WFT basis noodzakelijk met uitzondering van WFT zorg. Mede omdat de Zorglobby de zorgverzekering geen advies product vonden maar een marketingproduct. Wanneer wordt dit manco hetsteld?

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.