quote

"Steeds meer zogenaamde #onafhankelijk adviseurs zitten bij de #aov #maatschappij op schoot..." Arnoud Wennekus op LinkedIn

stelling

"Verzekeraars moeten eindelijk schoon schip maken bij woekerpolissen"

nieuws

"AFM MAAKT ZICH ONNODIG ZORGEN OVER LAGE HYPOTHEEKRENTE"

Vereniging Eigen Huis deelt de zorg van de AFM over de lage hypotheekrente niet.


21 februari 2016

De toezichthouder vreest dat woningkopers een te hoge hypotheek krijgen door de lage rente. Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging bij VEH reageert: "Op dit moment zien wij geen grote risico’s. De regels voor hypotheekverstrekking zijn flink aangescherpt sinds de jongste crisis. Banken geven nu bijvoorbeeld veel minder hypotheek op een bepaald inkomen dan in 2008. En hoewel de hypotheekrente nu rond de 2,5 procent schommelt, krijg je de hypotheek bij korte rentevaste periodes alleen als je de maandlasten ook kunt dragen bij een rentestand van 5 procent. Wanneer een klant zijn rente tien jaar of langer vastzet, gaat de bank bij berekening van de maximale hypotheek wél uit van de actuele rente. Dan is het risico kleiner, omdat de klant tegen die tijd al veel heeft afgelost. Dat moet namelijk sinds 2013 bij alle nieuwe hypotheken. (...) Voor de crisis kon je in Nederland rustig 110 procent van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Dat is stapsgewijs verlaagd naar 102 procent dit jaar. Deze grens daalt elk jaar een procent, tot 100 procent in 2018. Dat is laag genoeg. Aangezien een woningkoper ook circa zes procent van de koopsom aan kosten koper moet betalen, heeft hij spaargeld nodig."

reacties

Patrick Betman / TMA Consultancy

De opmerking dat de klant na 10 jaar al een flink deel heeft afgelost is natuurlijk geen argument: de annuïteit zal, bij een gestegen rente, alleen maar hoger worden. De nieuwe annuïteit zal worden berekend op de resterende termijn van 240 maanden. Qua risico voor de bank heeft Nico gelijk, maar op het gebeid van de maandlasten niet. Als klant voor echte zekerheid gaat is een advies voor een 30 jaarsrente een optie, dan heb je deze problemen uiteraard niet meer.

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

Meer nieuws...