quote

"Sommige risico's zijn écht nieuw" Robin van Beem (Polis Advocaten) op VVP Dag van het Topadvies

stelling

"Verzekeraars moeten eindelijk schoon schip maken bij woekerpolissen"

nieuws

FORS HOGERE SCHADELAST AUTOVERZEKERINGEN

De schadelast van autoverzekeraars valt in 2015 flink hoger uit dan in de vier eerdere schadejaren. Op basis van zijn portefeuille van ruim 300.000 autoverzekeringen verwacht Voogd & Voogd dat 2015 voor de gehele branche in het rood eindigt. "Aanzienlijke premieverhogingen voor de nabije toekomst zijn zeer realistisch", aldus ceo Bas de Voogd.


22 januari 2016

Als serviceprovider voor twintig verzekeraars en 1.800 bemiddelaars kan Voogd & Voogd naar eigen zeggen een redelijk betrouwbare voorspelling doen voor de gehele Nederlandse markt. Over 2015 komt de schadelast inclusief provisie en volmachtbeloning uit op een percentage van 93 procent, terwijl 2014 eindigde op 83 procent. Doorgaans tellen verzekeraars hier nog een kostenopslag van tenminste 10 procent bij op. "Dan eindigt 2015 nu al in het rood", constateert De Voogd.

Bovendien leert de ervaring dat de schadelast in de eerste 12 maanden na afloop van het tekenjaar nog zeker 5 procent oploopt, als gevolg van bijreserveringen op letselschaden en nog niet gemelde schades. De totale schadelast over 2015 zou dus zomaar kunnen eindigen op 108 procent ten opzichte van de premie. Een negatief rendement waar behalve verzekeraars ook toezichthouder De Nederlandsche Bank niet tevreden mee zal zijn. Vorig jaar maakte DNB zich al zorgen over het oplopende technische verlies in de branche Motorrijtuigen Aansprakelijkheid. "Aanzienlijke premieverhogingen voor de nabije toekomst zijn daardoor zeer realistisch te noemen", aldus De Voogd.

reacties

Peter Veldhuizen / veldhuizen en partners

als verzekeraars de resultaten uitsplitsen naar label, verkoopkanaal /intermediair en de beheerskosten/ reclamekosten e.d .van de doelgroep, dan zal; vermoedelijk blijken, dat internet verkopen, niet zaligmakend zijn.
Elk onderdeel moet zijn broek kunnen ophouden.
Ik ben benieuwd naar de autotekening van NH (Noordhollandsche)

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

  Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

 • WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

  "De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

 • KIFID: NN SCHIET TEKORT IN INFORMATIEPLICHT

  Het College van Beroep van Kifid is van mening dat Nationale-Nederlanden tekort is geschoten in haar informatieplicht bij de totstandkoming van een beleggingsverzekering. Eerder was de Geschillencommimsie van Kifid ook al deze mening toegedaan.

 • CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

  Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

 • REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

  De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer. 

 • MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

  De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.   

 • PAY-HOW-YOU-DRIVE POLIS VAN VKG

  VKG heeft een pay-how-you-dreve autoverzekering ontwikkeld die het rijgedrag volgt en bedoeld is voor jonge automobilisten.

 • BEROEPSVERBOD VOOR DRIE BANKIERS (1 reactie)

  De Tuchtcommissie Banken heeft drie bankiers een beroepsverbod opgelegd.

 • NIVRE REGISTER-DESKUNDIGE IN DE MAAK

  Het Nivre opent een register voor professionals die zich bezig houden met herstelgerelateerde dienstverlening in de letselschade. 

 • KEEP CALM AND GET ADVICE

  Deze week heeft de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, haar leden voorzien van een modeltekst die zij kunnen gebruiken om met klanten te communiceren over het onderwerp 'aflossingsvrije hypotheek'. 

Meer nieuws...