"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

"AFM MAAKT ZICH ONNODIG ZORGEN OVER LAGE HYPOTHEEKRENTE"

Vereniging Eigen Huis deelt de zorg van de AFM over de lage hypotheekrente niet.

21 februari 2016

De toezichthouder vreest dat woningkopers een te hoge hypotheek krijgen door de lage rente. Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging bij VEH reageert: "Op dit moment zien wij geen grote risico’s. De regels voor hypotheekverstrekking zijn flink aangescherpt sinds de jongste crisis. Banken geven nu bijvoorbeeld veel minder hypotheek op een bepaald inkomen dan in 2008. En hoewel de hypotheekrente nu rond de 2,5 procent schommelt, krijg je de hypotheek bij korte rentevaste periodes alleen als je de maandlasten ook kunt dragen bij een rentestand van 5 procent. Wanneer een klant zijn rente tien jaar of langer vastzet, gaat de bank bij berekening van de maximale hypotheek wél uit van de actuele rente. Dan is het risico kleiner, omdat de klant tegen die tijd al veel heeft afgelost. Dat moet namelijk sinds 2013 bij alle nieuwe hypotheken. (...) Voor de crisis kon je in Nederland rustig 110 procent van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Dat is stapsgewijs verlaagd naar 102 procent dit jaar. Deze grens daalt elk jaar een procent, tot 100 procent in 2018. Dat is laag genoeg. Aangezien een woningkoper ook circa zes procent van de koopsom aan kosten koper moet betalen, heeft hij spaargeld nodig."

Patrick Betman / TMA Consultancy

De opmerking dat de klant na 10 jaar al een flink deel heeft afgelost is natuurlijk geen argument: de annuïteit zal, bij een gestegen rente, alleen maar hoger worden. De nieuwe annuïteit zal worden berekend op de resterende termijn van 240 maanden. Qua risico voor de bank heeft Nico gelijk, maar op het gebeid van de maandlasten niet. Als klant voor echte zekerheid gaat is een advies voor een 30 jaarsrente een optie, dan heb je deze problemen uiteraard niet meer.

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN (1 reactie)

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.