"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

VEEL MENSEN BLIJVEN DENKEN DAT HYPOTHEEKADVIES GRATIS IS

Nog steeds weet ruim een kwart van de sluiters (28 procent) niet goed hoe de hypotheekadviseur wordt beloond. Dat blijkt uit de jongste consumentenmonitor van de AFM, die laat zien dat de meeste hypotheken weer tot stand komen via de zelfstandig adviseur.

9 februari 2016

De monitor: "In totaal denkt 14 procent nog steeds dat het advies gratis is, 7 procent denkt dat de adviseur een provisie ontvangt en 7 procent weet het niet." Bij het directe kanaal is de hypotheeksluiter relatief vaker van mening dat het advies gratis is (27 procent) of is verwerkt in de totale kosten van de hypotheek (34 procent).

Ruim twee van de vijf hypotheekadviseurs (43 procent) wordt beloond op basis van een van tevoren afgesproken bedrag (fixed fee). Bij de zelfstandig adviseurs (67 procent) is dat hoger. Bij hypotheekketens wordt relatief vaker op uurbasis beloond (18 procent).

Vier op de tien hypotheeksluiters weet niet wat men heeft betaald voor het advies en afsluiten. De hypotheeksluiters die weten wat zij hebben betaald voor het advies en afsluiten, noemen gemiddeld een bedrag van 1.897 euro (was 1.428 euro). De stijging van het gemiddelde bedrag voor het advies en afsluiten komt ook door het grotere aandeel doorstromers ten opzichte van de vorige meting. Doorstromers betalen gemiddeld een hoger bedrag (2.377 euro), terwijl oversluiters gemiddeld een lager bedrag betalen (1.685 euro). Starters betalen gemiddeld 1.759 euro.

Omdat het bancaire kanaal licht daalt en de zelfstandig adviseur een stijgende lijn laat zien voor het afsluiten van de hypotheek, is de zelfstandig adviseur nu weer het meest gebruikte kanaal. Degenen met een hoog vermogen maken vaker gebruik van het bancaire kanaal (48 procent). Drie op vijf (60 procent) van de hypotheken wordt via een intermediair (zelfstandig adviseur of hypotheekketen) afgesloten en 36 procent wordt direct (via bank of verzekeraar) afgesloten. Een zeer kleine minderheid (2 procent) sluit zonder advies een hypotheek af (execution only, kennis- en ervaringstoets ingevuld). Dit is vergelijkbaar met de voorgaande metingen.

Ruud Verweij / Hypotheek Online

Het onderzoek van de AFM verbaast mij niet. De consument vind financiën regelen saai. Dat verklaart de onwetendheid met betrekking tot de kosten.
Kijk maar naar de woekerpolis. Er zijn er meer dan 7 miljoen verkocht. Als er 500.000 gedupeerden zich hebben aangemeld bij een claimstichting dan is dat veel.
Als het over fincanciën gaat, dan steekt de consument meestal zijn kop in het zand.
Echter, de doelgroep die mondiger is, zelf op zoek gaat naar informatie, en zelf bijvoorbeeld zijn hypotheek online wil afsluiten zal alleen maar groeien.
Nu spreekt de AFM nog van 2%, maar ik verwacht dat execution only straks een aardig marktaandeel zal vergaren.
Niets voor niets dat er steeds meer partijen zoals https://www.executiononlyhypotheek.com bij komen die tegen zeer lage tarieven gaan concurreren met de gevestigde orde.
Als je als ATP je nu online gaat oriënteren, dan heb je de boot gemist.

Ruud
Hypotheek Online

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.