CONSUMENTENBOND DIST NATIONAL ACADEMIC EN PROMOVENDUM

De Consumentenbond roept de NZa op om op te treden tegen zorgverzekeraars die zich schuldig maken aan risicoselectie. Voorbeelden van risicoselectie zijn selecteren aan de poort door cadeautjes weg te gooien en reclames waarin gesuggereerd wordt dat bepaalde zorgverzekeringen alleen voor specifieke doelgroepen zijn. "Dit soort calculerend gedrag past niet in een solidair stelsel", aldus de bond.

24 november 2015

Verzekeraars als National Academic en Promovendum die zich zeggen te richten op 'studenten' en 'hoger opgeleiden' selecteren "gezonde groepen mensen waarvan ze verwachten dat die lage zorgkosten zullen hebben", schrijft de bond in de Consumentengids van december. Een andere vorm waarop verzekeraars aan risicoselectie doen is het weggeven van cadeaus bij het afsluiten van een zorgverzekering die vooral op jongeren is gericht. Zo krijgen jonge verzekerden bij VGZ een iPad of een Xbox One cadeau.

Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot wijst in de Consumentengids op een andere subtiele vorm van risicoselectie. "In Zuid-Limburg hebben de inwoners een hoog zorggebruik, het is voor verzekeraars dus niet interessant om er klanten te werven. Ze sluiten niemand uit, maar voeren in dit gebied weinig of geen reclamecampagnes."

Ondermijning solidariteit

De NZa, de toezichthouder in de zorg, heeft zorgverzekeraars eind 2014 al laten weten dat risicoselectie ongewenst is. Het Nederlandse zorgstelsel is gebouwd op solidariteit: mensen met een kleine kans op ziekte betalen evenveel als mensen met een slechte gezondheid. "Alleen gezonde mensen verzekeren ondermijnt dat systeem." De bond vindt dat de NZa de daad bij het woord moet voegen en "hard" moet optreden tegen risicoselectie door zorgverzekeraars.

Gert Kuijper / Alfonds

De klant kijkt bij zijn keuze van een ziektekostenverzekering naar zijn te verwachten kosten voor het komende jaar,....over onzekere voorvallen en solidariteit gesproken.....De consumentenbond zou als geen ander moeten weten dat dit product het predicaat verzekering allang niet meer verdient.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Tandarts: als u nou voor volgend jaar een uitgebreide dekking neemt, dan begin ik in januari met de gehele restauratie, en dan is 't voor december afgerond. Kunt u die dekking dan weer laten vervallen. Het gebit valt je uit...;-0

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.