"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

CONSUMENTENBOND DIST NATIONAL ACADEMIC EN PROMOVENDUM

De Consumentenbond roept de NZa op om op te treden tegen zorgverzekeraars die zich schuldig maken aan risicoselectie. Voorbeelden van risicoselectie zijn selecteren aan de poort door cadeautjes weg te gooien en reclames waarin gesuggereerd wordt dat bepaalde zorgverzekeringen alleen voor specifieke doelgroepen zijn. "Dit soort calculerend gedrag past niet in een solidair stelsel", aldus de bond.

24 november 2015

Verzekeraars als National Academic en Promovendum die zich zeggen te richten op 'studenten' en 'hoger opgeleiden' selecteren "gezonde groepen mensen waarvan ze verwachten dat die lage zorgkosten zullen hebben", schrijft de bond in de Consumentengids van december. Een andere vorm waarop verzekeraars aan risicoselectie doen is het weggeven van cadeaus bij het afsluiten van een zorgverzekering die vooral op jongeren is gericht. Zo krijgen jonge verzekerden bij VGZ een iPad of een Xbox One cadeau.

Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot wijst in de Consumentengids op een andere subtiele vorm van risicoselectie. "In Zuid-Limburg hebben de inwoners een hoog zorggebruik, het is voor verzekeraars dus niet interessant om er klanten te werven. Ze sluiten niemand uit, maar voeren in dit gebied weinig of geen reclamecampagnes."

Ondermijning solidariteit

De NZa, de toezichthouder in de zorg, heeft zorgverzekeraars eind 2014 al laten weten dat risicoselectie ongewenst is. Het Nederlandse zorgstelsel is gebouwd op solidariteit: mensen met een kleine kans op ziekte betalen evenveel als mensen met een slechte gezondheid. "Alleen gezonde mensen verzekeren ondermijnt dat systeem." De bond vindt dat de NZa de daad bij het woord moet voegen en "hard" moet optreden tegen risicoselectie door zorgverzekeraars.

Gert Kuijper / Alfonds

De klant kijkt bij zijn keuze van een ziektekostenverzekering naar zijn te verwachten kosten voor het komende jaar,....over onzekere voorvallen en solidariteit gesproken.....De consumentenbond zou als geen ander moeten weten dat dit product het predicaat verzekering allang niet meer verdient.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Tandarts: als u nou voor volgend jaar een uitgebreide dekking neemt, dan begin ik in januari met de gehele restauratie, en dan is 't voor december afgerond. Kunt u die dekking dan weer laten vervallen. Het gebit valt je uit...;-0

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.