"Ongelooflijk! Banken die klagen over kosten toezicht terwijl winsten stijgen" Ewald Engelen (financieel geograaf, politicus en publicist) op twitter

"Evaluatieonderzoek 'markteffecten provisieverbod complexe producten' negeert de innovatieslagen die zijn gemaakt"

STARTER VINDT STRENGE HYPOTHEEKREGELS LASTIG

De strengere hypotheekregels zorgen ervoor dat een op de vijf starters (21%) de aankoop van een woning moeilijker vindt dan verwacht, aldus onderzoek van GfK in opdracht van BLG Wonen.

23 november 2015

“De gedachte dat een starter alles al heeft gegoogled als hij bij een adviseur komt en slechts beperkt advies nodig heeft, is een illusie”, vindt Rein Wispelweij, directievoorzitter van BLG Wonen.

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de starters (66%) spaargeld inbrengt bij de financiering van de woning. Bij ruim vier op de tien gaat het hierbij om een bedrag boven de 20.000 euro. Wispelweij: “Het is verstandig dat mensen eerst sparen voordat zij een woning kopen. Wel moet wel voldoende spaargeld overblijven als gezonde buffer. Steeds vaker is dit laatste niet het geval en zijn starters gezien de stijgende huizenprijzen gedwongen al hun spaargeld in te zetten voor een maximale financiering. Wij vinden dat een ongezonde ontwikkeling op de woningmarkt en zien dit de komende jaren nog verder toenemen gezien de afname van de LTV-ratio”.
Andere uitkomst is dat 38% van de starters aangeeft dat zij het huis zonder hulp van de financieel adviseur nooit hadden kunnen kopen. “Adviseurs hebben een gidsfunctie en zouden nog meer moeten inspringen op de beperkte kennis bij starters”, aldus Wispelweij.

Cees Vernooij / Finam.nl

38% Geeft aan dat men zonder hulp van een adviseur geen huis had kunnen kopen. En die 'overige' 62%? Zonder adviseur?

De ervaring bij Finam leert dat zeer veel consumenten (onbewust) onbekwaam zijn op financieel gebied. Dus 38% geeft het aan en ik maak mij sterk dat van de overige 62% het meerendeel het ook niet had gekund. Althans niet op een financieel optimale wijze.

Alex van der Sluijs / WH

Van de afdeling open deuren. Als je 1 en 1 kunt optellen, dan heb je dit al voorspelt, zoals vele adviseurs, bij aankondiging en invoering van deze regels. Dit wordt allemaal nog erger na de regels welke per 1 maart in zouden moeten gaan (zie artikel elders op VVP-online), maar dat is weer stof voor een leuk artikel van Rien voor over 3 jaar.

• NIBUD KAATST BAL TERUG NAAR HYPOTHEEKVERSTREKKERS (1 reactie)

“Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen”, aldus Marcel Warnaar van het Nibud op kop-munt.nl.

• ONJUISTE MARKTWAARDE WONING LEIDT NIET TOT SCHADEVERGOEDING

Het hanteren van een onjuiste marktwaarde van de woning in de administratie door ING leidt niet tot een schadevergoeding, omdat de consument geen schade heeft geleden, zo blijkt uit Uitspraak 2017-517 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• CONSUMENT HEEFT RECHT, NIET DE PLICHT TOT BOETEVRIJE AFLOSSING

Een bank kan er niet toe worden gehouden om de toekomstige boetevrije rente mee te nemen in haar berekening van de boeterente, zo blijkt uit Uitspraak 2017-514 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• PETER PAUL BARTH NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER KLAVERBLAD

Peter Paul Barth wordt per 1 september benoemd tot algemeen directeur en voorzitter van de directie van Klaverblad Verzekeringen.

• VERZEKERAARS WILLEN EXTRA INSPECTIES BIJ VEEHOUDERIJBEDRIJVEN (1 reactie)

Naar aanleiding van recente stalbranden onderzoeken verzekeraars samen met het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om extra risicogerichte inspecties uit te voeren bij veehouderijbedrijven.

• AEGON HELPT 2.600 BEDRIJVEN MET LEENPLATFORM FUNDING CIRCLE

Aegon is het Verenigd Koninkrijk een samenwerking aangegaan met Funding Circle. In de eerste 12 maanden worden naar schatting 2.600 bedrijven aan een financiering geholpen, waarmee tot 6.400 nieuwe banen worden gecreëerd.

• ACHMEA SCHRIJFT WEER ZWARTE CIJFERS

Achmea zag in het eerste halfjaar van 2017 het netto resultaat stijgen van -26 naar +171 miljoen euro. Dit voor een groot deel als gevolg van reductie van arbeidsplaatsen.

• NN GROUP: GEZONDE BIJDRAGE VAN DELTA LLOYD

"We zagen een gezonde bijdrage van 49 miljoen euro van Delta Lloyd", aldus Lard Friese, ceo van NN Group, over de eerste volledig geconsolideerde kwartaalresultaten voor NN Group en Delta Lloyd.

• NEDERLANDSE BEDRIJVEN BETALEN FACTUUR BINNEN 46 DAGEN (1 reactie)

Nederlandse bedrijven betalen hun factuur gemiddeld binnen 46 dagen. Daarmee behoort Nederland tot de absolute wereldtop als het gaat om snel betalen, aldus onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

• MEER GRIP OP VERZUIM: TIPS VOOR ADVISEURS

De behoefte bij zowel adviseurs als werkgevers aan ondersteuning om de verzuimkosten te verlagen neemt toe. Hoe kunt u als adviseur het risico goed inventariseren en bepalen wat de beste oplossing is voor de klant om meer grip te krijgen op verzuim?