VEEL MENSEN BLIJVEN DENKEN DAT HYPOTHEEKADVIES GRATIS IS

Nog steeds weet ruim een kwart van de sluiters (28 procent) niet goed hoe de hypotheekadviseur wordt beloond. Dat blijkt uit de jongste consumentenmonitor van de AFM, die laat zien dat de meeste hypotheken weer tot stand komen via de zelfstandig adviseur.

9 februari 2016

De monitor: "In totaal denkt 14 procent nog steeds dat het advies gratis is, 7 procent denkt dat de adviseur een provisie ontvangt en 7 procent weet het niet." Bij het directe kanaal is de hypotheeksluiter relatief vaker van mening dat het advies gratis is (27 procent) of is verwerkt in de totale kosten van de hypotheek (34 procent).

Ruim twee van de vijf hypotheekadviseurs (43 procent) wordt beloond op basis van een van tevoren afgesproken bedrag (fixed fee). Bij de zelfstandig adviseurs (67 procent) is dat hoger. Bij hypotheekketens wordt relatief vaker op uurbasis beloond (18 procent).

Vier op de tien hypotheeksluiters weet niet wat men heeft betaald voor het advies en afsluiten. De hypotheeksluiters die weten wat zij hebben betaald voor het advies en afsluiten, noemen gemiddeld een bedrag van 1.897 euro (was 1.428 euro). De stijging van het gemiddelde bedrag voor het advies en afsluiten komt ook door het grotere aandeel doorstromers ten opzichte van de vorige meting. Doorstromers betalen gemiddeld een hoger bedrag (2.377 euro), terwijl oversluiters gemiddeld een lager bedrag betalen (1.685 euro). Starters betalen gemiddeld 1.759 euro.

Omdat het bancaire kanaal licht daalt en de zelfstandig adviseur een stijgende lijn laat zien voor het afsluiten van de hypotheek, is de zelfstandig adviseur nu weer het meest gebruikte kanaal. Degenen met een hoog vermogen maken vaker gebruik van het bancaire kanaal (48 procent). Drie op vijf (60 procent) van de hypotheken wordt via een intermediair (zelfstandig adviseur of hypotheekketen) afgesloten en 36 procent wordt direct (via bank of verzekeraar) afgesloten. Een zeer kleine minderheid (2 procent) sluit zonder advies een hypotheek af (execution only, kennis- en ervaringstoets ingevuld). Dit is vergelijkbaar met de voorgaande metingen.

Ruud Verweij / Hypotheek Online

Het onderzoek van de AFM verbaast mij niet. De consument vind financiën regelen saai. Dat verklaart de onwetendheid met betrekking tot de kosten.
Kijk maar naar de woekerpolis. Er zijn er meer dan 7 miljoen verkocht. Als er 500.000 gedupeerden zich hebben aangemeld bij een claimstichting dan is dat veel.
Als het over fincanciën gaat, dan steekt de consument meestal zijn kop in het zand.
Echter, de doelgroep die mondiger is, zelf op zoek gaat naar informatie, en zelf bijvoorbeeld zijn hypotheek online wil afsluiten zal alleen maar groeien.
Nu spreekt de AFM nog van 2%, maar ik verwacht dat execution only straks een aardig marktaandeel zal vergaren.
Niets voor niets dat er steeds meer partijen zoals https://www.executiononlyhypotheek.com bij komen die tegen zeer lage tarieven gaan concurreren met de gevestigde orde.
Als je als ATP je nu online gaat oriënteren, dan heb je de boot gemist.

Ruud
Hypotheek Online

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.