PREMIE AUTOVERZEKERING IS LOT UIT POSTCODELOTERIJ

Autoverzekeraars maken groot onderscheid in premies voor bewoners binnen dezelfde straat. In de grote steden betalen autobezitters tot bijna 150 procent meer voor hun verzekering dan de buren verderop, met dezelfde auto en dezelfde polis. Pricewise.nl heeft dit vastgesteld na een uitgebreide premievergelijking bij 31 autoverzekeraars onder 57.000 postcodes.

3 december 2015

Voor de vergelijking werd een vast profiel gebruikt: een 35-jarige bestuurder met drie schadevrije jaren, die een WA-polis zoekt voor een grijze VW Golf Plus (bouwjaar 2008). Deze gegevens bleven bij alle postcodes hetzelfde. Ook als de gemiddelde premies in ogenschouw worden genomen zijn de verschillen tussen de laagste en gemiddelde premie bij dezelfde verzekeraar opvallend groot, aldus Pricewise.

Grote steden

Veel Nederlandse straten bestrijken twee of meer postcodes. Met name daar ontstaan significante verschillen in premies. In de vier grote steden laat PolisVoorMij de grootste verschillen zien. Op de Amsterdamse Amsteldijk en de Stadhoudersweg in Rotterdam loopt de premie van dezelfde WA-polis van € 34,10 op tot € 83,11. Een verschil van 144 procent, dat verschil geldt ook voor de Haagse Zuiderparklaan. Bij Zelf loopt het verschil op tot 122 procent in de Wolmaransstraat in Den Haag: € 27,25 tot € 60,44. InShared en WitGeld blijven steken op een maximum van 112 (Rotterdam) resp. 104 (Amsterdam) procent, ook nog altijd een verdubbeling. Alle geteste autoverzekeraars hanteren verschillende premies in straten met meer dan één postcode. Nederland telt zo’n 230.000 straten, waarvan 93.000 met meer dan één postcode. Hiervan heeft Pricewise er in het onderzoek ruim 21.000 onder de loep genomen.
Ook in veel plattelandsgemeenten met diverse kerkdorpen lopen de premies soms sterk uiteen. Meestal van dorp tot dorp, maar ook binnen dezelfde gemeenschap spelen grote prijsverschillen. Zoals in Tiel (168 procent verschil), Wildervank (94 procent), Yerseke (83 procent), Eext (81 procent), Dokkum (68 procent) en Staphorst (72 procent).

Concurrentiegevoelig

Gevraagd om een toelichting op de onderzoeksresultaten, geven de meeste verzekeraars aan dat hier complexe reken- en prijsmethoden aan ten grondslag liggen, die ze omwille van concurrentiegevoeligheden niet prijsgeven. Bij de reken- en prijsmethoden worden doorgaans ook gegevens van een buurt meegewogen: het aantal verkeersongelukken, het aantal wanbetalers, cijfers over inbraken en vernielingen.

Aan de hand van data proberen verzekeraars interessante en minder interessante klanten te identificeren. Aanlokkelijke groepen mensen in betere wijken proberen ze tegemoet te komen met lage premies. "Verzekeraars opereren in een vrije markt en mogen dus zelf bepalen welke premies ze aan wie vragen", zegt Pricewise-directeur Hans de Kok. "De uitschieters zijn echter wel opvallend. Maar we weten ook dat tegenover een hele hoge premie van de ene verzekeraar een lagere premie staat van een andere verzekeraar – voor dezelfde straat. Het loont dus vaak om je autoverzekering scherp te vergelijken. Dat kan zelfs met een WA-polis een paar honderd euro per jaar schelen.”

Mark van den Broek / EFeM verzekeringen

verzekeraars verschuilen zich gewoon achter hun rekenmodellen. Ze weten het zelf niet eens, net als destijds met de woekerpolissen wordt de correcte informatie gewoon niet gedeeld !
Het blijkt dus zaak om een goede adviseur in de arm te nemen zodat deze een goede prijs en kwaliteit vergelijking maakt.....Alle internet aanbieders ten spijt !

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.