DRIEKWART HEEFT NATURAPOLIS

In 2016 kiest driekwart van de mensen voor een naturapolis. 84% van de verzekerden heeft een aanvullende verzekering. Met name jongeren en mannen kiezen er wat vaker voor om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Daarnaast zetten twee trends zich voort: het percentage verzekerden met een collectieve verzekering blijft dalen en het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico neemt toe. Aldus de jongste Zorgthermometer van Vektis.

13 april 2016

Dit jaar brengt Vektis in de Zorgthermometer voor het eerst in beeld welke zorgverzekeraar marktleider is per gemeente. Voor onder andere gemeenten, zorgaanbieders en regionale samenwerkingsverbanden is dit relevante informatie. Ook nieuw in deze Zorgthermometer zijn de overstappercentages per gemeente. De meest honkvaste verzekerden wonen in Zeeland en Friesland. In het midden van het land wonen relatief veel overstappers.

In 2016 konden verzekerden kiezen uit 61 zorgpolissen. Dit zijn er tien minder dan het jaar daarvoor. Hiermee ligt het aantal zorgpolissen in 2016 vrijwel op hetzelfde niveau als in 2012.

Vektis maakte in februari al het definitieve cijfer bekend van mensen die per 2016 van zorgverzekeraar wisselden: 6,3 procent. Ruim 1 miljoen mensen veranderden van zorgverzekeraar. Bij de marktaandelen valt op dat Avéro Achmea inleverde

Berend Tooms / Assurantiehuis Adviesgroep

Misschien eens een inhoudelijk onderzoekje, eigenlijk wat wij bijna dagelijks aan tafel doen. Vragen naar wat men nu denkt verzekerd te hebben en wat dat dan voor ze betekent, de inhoud van die polis en mogelijk de (aanvullende) dekking. En dan in Jip en Janneketaal. Eerst geen woorden zoals natura-, mix- of restitutieverzekering gebruiken.

Uiteindelijk wel misschien proberen antwoord te krijgen op die vragen, als ze zich al realiseren welke dekking ze hebben en ze daarmee confronteren, waarom binnen een gezin de 1 een restitutiepolis heeft, de ander een natura, dat er soms wel/niet (random) een aanvullende verzekering gesloten is en waarom dan de kinderen (wederom) random aangemeld zijn op de verschillende contracten.

Ik voorspel je, je staat zo weer buiten. Niet teveel lastige vragen stellen.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.