STARTER VINDT STRENGE HYPOTHEEKREGELS LASTIG

De strengere hypotheekregels zorgen ervoor dat een op de vijf starters (21%) de aankoop van een woning moeilijker vindt dan verwacht, aldus onderzoek van GfK in opdracht van BLG Wonen.

23 november 2015

“De gedachte dat een starter alles al heeft gegoogled als hij bij een adviseur komt en slechts beperkt advies nodig heeft, is een illusie”, vindt Rein Wispelweij, directievoorzitter van BLG Wonen.

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de starters (66%) spaargeld inbrengt bij de financiering van de woning. Bij ruim vier op de tien gaat het hierbij om een bedrag boven de 20.000 euro. Wispelweij: “Het is verstandig dat mensen eerst sparen voordat zij een woning kopen. Wel moet wel voldoende spaargeld overblijven als gezonde buffer. Steeds vaker is dit laatste niet het geval en zijn starters gezien de stijgende huizenprijzen gedwongen al hun spaargeld in te zetten voor een maximale financiering. Wij vinden dat een ongezonde ontwikkeling op de woningmarkt en zien dit de komende jaren nog verder toenemen gezien de afname van de LTV-ratio”.
Andere uitkomst is dat 38% van de starters aangeeft dat zij het huis zonder hulp van de financieel adviseur nooit hadden kunnen kopen. “Adviseurs hebben een gidsfunctie en zouden nog meer moeten inspringen op de beperkte kennis bij starters”, aldus Wispelweij.

Cees Vernooij / Finam.nl

38% Geeft aan dat men zonder hulp van een adviseur geen huis had kunnen kopen. En die 'overige' 62%? Zonder adviseur?

De ervaring bij Finam leert dat zeer veel consumenten (onbewust) onbekwaam zijn op financieel gebied. Dus 38% geeft het aan en ik maak mij sterk dat van de overige 62% het meerendeel het ook niet had gekund. Althans niet op een financieel optimale wijze.

Alex van der Sluijs / WH

Van de afdeling open deuren. Als je 1 en 1 kunt optellen, dan heb je dit al voorspelt, zoals vele adviseurs, bij aankondiging en invoering van deze regels. Dit wordt allemaal nog erger na de regels welke per 1 maart in zouden moeten gaan (zie artikel elders op VVP-online), maar dat is weer stof voor een leuk artikel van Rien voor over 3 jaar.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.