quote

"De financieel adviseur zal zich opnieuw moeten uitvinden. Wij kunnen hem helpen een voortrekker te worden" Bas de Voogd in VVP-special Business Support

stelling

"Verzekeraars moeten eindelijk schoon schip maken bij woekerpolissen"

nieuws

ING: STARTER TAST DIEPER IN BUIDEL VOOR WONING

Starters op de woningmarkt zijn bereid om ruim 220.000 euro uit te geven aan hun eerste woning, bijna 15.000 euro meer dan drie maanden geleden. Een groot deel van de starters lijkt hiermee te anticiperen op de verwachte, verdere stijging van de huizenprijzen. Dit blijkt uit onderzoek van ING.


22 januari 2016

De stemming op de huizenmarkt is het afgelopen kwartaal weer iets positiever geworden. Zo steeg de ING Woonindex van 117 naar 120 punten. Het gemiddelde bedrag dat starters voor hun huis denken te betalen stijgt met 15.000 euro tot meer dan 220.000 euro. Hiermee lijken ze in te spelen op hun verwachting dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen de komende periode. “Je ziet dat starters de boot niet willen missen. Daarbij geeft twee derde van deze groep aan dat ze verwachten dat hun financiële situatie zal verbeteren in de komende tijd. Toch blijft het verstandig om het hoofd koel te houden”, aldus Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING. Hoe de starters de aankoop van hun woning denken te financieren, vertelt het onderzoek niet. Ze zullen in elk geval meer spaargeld moeten meebrengen, want de 'loan to value' zakt dit jaar naar maximaal 102 procent en binnenkort naar maximaal 100 procent.


Hypotheekadvies

Zes op de tien aspirantkopers kiezen ervoor om zelf meerdere hypotheekverstrekkers tegen elkaar af te zetten. Ongeveer de helft klopt bij een tussenpersoon aan. Bijna de helft van de startes vraagt eerst familie en vrienden naar hun ervaringen. Meer dan 70 procent van de consumenten hecht bij de keuze voor een hypotheekverstrekker aan een partij met een gevestigde naam. Een even grote groep vindt het van belang of de verstrekker rechtstreeks bereikbaar is bij vragen of problemen.
Voor negen op de tien huizenkopers is het rentetarief een belangrijke voorwaarde. Daarnaast willen mensen vaak boetevrij kunnen verhuizen voordat de rentevastperiode is afgelopen, en verwachten ze korting als ze eerder aflossen op de nog uitstaande hypotheeksom. Verder is er een duidelijke trend te zien naar langere rentevastperiodes. "Vroeger was vijf  jaar wat populairder, en nu is vaker twintig jaar een gewild alternatief. Toch blijft tien jaar de onverminderde favoriet, wat goed past bij de gemiddelde verblijfsduur in een woning. Een lange periode je rente vast zetten kan ook betekenen dat je te veel betaalt, wanneer je die lange looptijd niet vol maakt”, aldus Flikweert.


WOZ-waarde

Bijna tweederde van de huizenbezitters gaat dit jaar de WOZ-waarde van hun huis controleren, blijkt uit het ING-onderzoek. Zes op de tien respondenten geven aan in het verleden met succes bezwaar gemaakt te hebben tegen een te hoge waarde.


 

reacties

Er zijn nog geen reacties...

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • CLIËNT BOORT VERGEEFS REISPOLIS AAN

  Wie op reis naar de tandarts moet, kan de kosten daarvan niet claimen op de reispolis als sprake is van achterstallig gebitsonderhoud. Dat oordeelt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) in Uitspraak 2017-370.

 • "HYPOTHEEKPOLIS HAD MAKKELIJK KUNNEN WORDEN OMGEZET IN SPAARHYPOTHEEK"

  "Hoe eenvoudig hadden veel hypotheekpolissen niet omgezet gekund naar spaarhypotheken!" Zo reageert Albert van der Poll (Van der Poll Financiële Diensten) op de VVP-stelling van deze week: 'Verzekeraars moeten eindelijk schoon schip maken in woekerpolisaffaire'. 

 • PENSIOEN: BEPERK HET AANTAL KEUZES

  Vereenvoudigen keuzes en inspelen op intuïtie leidt tot betere pensioenkeuzes, blijkt uit een literatuurstudie en internationale vergelijking door Henriëtte Prast (Tilburg University) voor Netspar.

 • DIRECTIEVOORZITTER MONUTA NEEMT AFSCHEID

  Gert-Hein de Heer zal eind 2017 afscheid nemen als directievoorzitter van Monuta Holding.

 • CLAIMSTICHTINGEN SUPERTROTS OP EERSTE GROTE SUCCES

  "Dit is het eerste grote succes voor de belangenorganisaties die al jarenlang strijden voor een oplossing." Dit schrijven Woekerpolis.nl, Consumentenclaim en Stichting Woekerpolisproces in een gezamenlijk persbericht over het compensatieakkoord dat zij hebben bereikt met Allianz. Aanmelden bij de belangenorganisaties met polissen van Allianz is vanaf vandaag niet meer mogelijk.

 • ALLIANZ BEREIKT AKKOORD MET CLAIMSTICHTINGEN

  Allianz heeft een akkoord bereikt met Woekerpolis.nl, Consumentenclaim en Stichting Woekerpolisproces over het tegemoetkomen van polishouders van beleggingsverzekeringen die in het verleden zijn verkocht. Alle polishouders die zijn aangesloten bij de drie claimstichtingen profiteren van de compensatieregeling. De tegemoetkoming verschilt per polishouder omdat elke individuele situatie anders is. Volgens de claimstichtingen gaat het om een substantiële vergoeding met een minimum van 500 euro per polis.

 • SLECHTS KWART VERZEKERAARS FORMULEERT DUURZAAMHEIDSDOELEN VOOR BELEGGINGSBELEID

  Slechts een kwart van de Nederlandse verzekeraars formuleert duurzaamheidsdoelstellingen voor het beleggingsbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). 

 • NN START PROEF MET PREPAID AUTOVERZEKERING

  Nationale-Nederlanden en Vodafone starten een proef met de prepaid autoverzekering Bundelz. 

 • SWIM FOR TIM DINNER INMIDDELS VOLGEBOEKT

  Het Swim for Tim Dinner op 3 juli is inmiddels volgeboekt.

 • INHAALSLAG OUDEREN OP SOCIAL MEDIA

  Acht op de tien Nederlanders van 12 jaar of ouder maken gebruik van sociale netwerken als WhatsApp, Facebook of Twitter. De afgelopen jaren is het gebruik hiervan onder ouderen toegenomen, terwijl dit onder jongeren nauwelijks is veranderd. Dat meldt het CBS bij het verschijnen van de publicatie ICT, Kennis en Economie 2017.

Meer nieuws...